21 Януари, 2018 08:21, обновена 21 Януари, 2018 08:28 3 998 68

Борисов: България е пример за борбата с корупцията

  • бойко борисов-
  • ангела меркел-
  • корупция-
  • европредседателство-
  • съвет на ес-
  • западни балкани

Не сме идеални, но имаме воля и истински намерения да изкореняваме докрай, сподели премиерът пред германския канцлер Ангела Меркел

Борисов: България е пример за борбата с корупцията - 1
Снимки: БТА

Вчера премиерът Бойко Борисов посрещна германския канцлер Ангела Меркел в София. Меркел пристигна на работно посещение в България по покана именно на българския министър-председател. При срещата си двамата обсъдиха приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически теми.

На съвместната им пресконференция канцлерът Ангела Меркел застана зад България за влизане в Шенген и изрази големи очаквания от европредседателството. Тя заяви, че Германия споделя целите на страната ни и благодари на Борисов за сърдечния прием в София. Според нея българското правителство е отлично подготвено.

„Мотото „Съединението прави силата“ е точно това, от което има нужда ЕС“, заяви Меркел, цитирана от "Фокус" и благодари на България за начина, по който пази външната граница. Според канцлера добрият живот в мирна Европа се нуждае и от участието на Западните Балкани, от това те да получат европейска перспектива.

По отношение на сътрудничеството с Турция и въпросите за миграцията, тя отбеляза, че България ще продължи работата по досието за общата европейска политика в областта на убежището. „Фронтекс" подкрепя България, Германия подкрепя България с думи и дела, основната работа обаче трябва да бъде свършена тук, за което искам да ти благодаря", обърна се тя към премиера Борисов. Меркел приветства идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в Европейския съюз.

Канцлерът заяви, че не може да каже конкретна дата, но в най-скоро време, постепенно и на етапи, ще започнат да се въвеждат правилата на Шенгенското пространство, на първо място по летищата. Тя призна, че отдавна се обсъжда присъединяването на България към Шенген и се виждат усилията на страната ни.

По отношение на евроинтеграцията на Западните Балкани, тя отчете, че Германия вижда перспектива за присъединяването им. „За нас е важно това присъединяване да стане на основа на изпълняване на критериите. Ние можем да отваряме глави и да водим преговори, но съответната държа трябва да покаже резултати“, допълни още канцлерът на Германия.

Борисов: България е пример за борбата с корупцията

В отговор на въпрос за активността във външната политика на фона на преговорите за съставяне на стабилно правителство във вътрешнополитически план, тя уточни, че изчакват конгреса на Социалдемократическата партия и се надяват да започнат разговори за коалиция и за създаване на стабилно правителство. Тя подчерта, че се опитва да изпълнява по най-добрия възможен начин ежедневните си задължения и успоредно с това да работи за създаването на стабилно правителство в Германия.

От своя страна българският премиер Бойко Борисов пък отбеляза, че истински се надява, че добрият приятел на България Мартин Шулц и техният конгрес ще вземат това решение и максимално бързо ще се направи правителство в Германия.

„Знам отношението на Мартин Шулц към България и надали ще остане обиден, че канцлерът Ангела Меркел е дошла да ни види. И той би дошъл да ни види със сигурност“, добави Борисов и подчерта, че е най-щастлив от това, че ЕС води мирна, добросъседска политика. Българският премиер благодари за подкрепата относно газовия хъб „Балкан“, както и за подкрепата за опазването на границата. „Благодаря за тези 160 млн. евро, които в Братислава ЕС отпусна за границата. Благодаря и за полицаите и ФРОНТЕКС, които съвместно с нас охраняват Шенгенската външна граница на ЕС“, допълни той, цитиран от "Фокус".

Според него по въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и днес. Борисов уточни, че много разчита на посещението на холандския премиер Марк Рюте на 6 февруари, понеже Холандия най-гласно е изразила несъгласието си България и Румъния да са в Шенген.

„Да има възможност неговите експерти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където искат“, заяви Бойко Борисов и допълни, че ще им бъде осигурен пълен достъп до където пожелаят да отидат по избор. „След като проведа разговора с него, както Ангела каза, тогава ще водя и разговори с нея“, каза още той.

Според него България не е никакъв риск за еврозоната и пътят на страната ни за чакалнята е отворен. По думите му що се касае за еврозоната и бившият министър на финансите Волфганг Шойбле, и канцлерът Ангела Меркел знаят, че България е една от най-дисциплинираните държави в ЕС.

„Имаме най-нисък външен дълг, нулев бюджетен дефицит, бюджетен излишък, огромен фискален резерв, златен резерв в Централната банка, ръст на икономиката 4%, 6% безработица, нулева инфлация, повишават се с по 10-12 % доходите по Евростат“, обясни Борисов.

„Разбира се искаме още много и по-бързо, убеден съм, че и това ще се направи. България не е никакъв проблем, никакъв риск за еврозоната и нашият път за чакалнята е отворен. Това е дело на Европейската централна банка (ЕЦБ), но ние домашното, както казва, сме си го написали. Въпрос на решение на ЕЦБ“, каза още министър-председателят.

Борисов уточни, че с председателя на ЕП Антонио Таяни, с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕС Доналд Туск, както и с турския президент Реджеп Ердоган са провели разговори. „Непрекъснато има претенции от страна на Турция към ЕС, че не е изплатено плащането още по първото споразумение за мигрантите, затова което сме е споразумели. Знаем и за тежките отношение насложени през последната година и половина между много от големите европейски държави и Турция. Едната такава буферна среща във Варна би била само за добро за всички нас“, каза Борисов.

Борисов: България е пример за борбата с корупцията

"Полагаме огромни усилия и в борбата с корупцията. Това се вижда от всички. И вчера беше проведена операция с германските колеги. Знам, че не сме идеални, но имаме воля. България се дава за пример в борбата с корупцията в много европейски държави", категоричен беше Борисов.

Премиерът поиска от Меркел помощ за правосъдната система и борбата с корупцията у нас. След срещата им в София той обяви, че е получил нейната подкрепа в България да дойдат "колеги", които "добронамерено" и "без много шум" да ни наблюдават и обучават, като влязат "в прокуратура, съд, следствие, полиция, при дознатели и където има нужда" и си дадат мнението за законодателството, в т.ч. и приетия наскоро антикорупционен закон.

В отговор на въпрос на журналисти дали България може да помогне с антикорупционните мерки в страните от Западните Балкани Борисов обяви, че според "Евробарометър" не само страната ни, но и много държави в Европейския съюз (ЕС) имат такъв проблем.

"Знаем, че не сме идеални, но имаме воля и истински намерения да изкореняваме докрай", каза премиерът.

На въпрос дали канцлерът на Германия ще подкрепи позицията на българския премиер по отношение на кохезионната политика след Брекзит, Борисов отговори: „Мога да цитирам канцлера Меркел на въпроса по тази тема - работи ли добре кохезионната политика. Казах, всичко хубаво, каквото сме направили – жп линии, метро, магистрали, конкурентоспособност, образователна инфраструктура, екология, го дължим на кохезионните фондове. И тя каза - тогава трябва да остане“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаааха уникален си

    123 1 Отговор
    Хаахаааххааха--това е вица на 2018 година...

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Гост

    96 0 Отговор

    До коментар #1 от "хаааха уникален си":

    Пример сме много ясно. Пример как не се прави.
  • 3 Бесен Язовец

    83 2 Отговор
    Тоя си лъже по-навик то тия спонсорите са ,,кьорави и глухи" че вече почна и тях да баламосва!
  • 4 ххх

    6 46 Отговор
    с Бойко напред 😂🤣😃😄😅😆😊

    Коментиран от #48

  • 5 Миндил потомствен

    64 1 Отговор
    То щото беше нисък външния дълг той затова си тегли пари та ние да ги връщаме.И според него тия докладчета от ЕС за корупцията са лъжа!
  • 6 ТИКВАТА

    45 2 Отговор
    Много хубаво е да започва денят с приказки .............браво на ОН Он е голям умен
  • 7 Гост

    70 1 Отговор

    До коментар #1 от "хаааха уникален си":

    Напълно си прав , така не се бях смял отдавна. Ние сме пример за борбата с корупцията. Сигурно е имал предвид ,че борим корупцията с рошвети.
  • 8 Густав

    68 3 Отговор
    Мале мале.Този колко е изнаглял.
  • 9 Лафчи

    56 1 Отговор
    Денят започва добре, прочетох виц.
  • 10 GERBERA

    58 1 Отговор
    Ха-ха-ха -такава лъжа не бях чувал през живота си .. До гушата сте корумпирани и престъпници, всичките политици ,,Майката разкатахте на тази държава ,, поне в моя град дето живея аз, не мога да изброя милионерите , а в по големите градове със сигорност има и милиардери ,,,, ТОВА СА ВСЕ, КРАДЕНИ И НЕ ЧЕСТНИ ПАРИ,,,
  • 11 Гражданин

    47 1 Отговор
    България , по- точно трябва да се дава за пример за това как нищо не се прави за намаляване на корупцията! С медийни изяви и PR корупция не се преборва ?
  • 12 Ха ха

    42 1 Отговор
    Хубаво е човек да си вярва на приказките и лъжите, но важно е дали другите му вярват!
  • 13 Аман

    56 2 Отговор
    омръзнаха ми вече глупостите на тоя
  • 14 СссереМ

    6 59 Отговор
    Казаха ви го най-накрая руски тролове,България се развива и то в положителна посока,заплатите растат със замах,безработицата спада драстично,корупцията се изкоренява на всички етажи.Заслуга за това има само и единствено Борисов,благодарни сме че и изгони червената крадлива гмеж от всички нива на власта.

    Коментиран от #27, #63

  • 15 Народът

    38 1 Отговор
    Тоя си разказва сънищата или е препил
  • 16 1234

    29 1 Отговор
    Хахахахахаха поне да си беше премълчал за това.
  • 17 Брат ми

    44 0 Отговор
    Съвсем изкука Бай Х.й , то бива нахалство и наглост ама това вече е прекалено.
  • 18 Хахахаха

    23 0 Отговор
    Хахаха хахаха хахаха хахаха
  • 19 nqkoi si

    33 1 Отговор
    Как я борите г-н "слънце" , като един политик , съдия , прокурор или висш държавен чиновник не видяхме наказан за тези 28 години "чудодейна демокрация" ?!
  • 20 333

    32 1 Отговор
    Пример е! Ама лош пример.
  • 21 Morgoth

    24 1 Отговор
    Как бе Боко, на принципа на КАТ - най-много актове и най-ниски резултати ли?
  • 22 Патриот

    34 1 Отговор
    И това го казва олицетворението на корупцията в държавата.
    Само санирането е за милиарди, то не беше обаждането на Мишо Бирата, то не бяха суджуци.
  • 23 Борис

    24 1 Отговор
    Смееееееех.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Антикомунисt 1

    35 1 Отговор
    Тоя е за публичен линч. Такава крадлива сган като ГЕРГ, само комунистите могат да са.
  • 26 Гост

    38 1 Отговор
    Не ме е яд,че ме лъже,ами ме е яд,че мисли,че му вервам.
  • 27 Иванов

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    СЕРЕМ, май някои не те разбраха правилно и ти натряскаха само минуси...!?
  • 28 Симитчиев

    21 1 Отговор
    ¨... да дойдат "колеги", които "добронамерено" и "без много шум" да ни наблюдават и обучават....¨ - Те това е мечтата на корумпираните ни политици - да дойдат и да ги научат да крадат без много да личи! А, че няма един осъден по високите етажи за 28 години "демокрация"? Има ли друга такава държава? Преди да вземе властта първия път Бойко каза, че се крадат и изнасят около 10 милиарда годишно от страната. Сега колко се крадат, г-н Борисов? 20, 30 милиарда? Ето затова заплатите тук са 250 евро.
  • 29 коки

    34 0 Отговор
    напоследък правителството вади голямо чувство за хумор,всеки ден нов виц пуска
  • 30 Хело УИН

    28 1 Отговор
    В Америка имат празник на тиквата.Не случайно!!!
  • 31 Един Българин!!!

    23 0 Отговор
    Хахаха 1 април е много далече или е виц това.Това е изказване е да се хареса на господарката си!!!!
  • 32 Боко

    26 0 Отговор
    НАГЛЕЦ !!!
  • 33 наблюдател

    4 34 Отговор
    Я Позитано здраво се е размърдало. Всички тролове с многото IP адреси са на амбразурата да пишат безсмислици.
    Но фактите са си факти и никой не може да ги отрече. България върви напред и само някой който много мрази страната си може да го е яд на това. Слава Богу на изборите (а не във форумите) се вижда, че стават все по-малко.

    Коментиран от #45, #62

  • 34 777

    29 0 Отговор
    Бориме корупцията ...казал стария бос на СИК и член на борда на директорите на всички фирми от приятелските кръгове усвояващи европарите..
  • 35 бял

    26 0 Отговор
    Жалка лъжлива тиква,отвращаваш ме
  • 36 тралала

    20 0 Отговор
    тъпото от банкя.Герб=корупция и мизерия 2018 ново правителство.
  • 37 Sliven

    23 1 Отговор
    Заради една част от тези българи дебили сега му сърбаме попарата!! Само гражданска революция ще оправи нещата!!!
    Но се питам а от къде такива смели хора....
  • 38 Леле

    22 0 Отговор
    Голям резил, голямо лизане. Даже бившия му господар Тодор Живков не се умилкваше толкова позорно на Кремъл.
  • 39 Малко остана

    17 1 Отговор
    Аха и станахме Шверцария на Балканите :) Борисов добре говори глупости, а има ли някой да му верва? Защото и той не си верва
  • 40 цонйо

    13 1 Отговор
    плюеме плюеме пък после на изборите.....

    Коментиран от #44

  • 41 Хахаха

    17 0 Отговор
    ТАКА КАЗВАХА И МИШО БИРАТА ,
    И ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, И ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ,
    И БРАТЯ ВЕЛЧЕВИ, И ИВО ПРОКОПИЕВ,
    И САШО ДОНЧЕВ……..
    рай на земята
    Хахаха
  • 42 РЕКЕТ е думата

    15 0 Отговор
    Г-н Борисов ,
    така е,прав сте!
    Рекета на всички нива е това което гони хората от България и предизвиква гняв и чувството за корупция.
    Точната дума е :РЕКЕТ
  • 43 митю

    15 0 Отговор
    Този от простотия сам ще се свали от власт!
  • 44 Све

    15 1 Отговор

    До коментар #40 от "цонйо":

    80% избират едни и същи престъпници
    Народът е съвсем профанизиран.
    Образование, култура, здравеопазване = 0
    Историята на най-старата държава в Европа ще се учи само в 10 клас…. СРАМНО
    Аспарух създал Бг в 681г… ..глупава идея
    Родът Дуло управлява България поне
    500 г преди това.
    Никой ли не мисли логично в Бг вече.

    Коментиран от #49

  • 45 Кочино

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "наблюдател":

    Сигурен ли си в това което пишеш?
  • 46 Bahti

    18 0 Отговор
    Той не е Тъп. Той е пълен Ръб.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 грую

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ххх":

    напред и аз отзад...нищо лично само бизнес - ще късам билетчетата на мераклиите
  • 49 грую

    14 0 Отговор

    До коментар #44 от "Све":

    ти да не си мислиш че като отиваш да гласуваш избираш някого???
    не е важно кой гласува а кой брои гласовете ...айде слез на земята
  • 50 Прометей

    13 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Борисов: България е пример за борбата с корупцията

    ХАХАХАХАХАХАХХАААААА............СРЕТАНЕЕЕЕЕ.......ДЕКА СИ БРЕ..!!!!
    ХАХАХАХАААААААА.........ГОСПОДИИИ.....СТИГААА....ПРИБЕРИ СИ ВЕРСИИТЕ ........тук няма кой!!
  • 51 Алфа

    14 0 Отговор
    Той лъже ама народа дали му вярва?
  • 52 КРЪСТНИКЪТ

    11 1 Отговор
    Браво БУДА замитай следите.
  • 53 учуден

    9 1 Отговор
    Няма срам, като сам не си вярва.
  • 54 gnida

    3 0 Отговор
    Ще се въздържа от коментар ....
  • 55 ОБЕКТИВНО ВЯРНО

    8 2 Отговор
    МИ. ТОВА Е ВЯРНО . В BG няма корупция, може да има кражби , грабеж, далавери , гешевти и шменти капели. Но. Корупция никога .
    Това е благдарение на борбата срещу корупцията. Докато ни хранят евфропейците и ни дундуркат корупция няма да позволим, всичко е добре разпределено.
  • 56 аве фюрер

    13 1 Отговор
    Цирка става все по-интригуващ . Бабата лъже Боко , Боко Бабата лъже . Постановка без край . И ако евросъюза ще взима пример от нас ,как "съединението прави силата ", то значи ,че до края на председателството ни вече ще се е разпаднал.
  • 57 gnida

    5 2 Отговор
    "Ко , не! "
  • 58 onq s konq

    3 10 Отговор
    От активно плюене на посоки не ви остава време да отсеете НАЙ-ГЛАВНОТО- ЕСЕНЦИЯТА ОТ КАЗАНОТО!А това са думите на Борисов в отговор на журналистич. запитване "ще подкрепи ли Германия КОХЕЗИОННИТЕ ФОНДОВЕ ЗА БЪЛГАРИЯ:"Казах й всичко хубаво,което сме направили-ЖП.линии,метро,магистрали,конкурентноспособност,образователна инфраструктура, екология ...и че го дължим на тия фондове.А ТЯ КАЗА-ТОГАВА ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ/кохезионната програма/".Е за това говорим-ЗА ЕВРОПАРИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!И вместо да "прогнозирате" че фондовете спирали "всеки момент",разберете го най-накрая:ПАРИТЕ ЗА БГ ИДВАТ ОТ ЗАПАД,А ОТ ИЗТОК...МОЖЕ ДА ДОЙДЕ САМО НЕМОТИЯ И МИЗЕРИЯ!
  • 59 Курти

    10 1 Отговор
    Щом първия човек в държавата е долнопробен лъжец, толкова нагъл, че не му пука от европейски и световни доклади- България е на последно място от всички 28 държави членки......то да ти таковам и държавата и народа овчи....
  • 60 простак

    9 1 Отговор
    БОКО, по-добре си мълчи, че като заговориш и си проличава колко си ПРОСТ!!!
  • 61 БАЙ КУРТИ

    8 1 Отговор
    Алоу кой ви вярва вече бе смешник
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Невяра

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    Само пред десетилетия така говореха комунистите за своите водачи.Нищо ново по слънцето!Много заблудени овце има по тая земя хубава
  • 64 Тодор

    4 1 Отговор
    Ха ха хааааааааа,ха хааааааааааа!
  • 65 Селянина с колелото

    1 1 Отговор
    Лошо Седларов, чак пък самият ти да повярваш на лъжите си .
    Заейки за 80 % дебили , и лошия материял значи ще продължи по същия начин. Прав е човекът, ние сме го избрали,( вярно това е истина) , или тук също има шменти капели?
    Знамфразата на Сталин: няма значение кой как е гласувал , а кой ще ги брои.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 JUMP

    1 1 Отговор
    Виц ли??????????? не ли????????????, явно не е....
    По си е друго на Меркел да кажеш АНГЕЛАА, на Жан-Клод Юнкер да кажеш Жан-Клод и на Доналд Туск да кажеш Доналд....... а.
    Все пак Борисов е човек, който обладава сила. Казал го е Жан-Клод.
    За мен е професионален ......................... кой как иска да си го представя, но да не забравяме за " човек от народа"......
  • 68 Димитър

    1 0 Отговор
    Тиква ахахахахаххааххаах
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове