Last news in Fakti

20 Декември, 2011 15:04 856 0

БСП почва разговори за вот на недоверие след ваканцията

  • станишев-
  • вот на недоверие

Социалистите подкрепят позицията на Светия синод срещу отварянето на досиетата

БСП почва разговори за вот на недоверие след ваканцията - 1
Снимка: БГНЕС

Разговорите за вот на недоверие със сигурност ще започнат през новия политически сезон, заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. Този парламент и това мнозинство не може да излъчи никакво друго правителство, освен ръководено от Бойко Борисов. Те имат един началник и той може да бъде само един. Едно експертно правителство трудно може да наложи реформи, само нов парламент може да промени статуквото, каза Станишев.

БСП няма намерение да прави политически сделки и пазарлъци за участие във властта. Ние ще поставяме ясни изисквания за възстановяване на социалния баланс и за мерки за икономическо развитие и заетост. За 2,5 г. ние се показахме като най-ясната опозиция. За нас това правителство е вредно за България, заяви Станишев.

По думите на соцлидера партията му е издържала на безпрецедентния натиск от ГЕРБ и се е превърнала в основна политическа алтернатива. „Това ни дава добра основа в следващата поне година и половина, колкото остава от управлението на ГЕРБ“, посочи той.

„2011 г. беше много динамична и много тежка. Основното събитие бяха президентските и местните избори. В България не е имало такива нечестни избори, за които носят пряка отговорност ГЕРБ и министър Цветан Цветанов, който е отговорен за противозаконните технологии за провеждане на изборите“, каза Станишев.

„Имахме една тежка година, защото действията и бездействията на правителството увеличиха безработицата и смачкваха българския бизнес. ГЕРБ създава изкуствена преференциална среда за близки до правителството фирми, монополи и унищожаване на малкия и среден бизнес“, каза лидерът на БСП.

Според него в бюджета, предложен от ГЕРБ, няма заложени достатъчно инвестиции. Обемът на преките инвестиции в България от 2008 г. до сега е намалял десет пъти - от 6 млрд. лв. през 2008 г. до 600 млн. лв. Няма и мерки за вътрешно потребление и нарастване на бизнеса, посочи лидерът на БСП.

Относно заседанието на Европейския съвет на 9 декември лидерът на БСП посочи: „Не трябва да се допуска Европа на две скорости. Трябва да има инструменти, които да гарантират икономическия растеж и създаването на работни места. Предложението на ЕК за въвеждане на еврооблигации са един добър инструмент. Подкрепяме и въвеждането на данък върху финансовите трансакции, както и създаване на независима европейска рейтингова агенция”.

Отговорността за стабилизирането на Еврозоната е отговорност на ЕС. Без задълбочаването на интеграцията в областта на финансовата и икономическа политика не можем да говорим за стабилност – добави Станишев.

Българската православна църква не е част от държавата и няма защо да участва в това посмешище, което се разиграва. Подкрепям позицията на Светия синод – посочи Станишев относно отварянето на досиетата на църковните служители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА