Отидете към основна версия

20 Януари, 2018 16:14, обновена 20 Януари, 2018 16:14 3 513 51

Меркел в София: Германия ще подкрепя България (ВИДЕО)

  • ангела меркел-
  • бойко борисов

Германският канцлер е на официално посещение в България

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна преди броени часове в София. Тя бе посрещната от българския премиер Бойко Борисов, след което двамата проведоха работна среща. Сред обсъдените теми са приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и останалите актуалните европейски въпроси.

"Благодаря на премиера Бойко Борисов. Проведохме много ползотворен разговор. Говорихме по въпросите за миграцията. Искам да благодаря на България за начина, по който пази нашата граница, нещо, което е много трудно. Искам да приветствам действията на Бойко Борисов да разговаря открито с турския президент. Нашите отношения с Турция трябва да са открити. Говорихме и за идеята за изграждането на газов хъб във Варна. Германия ще подкрепя България", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел пред журналисти след днешната среща с премиера Бойко Борисов.

"Аз също искам да благодаря на г-жа Меркел и нейната подкрепа. Благодаря за подкрепата за газовия хъб, за помощта за охраната на границата, за отпуснатите 160 млн. С надежда очакваме утрешния ден и дано Германия състави правителство, защото тя е мотор на Европа. Благодаря и за подкрепата за интегрирането на Западните Балкани. Отдъхнах си, че тук ще продължат да се строят магистрали и инфраструктурни проекти. Така младите хора ще могат да останат по родните си места. Транспортните коридори са много важни за Балканите. Разговаряхме и за всички останали политки, които ще водим по време на нашето европредседателство. Най-много съм щастлив, че Европейския съюз води мирна политика. Ние имаме нужда да нормализираме отношенията си с големите съседи. Европа има нужда от мир и просперитет. Искам да благодаря на г-жа Меркел, че в почивния си ден дойде и чу нашите идеи и приоритети по време на председателството ни", каза Бойко Борисов.

"Подкрепяме българия за Шенген. Към днешна дата България вече пази външна граница на Европа. Не мога да ви кажа точна дата за присъединяването към еврозоната, но мисля, че това ще стане съвсем скоро, като ще се започне от летищата. Подкрепяме и присъединяването на Западните Балкани, като това трябва да стане при покриване на условията и критериите", добави Меркел.

"За Шенген разчитам много на посещението на холандския премиер. С него и неговите експерти ще имаме възможност да обиколим цялата граница и да се запознят с всички детайли. За Западните Балкани се разбрахме, че парите за присъединяването им ще бъдат в пъти по-малко, отколкото ако не се интегрират", заяви Борисов.

"Изчакваме конгреса на ГСДП, за да съставим стабилно правителство. Светът не ни чака и аз съм длъжна да дойда и да изкажа своята подкрепа за българското европредседателство. Ние подкрепяме изцяло България", повтори Меркел.

"Аз искрено се надявам, че нашият приятел Мартин Шулц няма да се обиди, че канцлерът е дошъл да ни види преди важните преговори за правителство в Германия. Аз съм сигурен, че и той би дошъл. На г-жа Меркел обясних, че кохезионната политика трябва да остане и мисля, че се разбрахме по тази тема", разкри Борисов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Борисов: България е пример за борбата с корупцията

    Вчера премиерът Бойко Борисов посрещна германския канцлер Ангела Меркел в София. Меркел пристигна на работно посещение в България по покана именно на ...
    21.01.2018
    4 042
    68
  • Борисов посрещна Меркел с рози в София (ВИДЕО)

    Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на работно посещение у нас. Тя бе посрещната на летище София от министър-председателя Бойко Борисов и герм ...
    20.01.2018
    3 846
    31
  • Меркел идва в София

    Министър-председателят Бойко Борисов посреща Ангела Меркел в София. Това е втората ѝ визита в София в качеството ѝ на федерален канцлер на Германия. ...
    20.01.2018
    2 113
    21
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове