Last news in Fakti

23 Януари, 2012 19:21 1 689 0

Кирил и Йоаникий четоха досиетата си

  • митрополити-
  • досиета

Няма за какво да се извинявам, категоричен е Варненският митрополит

Кирил и Йоаникий четоха досиетата си - 1
Снимка: БГНЕС

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и Сливенският Йоаникий, посетиха Комисията по досиетата, където се запознаха с документите от бившата Държавна сигурност за самите себе си.

Миналата седмица комисията обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий. Останалите са донасяли срещу патриарха и царското семейство, описвали са дейността на чужденци в България или на български владици в чужбина. Сред доносите има и такива за дребни интриги и интимни срещи с жени.

“Няма за какво да се извинявам. Аз не съм извършил нищо лошо - никого не съм обидил. Аз съм служил на Българската православна църква”, заяви Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

Около час и половина митрополитът стоя в Комисията по досиетата, за да прочете собственото си досие. На излизане от комисията той отговори с категорично “не” на въпроса дали е служил на Държавна сигурност.
След това добави: "Не, не съм служил. Служил съм на Българската православна църква. Не съм изпълнявал нищо друго, освен по съвест задълженията си към Българската православна църква," каза митрополит Кирил.

Запитан като агент ли, той отново каза: "Не, като клирик.” В следващия момент обаче на въпроса отричате ли, че сте бил агент, той отговори: "Отричам, че съм изпълнявал някакви заповеди там в изпълнение на когото и да било, освен на Светия синод. Послушание към Светия синод съм имал само."

Сливенският митрополит Йоаникий пък коментира още след като бе съобщено, че има агентурно минало така: "Сега ще отида в София да проверя досието, да видя какво е писано, какво не е писано, чии са тия имена. Докато не съм видял, не мога да дам отговор, защото моралът това изисква. Така че хич не се тревожа за тази работа.“

В събота, по време на поздравлението от името на Светия синод по случай именния ден на патриарх Максим, пловдивският владика Николай поиска опрощение: "Не стига и другите кръстове, които изнесохте, но сега Бог, на Вас възлага още по-тежко бреме - да приемете нашите изповеди и смирени покаяния и да ни дадете опрощения за греховете.”
 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА