От всеки три свински пържоли две са френски, полски или германски. Затова пък пилешкото си е нашенско.
Българинът слага на трапезата си свинско месо от Испания, Франция и Германия, а телешко - от Полша, Италия, Румъния, Холандия.
Само пилешкото е българско, тъй като производството е достатъчно за вътрешното потребление.
Така от всеки три пържоли две са вносни, а една е българско производство. Това показват данни на земеделското министерство, браншовите организации, Националния статистически институт и Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
Най-много свинско идва от Испания, Франция, Германия, Холандия и Полша.
Прогнозите на САРА са, че вносът през следващите 5 години ще е над 115 хил. тона.
За 2016 г. е възлизал на около 109 хил. т. За настоящата година се очаква лек спад до 108 хил. т.