Отидете към основна версия

985 2

Синодът продължава да мълчи за ДС-митрополитите

  • синод-
  • митрополити-
  • досиета

Взехме под вдъхновението на Светия дух, както всякога, добри и полезни решения, заяви дядо Николай

Снимка: БГНЕС

„Взехме под вдъхновението на Светия дух, както всякога, добри и полезни решения за Българската православна църква“. Това заяви Пловдивският митрополит Николай, попитан дали на заседанието на Синода е взето решение във връзка с 11-те митрополити, които са работили за Държавна сигурност. Владиката обаче не уточни какви са взетите решения за БПЦ и кога ще бъдат оповестени.

„Нямам компетентността и компетенцията да разкажа тези решения, това е работа на говорителя на Светия синод“, заяви митрополит Николай, предаде бТВ. Говорител на Синода е Русенският митрополит Неофит. Той обаче не е присъствал на заседанията в София по здравословни причини.

Миналата седмица  Комисията за разсекретяване на документите на бившата Държавна сигурност осветли имената на 11 от 15 митрополити, които са сътрудничили на бившите тайни служби. Данни за принадлежност към ДС не са открити само за само за патриарх Максим и за митрополитите Николай, Гавриил и Амвросий. 

В събота на влизане за литургия в църквата „Св. Неделя“ патриарх Максим обеща, че Светият синод ще излезе със становище относно оповестените имена на митрополити, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Според агенция "Фокус" обаче в дневния ред на заседанието на Светия Синод не присъства точка за разглеждане на казуса с досиетата на владиците.

Архиереите бяха докарани с автомобили в Синода и на влизане не пожелаха да отговарят на
журналистически въпроси, а само казваха на репортерите "Бог да ви благослови".

Сред архиереите, които пристигнаха в сградата на Светия  синод заедно с Пловдивския митрополит Николай, бяха Старозагорският митрополит Галактион, Варненският и  Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопският митрополит Натанаил, Доростолският митрополит Амвросий. Последен с кола пристигна Врачанският митрополит Калиник, но след като видя журналистите, неговият автомобил влезе в Синода през входа откъм улица "Париж".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини