Отидете към основна версия

1 824 23

Румен Гечев: България е №1 по корупция в ЕС и извън него

  • бсп-
  • румен гечев-
  • контрабанда

Бойко Борисов бодряшки ни подканяше да обръщаме и кофите за боклук

„България е номер 1 по корупция. Това сочи изследване на МВФ за 31 страни от Европа. Лошата новина за нас е, че в него се отбелязва, че страната ни е първа по корупция в Европа с 29,6 от БВП. Турция е на второ място.” Това заяви пред БНТ проф. Румен Гечев, депутат от ПГ на „БСП за България”.

Той добави, че средното ниво за ЕС е 15%. Той показа и още едно изследване на Global Financial Integrity, публикувано през декември миналата година. „Първото им изречение от изследването им за ЕС е, че- България е не е само най-бедната страна в ЕС, но и най-корумпираната”, каза той и добави, че не опозицията, а международни организации констатират това.

Професорът се позова и на данни от доклада на Агенция „Митници”, публикуван само дни след гласуването на вота на недоверие. В него се вижда, че обложените с акцизи цигари sса за 13,7 млрд. за 2017 г., а през 2008 г., преди кризата, са били 22 млрд. къса.

На предположението на водещия, че много хора са отказали да пушат цигари, Гечев се усъмни, че половината пушачи у нас са ги спрели заради кризата. По отношение на заловения тютюн, данните в митническия доклад са идентични. „През 2017 г. са заловени само 16 тона тютюн, срещу 51 тона през 2016 г. Данните на доклада на Агенция „Митници” сочат, че България е №1 по корупция и сива икономика и в ЕС, и извън него”, отсече Гечев.

Той уточни, че малко по-големите приходи от акциза на горивата идват заради повишената цена на петрола на международните пазари. „В доклада пише, че повишени цените на суровия петрол за 2017 г. са с 23,4% спрямо предходната”, посочи професорът, но поясни, че въпреки сериозния скок на цената на суровия петрол, събраните пари от ДДС за двете години е почти един и същ.

Той показа и доклада на ДАНС за системата БАЦИС, в който пише, че с една парола се е влизало от всички митнически пунктове в цялата страна и че системата е изградена така, че да не се оставят следи от това- кой е влизал в нея.

„Бойко Борисов бодряшки ни подканяше да обръщаме и кофите за боклук и ако не намерим цигари без бандерол, то значи, че сме преборили корупцията и контрабандата. Пред МС сигурно няма кутии без бандерол в кофите за боклук, но около пазарите и други места не е така”. Това заяви пред бТВ Христо Проданов, депутат от ПГ на „БСП за България”.

Той посочи, че в доклада на Агенция за „Митници” ясно е посочено, че има неизпълнение в събрания акциз от цигари в размер на 50 млн. лева за 2017 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове