Отидете към основна версия

1 372 15

Джамбазки: Ердоган опитва ревизия на всички граници

  • лозански договор

Турската концепция за доминация на Балканите е - който е мюсюлманин, е турчин, смята евродепутатът

Турският президент Реджеп Ердоган се опитва да ревизира границите на Турция в Близкия Изток и следва политика на доминация и „натиск на Балканите”, коментира в „Здравей, България” по Нова телевизия евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

„Конфликтът точно в този град и на това място не е от 50 а от над 2000 години”, посочи Джамбазки за случващото се в момента в Йерусалим. „Редът в тази част на света е наложен със споразумението Сайкс-Пико от 1916 г., между Великобритания, Франция и Русия, в хода на Първата световна война, как да се преразпредели наследството на Турция”.

Джамбазки подчерта, че Турция губи заедно с България тази война. Той добави, че много хора казват, че мюсюлманите трябва да бъдат благодарни на Израел, че е запазил джамията Ал Акса.

Евродепутатът поясни, че мирният процес между Палестина и Израел в момента не върви наникъде. А това, което се случва в момента в региона е „преразпределение на територии и на влияние”.

„В целия този регион в момента върви геополитическо препозициониране. За първи път видяхме на едно място Иран, Турция и Русия от едната страна, от другата страна са Израел, Саудитска Арабия и САЩ”, каза Джамбазки.

„Турският президент е последователен в антиизраелската си политика, като вчера достигна до антисемитизъм с определението, че Израел са терористи. Това е твърдението на най-крайните палестинци. От самото начало на политическата си кариера г-н Ердоган се припознава като последователен защитник на палестинската кауза в Израел. По време на преврата в Египет, той зае страната на Мюсюлмански братя – най-радикалните изразители на политическия ислям от 1928 г. насам”, заяви Джамбазки и припомни случая с кораба „Мави Мармара“, за който Ердоган каза, че е обявяване на война от Израел.

„Той се опитва да ревизира всички граници, които Турция има след загубата на Първата световна война. Меси се във вътрешните работи на всички съседни държави, включително и България. Опитва се да инженерства на политически партии в България”, смята Джамбазки.

„В момента Ердоган вижда, че е притиснат тежко от края на войната в Сирия. И се притеснява, че американците ще обърнат внимание на Турция и на кюрдския въпрос. В един от мирните договори от 1920 г. (Севърския – бел. ред) е идеята да има кюрдска държава, което засяга две големи турски провинции – Източен Анадол и Диарбекир”, посочи Джамбазки.

Той коментира, че в момента върви пренареждане на силите в тази част на света.

„Няма повече държави като Либия, Ирак, Сирия ще бъде с променени граници. В Йемен се води война между Иран и Саудитска Арабия”, каза Джамбазки. Според него в тази ситуация Турция си търси мястото и дори воюва в Сирия и в Ирак в момента.

„Лозанският мирен договор засяга България по отношение на мюсюлманското население, която живее в Тракия. Това население е българско, то е българоговорящо. Това, че българската държава години назад не е направила необходимото, за да запази неговите права и законни интереси е наш проблем”, отчете Джамбазки. „Тук спорът между Гърция и Турция е нелеп, защото става дума за българско население”.

„Ердоган се опитва да бъде защитник на всички мюсюлмани”, смята евродепутатът. „Той следва политика на „натиск на Балканите”.

„Би могло да се провокира напрежение в българското общество със сепаратистки искания. Искането за малцинства противоречи на Конституцията. Това е сепаратизъм, защото следващото нещо е независимост”, посочи евродепутатът. „Турската концепция за доминация на Балканите не е етническа или религиозна. Тяхната концепция е следната – който е мюсюлманин, е турчин. Има мюсюлмани, които са българи, които са сърби”.

Според Джамбазки България трябва да се възползва от промяната на политическия ред в света и да започне да прави политика на Балканите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове