Last news in Fakti

6 Декември, 2011 14:06 792 2

Станишев иска дебат у нас за ЕС

  • бсп-
  • станишев-
  • ес-
  • първанов-
  • борисов

Новият лидер на ПЕС прати писма до Бойко Борисов и Георги Първанов

Станишев иска дебат у нас за ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо до премиера Бойко Борисов и държавния глава Георги Първанов, с което настоява пред двамата за разгръщане на широк дебат у нас за важните теми в дневния ред ЕС. Като такива в писмото са изтъкнати дълговата криза, спасяването на еврото, идеите за промяна на Договорите на ЕС, финансовата рамка за следващия програмен период (2014 – 2020) и други.

„Нашите вътрешни политически разногласия и противопоставяния по мое убеждение не следва да са пречка за търсене на диалог и съгласие по националните задачи в Европейския съюз. И занапред, като лидер на ПЕС, ще продължа да ги отстоявам пред моето политическо семейство и неговите представители в европейските институции на всички нива“, пише в писмото на червения лидер до Борисов. Към премиера е отправен апел да не допуска превръщането на България във второ качество член на ЕС.

„За съжаление, на петата година от членството на България в Европейския съюз, вместо той да заема водеща роля в политическите дебати, сме свидетели на все по-провинциално отношение към случващото се в ЕС“, описва Станишев българският дебат по европейските теми в писмото до Първанов.

„Виждам, че на петата година от нашето членство в ЕС подобни обсъждания в институциите и обществото ни се провеждат набързо, често в сянка и без публично отразяване. А всяко решение на Европейския съвет, Европейския парламент или ЕК имат пряко и дългосрочно влияние върху живота на всеки българин“, аргументира се червеният лидер.

„Позицията на моето политическо семейство е, че обръщане на негативната тенденция е възможно, ако се действа чрез решителен пакет от мерки - издаване на еврооблигации, по-активна роля на Европейската Централна Банка, създаване на Европейска рейтингова агенция, въвеждане и прилагане на данък върху финансовите операции, който да ограничи спекулациите със суверенен дълг и да осигури значителен финансов ресурс за Европа“, се казва още в писмото до Първанов. В него има и критика към европейската десница, която „чрез своите представители на всички нива последователно води към разделяне на Европа на различни скорости“.

Повод за писмата са поздравленията на премиера и президента случай избирането на Станишев за президент на Партията на европейските социалисти /ПЕС/. Станишев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 политолог

    0 0 Отговор
    Какъвто и да е Станишев-БРАВО за трезвото и много актуално сега
    мнение!Ако наистина това е неговата истинска позиция!
    Така трябва да мисли,така трябва да работи един истински българин за своята Родина!
  • 2 наш

    0 0 Отговор
    а защо не бяха така активни през всички тези години на прехода за да дадат шанс на можещите а не на тези плиткоумници олигарси които затриха икономиката