Отидете към основна версия

21 Януари, 2018 08:28, обновена 21 Януари, 2018 08:28 4 099 68

Борисов: България е пример за борбата с корупцията

  • бойко борисов-
  • ангела меркел-
  • корупция-
  • европредседателство-
  • съвет на ес-
  • западни балкани

Не сме идеални, но имаме воля и истински намерения да изкореняваме докрай, сподели премиерът пред германския канцлер Ангела Меркел

Снимки: БТА

Вчера премиерът Бойко Борисов посрещна германския канцлер Ангела Меркел в София. Меркел пристигна на работно посещение в България по покана именно на българския министър-председател. При срещата си двамата обсъдиха приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически теми.

На съвместната им пресконференция канцлерът Ангела Меркел застана зад България за влизане в Шенген и изрази големи очаквания от европредседателството. Тя заяви, че Германия споделя целите на страната ни и благодари на Борисов за сърдечния прием в София. Според нея българското правителство е отлично подготвено.

„Мотото „Съединението прави силата“ е точно това, от което има нужда ЕС“, заяви Меркел, цитирана от "Фокус" и благодари на България за начина, по който пази външната граница. Според канцлера добрият живот в мирна Европа се нуждае и от участието на Западните Балкани, от това те да получат европейска перспектива.

По отношение на сътрудничеството с Турция и въпросите за миграцията, тя отбеляза, че България ще продължи работата по досието за общата европейска политика в областта на убежището. „Фронтекс" подкрепя България, Германия подкрепя България с думи и дела, основната работа обаче трябва да бъде свършена тук, за което искам да ти благодаря", обърна се тя към премиера Борисов. Меркел приветства идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в Европейския съюз.

Канцлерът заяви, че не може да каже конкретна дата, но в най-скоро време, постепенно и на етапи, ще започнат да се въвеждат правилата на Шенгенското пространство, на първо място по летищата. Тя призна, че отдавна се обсъжда присъединяването на България към Шенген и се виждат усилията на страната ни.

По отношение на евроинтеграцията на Западните Балкани, тя отчете, че Германия вижда перспектива за присъединяването им. „За нас е важно това присъединяване да стане на основа на изпълняване на критериите. Ние можем да отваряме глави и да водим преговори, но съответната държа трябва да покаже резултати“, допълни още канцлерът на Германия.

В отговор на въпрос за активността във външната политика на фона на преговорите за съставяне на стабилно правителство във вътрешнополитически план, тя уточни, че изчакват конгреса на Социалдемократическата партия и се надяват да започнат разговори за коалиция и за създаване на стабилно правителство. Тя подчерта, че се опитва да изпълнява по най-добрия възможен начин ежедневните си задължения и успоредно с това да работи за създаването на стабилно правителство в Германия.

От своя страна българският премиер Бойко Борисов пък отбеляза, че истински се надява, че добрият приятел на България Мартин Шулц и техният конгрес ще вземат това решение и максимално бързо ще се направи правителство в Германия.

„Знам отношението на Мартин Шулц към България и надали ще остане обиден, че канцлерът Ангела Меркел е дошла да ни види. И той би дошъл да ни види със сигурност“, добави Борисов и подчерта, че е най-щастлив от това, че ЕС води мирна, добросъседска политика. Българският премиер благодари за подкрепата относно газовия хъб „Балкан“, както и за подкрепата за опазването на границата. „Благодаря за тези 160 млн. евро, които в Братислава ЕС отпусна за границата. Благодаря и за полицаите и ФРОНТЕКС, които съвместно с нас охраняват Шенгенската външна граница на ЕС“, допълни той, цитиран от "Фокус".

Според него по въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и днес. Борисов уточни, че много разчита на посещението на холандския премиер Марк Рюте на 6 февруари, понеже Холандия най-гласно е изразила несъгласието си България и Румъния да са в Шенген.

„Да има възможност неговите експерти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където искат“, заяви Бойко Борисов и допълни, че ще им бъде осигурен пълен достъп до където пожелаят да отидат по избор. „След като проведа разговора с него, както Ангела каза, тогава ще водя и разговори с нея“, каза още той.

Според него България не е никакъв риск за еврозоната и пътят на страната ни за чакалнята е отворен. По думите му що се касае за еврозоната и бившият министър на финансите Волфганг Шойбле, и канцлерът Ангела Меркел знаят, че България е една от най-дисциплинираните държави в ЕС.

„Имаме най-нисък външен дълг, нулев бюджетен дефицит, бюджетен излишък, огромен фискален резерв, златен резерв в Централната банка, ръст на икономиката 4%, 6% безработица, нулева инфлация, повишават се с по 10-12 % доходите по Евростат“, обясни Борисов.

„Разбира се искаме още много и по-бързо, убеден съм, че и това ще се направи. България не е никакъв проблем, никакъв риск за еврозоната и нашият път за чакалнята е отворен. Това е дело на Европейската централна банка (ЕЦБ), но ние домашното, както казва, сме си го написали. Въпрос на решение на ЕЦБ“, каза още министър-председателят.

Борисов уточни, че с председателя на ЕП Антонио Таяни, с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕС Доналд Туск, както и с турския президент Реджеп Ердоган са провели разговори. „Непрекъснато има претенции от страна на Турция към ЕС, че не е изплатено плащането още по първото споразумение за мигрантите, затова което сме е споразумели. Знаем и за тежките отношение насложени през последната година и половина между много от големите европейски държави и Турция. Едната такава буферна среща във Варна би била само за добро за всички нас“, каза Борисов.

"Полагаме огромни усилия и в борбата с корупцията. Това се вижда от всички. И вчера беше проведена операция с германските колеги. Знам, че не сме идеални, но имаме воля. България се дава за пример в борбата с корупцията в много европейски държави", категоричен беше Борисов.

Премиерът поиска от Меркел помощ за правосъдната система и борбата с корупцията у нас. След срещата им в София той обяви, че е получил нейната подкрепа в България да дойдат "колеги", които "добронамерено" и "без много шум" да ни наблюдават и обучават, като влязат "в прокуратура, съд, следствие, полиция, при дознатели и където има нужда" и си дадат мнението за законодателството, в т.ч. и приетия наскоро антикорупционен закон.

В отговор на въпрос на журналисти дали България може да помогне с антикорупционните мерки в страните от Западните Балкани Борисов обяви, че според "Евробарометър" не само страната ни, но и много държави в Европейския съюз (ЕС) имат такъв проблем.

"Знаем, че не сме идеални, но имаме воля и истински намерения да изкореняваме докрай", каза премиерът.

На въпрос дали канцлерът на Германия ще подкрепи позицията на българския премиер по отношение на кохезионната политика след Брекзит, Борисов отговори: „Мога да цитирам канцлера Меркел на въпроса по тази тема - работи ли добре кохезионната политика. Казах, всичко хубаво, каквото сме направили – жп линии, метро, магистрали, конкурентоспособност, образователна инфраструктура, екология, го дължим на кохезионните фондове. И тя каза - тогава трябва да остане“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове