Last news in Fakti

11 Декември, 2011 12:19 941 1

Станишев подкрепи Първанов за ветото

  • станишев-
  • първанов-
  • ес

Широк обществен дебат за участието ни във финансовия съюз, поиска лидерът на БСП

Станишев подкрепи Първанов за ветото - 1
Снимка: БГНЕС

Това не е пенсионна реформа, а кърпеж по същество, но шоково се отразява върху живота на българските граждани, защото те не могат да си планират живота. Това каза пред БНР Сергей Станишев, лидер на БСП и председател на ПЕС в коментар за наложеното от президента вето върху бюджета за ДОО за 2012 г.

Тази промяна се вкарва само на едно четене и не само има основание за вето на президента, има основание и за Конституционен съд, ако бъде преодоляно ветото, категоричен е Станишев.

Според него, хората губят доверие в предсказуемостта на тази пенсионна система. „Това дали има диалог или не го задава правителството. Диалог няма, диалог се води от правителството формално, когато е под натиск", каза лидерът на БСП.

Станишев се обяви широк обществен разговор относно предложението на Франция и Германия за нов фискален съюз и евентуалното участие на България в него. „Имам притеснения с подхода, който беше избран от Европейския съвет. Това, което е предписано, е продължение на политиката, която се води в Европа и резултатите са налице, защото нито финансовата криза се смекчи, нито има икономически растеж, няма светлина в тунела", подчерта той.

Сергей Станишев даде за пример, че когато пробие водата дига и стане наводнение, първо се запушва дупката с всички средства, а след това се пристъпва към реконструкция на дигата. Европа в момента предлага първо реконструкция на дигата, без да е запушена дупката, заяви той.

За да се излезе от кризата са нужни действително решителни мерки, защото две години и половина лидерите на Европейския съвет действат с огромно закъснение и с половинчати мерки, което води до разрастване на паниката на пазарите и засилване на спекулативния натиск върху всяка една отделна държава. ПЕС предложи цялостен подход. Издаване на еврооблигации, което показва, че целият съюз застава зад стабилността на еврото, разширена роля на Европейската централна банка, въвеждане на допълнителни мерки за допълнителни приходи в европейския бюджет и др. мерки, категоричен е Станишев.

Според него, причината за кризата е в това, че през 90-те години имаше доминиране на концепция за дерегулация – пазарът е справедлив, той се балансира сам, финансовите системи са отговорни. „По този начин се стигна до взрива през 2008 г. през есента, когато лошите кредити, смесването на добри кредити с лоши, доведе до сриване на банковите системи", отбеляза Сергей Станишев. Той подчерта, че никой няма да допусне на гърба на цели държави и народи, финансови пазари и агенции да си играят играта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 omni

    0 0 Отговор
    Много ясно, че ще подкрепи Шефа си.