Last news in Fakti

25 Януари, 2012 13:19 2 454 3

Нещата в църквата са ужасяващи

  • досиета-
  • светия синод-
  • дс-
  • тренчев-
  • подкрепа
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нещата са ужасяващи. Това заяви лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев в коментар за публикуването на принадлежността на голяма част от Светия синод към бившата Държавна сигурност.

Тренчев припомни, че от синдиката с  няколко писма са искали и се е стигнало до изваждането на досиетата от Светия синод. Но има и други изборни длъжност – има епископи, които нямат епархия. Настояваме проверката да стигне до край, посочи лидерът на „Подкрепа”. Той огласи и немного известния факт, че има синдикат на свещениците.

Истината е единственият шанс да се оздрави тази вековна и безкрайно необходима на хората институция, подчерта Константин Тренчев.

Като миряни сме разочаровани и омерзени от това което излезе. Хората, които са ни учели на Христовото учение са служили на най-атеистичното острие на бившия режим, от гражданска гледна точка. От църковна гледна точка обаче, подчерта Тренчев, сътрудниците на ДС в църквата носят поне два тежки гряха.

Единият е симония. Това е купуване на длъжности, което е осъдено на Вселенските събори. Другият е вероотстъпничество, грях по-страшен от ереста, също осъден от Вселенските събори, посочи Тренчев. По думите му наказанието за това е низвержение.

Няма как главата на църквата да се възроди, песимист е Тренчев. Според него трябва да се иска помощ от другите поместни църкви. БПЦ трябва да поиска помощ от своите сестри-църкви, за да се справи с проблема.

Ние миряните, не трябва да допускаме свещениците да бъдат мачкани, подчерта лидерът на „Подкрепа”. Той заяви че и  тези които декларират, че се чувстват чисти, не трябва да бъдат толкова спокойни, защото процесът ще продължи, докато църквата се изчисти.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бърдоквата

    0 1 Отговор
    Това платено мереке на не знам кои си, да не си врем гага където не й е работа. Не е съдено на безбожници да управляват и съдят църквата и нейните служители, защото, за да сторят това, трябва да са безгрешни. А точно този не е.
  • 2 pop krastio

    2 0 Отговор
    ДС е унищожила половината от досието на Варненския митрополит Кирил
    Сведения, написани собственоръчно от варненския владика Кирил съдържа съхранената част от агентурното му досие като сътрудник на КОМУНИСТИЧЕСКАТА "Държавна сигурност" (ДС). Това стана ясно от прегледа на документите в архива на Комисията по досиетата (КД). Първото от тях е от август 1976-а, последното от октомври 1980 г. Подробните донесения съдържат между 4 и 7 страници, издават ниска писмена култура на автора си и са подписани със светските имена на владиката Богомил Ковачев.

    Три лъжи

    Освен категоричната принадлежност на митрополита към репресивния апарат на атеистичната комунистическа държава до 1989г., откритите документи недвусмислено показват, че на два пъти - през януари 2007г. и през декември 2010г. той публично е излъгал, твърдейки, че никога не е сътрудничил на ДС.

    На 10 януари 2007г., по повод появилите се в пресата съмнения за негови връзки с тайната политическа полиция на Тодор Живков владиката Кирил свика пресконференция. На нея той заяви, че не можа да си спомни дали българските тайни служби са търсили някога контакт с него. Така, независимо че свика пресконференцията, за да разсее съмненията, че е бил агент на ДС, митрополитът не даде категоричен отговор дали е сътрудничил на комунистическите тайни служби.

    Няколко дни по-късно – на 25 януари 2007г. "Дневник.bg" публикува интервю, в което на въпроса, категоричен ли е, че никога не е бил сътрудник на репресивния апарат на Тодор Живков Кирил отговаря следното,: "Ама аз просто нямам спомен за това нещо. Така го казах, но абсолютно нито съм подписвал, нито съм написал такива неща.(...) Сега може да намерят някои… аз не знам… нещо, но аз лично не съм написал. Не съм се занимавал просто с такива неща".

    Справката в досието на митрополит Кирил (агент Ковачев) свидетелства за друго. В донесенията си, изпращани до Държавна сигурност той в подробности разказва за посещенията си в Света гора, пише за предполагаеми финансови злоупотреби, за изнасяне на "славянски книги" от библиотеките на манастирите и т.н. Почти всички доноси, писани срещу монасите в Света гора от Кирил са проверявани лично от чичо му ген. Христо Маринчев, по това време зам.-началник на XIV на "Първо главно управление" (ПГУ) на ДС.

    "Трудовакът"

    Част от доносите на варненския владика от този период съдържат и разпореждания, писани пак от чичо му. Така например в едно от тях, по повод твърдението, че двама от монасите в Зограф "опитват да изолират манастира от България", може да бъде прочетено следното указание, дадено на 9 август 1979г.: "Доложи какви мерки се вземат за оздравяване на положението". Друго задание е, да проучи по-подробно някои от лицата, за които е писал в доносите си. Документите в досието на митрополит Кирил съдържат и бележки, показващи, че неговите сведения службите на ДС са започнали разработки на трети лица.

    Именно тази част от документираното сътрудничество на митрополит Кирил с ДС свидетелства за още една негова лъжа, изречена публично само преди дни. След като в продължение на час и половина чете това, което е запазено от досието му в архивите, на 24 януари пред bTV той каза следното: "Отричам, че съм изпълнявал някакви заповеди там в изпълнение на когото и да било, освен на Светия синод. Послушание към Светия синод съм имал само".

    Интересна подробност от досието на митрополит Кирил е също, че според документ с дата 28 май 1976 г. в качеството си вече на агент "Ковачев" той е "приведен" в поделение на Главно управление на строителните войски. "Така той изцяло е предаден на наше разположение, като един път в месеца ще ходи в поделението да получава пари за храна", пише в рапорта на оперативния работник. Именно тази част от досието на владиката дава основание за съмнения, че един от "бонусите", които е ползвал като доносник на ДС е било фиктивното отбиване на военната му служба, абсолютно задължителна по онова време.

    "Цитаделата"

    С постановление, подписано от Христо Маринчев, разработката "Ковачев" е открита официално на 12 юни1976г. В нея изрично е записано, че "по решение на синода на БПЦ" Богомил Ковачев ще замине за 5 години да учи в Богословския факултет в Солун. "Предложението" за петгодишния му престой в Гърция носи дата 5 април 1976 г. Обектът, за който според разпорежданията на ДС "Ковачев" трябва да изпраща сведения е манастира "Св. Георги Зограф", наричан в досието с конспиративното име "Цитадела".

    В документите, разсекретени от КД, чичото възлага на племенника си задача "да изучава лица, заемащи възлови места в синода на Гръцката православна църква и в университета, да посещава гръцката национална библиотека, където да установява контакти с интересуващите ни лица и да създава предпоставки за издирване на материали за нашата история".

    Донос от "Ковачев" , носещ дата 2 юни 1980 г. съдържа информация "Относно свещенослужителите в гръцката армия и поделенията за ДС и полиция". В него на няколко страници са изредени имена на църковни служители с църковните им санове и военните им чинове. Приложена е и справка с местата и датите на раждането им.

    В досието на "Ковачев" се съдържат и свидетелства за това, че "След завършване на факултета той е съгласен да прекара 2-3 години в "Зограф", където ще може да вземе участие за отразяване на най-ценните богатства на манастира и чрез него да се проведат мероприятия от агентурно-оперативен характер (…).

    Освен стипендията, която е трябвало да получава, докато учи в Гърция, като секретен сътрудник днешния варненски владика е получавал и 70 щатски долара "за лични нужди".

    "Поздрави от дядо Йеротей!"

    Един грубо разкъсан плик, запазен в папките от досието на "Ковачев" разкрива комичната конспиративност на комунистическите тайни служби. "Парола за връзка. Отваря се само по заповед на ръководството и по необходимост. 12.11.1976 г.", пише върху него. Съдържанието на плика връща към сценария на втория сезон от сериала "На всеки километър". Ръкописният текст, върху сгънатия на две лист в плика, съдържа следния диалог - парола:

    о.р. (оперативен работник) - "Имате много поздрави от дядо Йеротей"

    с.с. (секретен сътрудник) "Ковачев" - "Кой дядо Йеротей, от Златна ливада ли"

    о.р. "Не дядо Йеротей от Царев брод.

    През януари 2007г. проф. Калин Янакиев призова владиката Кирил да отговори на въпроса, каква е била причината за официалното му изгонване от Гърция през 1979 г. Отговорът на Варненският и Великопреславски митрополит гласеше "Бил съм преди всичко православен християнин, патриот и привърженик на ЦСКА" . Така иронично той отвърна на станалите вече публични съмнения, че е бил агент на ДС.

    Според версията на Кирил, разказана по същия повод, намесата на гръцката полиция през 1979г. е била предизвикана от желанието му "да се побратими с монасите в Света гора". Кирил обясни, че е влязъл в конфликт с монах, който искал да го въвлече в заговор срещу игумена на манастира "Св. Георги Зограф". "Гърците не искаха в манастира да има учени българи и в крайна сметка съчиниха лъжата за мен", обясни през 2007г. Кирил.

    Ето и версията за изгонването, която се съдържа в агентурното досие на владиката Кирил:

    "Вчера от местния (в Гърция) МИД ( съкращение, което по руски маниер в ДС са използвали вместо "МвнР") ни уведомиха, че отказват продължение на престоя на българския студент в Атинския богословски факултет Кирил Петров Христов, пише в справката на оперативния работник, занимаващ се с "Ковачев". Причината за това е петмесечният му престой в Света гора, след като е имал разрешение за престой само за 4 дни. Освен това се е държал грубо с гръцките компетентни власти и е изразил пред тях становището си, че щял да стане монах в Света гора, без да има предварително съгласие за това. В момента се намирал в полицията за чужденци "Алодалон" в Солун и ще бъде препратен по етапен ред в Атина. Уведомяваме и нашия МИД"

    Други документи, приложени в досието показват , че на 23 май 1979 г. "местният МИД" решава, че Кирил трябва да напусне Гърция. На 7 юни с.г. обаче става ясно, че гръцкият Синод е сменил решението си и е позволил на Кирил да остане в страната.

    Собственоръчно написаните доноси на агент "Ковачев" от светогорския манастир "Св. Георги Зограф" съдържат информация за срещите му с монаси от България, Кипър, Гърция и Румъния. След разговорите си с тях той донася какво е дочул и дори какво е "усетил". Без да съдържат особено значими и съществени данни те са изпълнени с конспиративни подозрения и съдържат оценки за монасите често незащитени с факти. Донесенията изобилстват с правописни грешки и издават пълно непознаване на правилата за членуване и пунктуация в българския език.

    Заличете "Владислав"

    След завръщането си в България, Кирил завършва задочно Духовната академия и веднага след това е назначен за протосингел на Сливенската Митрополия. На 25 септември 1981г. Личната му разработка в ПГУ на ДС е закрита, а на 1 октомври той заминава за двугодишна редовна аспирантура в Москва. "По време на аспирантурата Ковачев няма да изпълнява наши задачи", пише в досието му. С това служителят на ДС, работил с "Ковачев" предлага делото му да бъде закрито и предадено в архив. Това обаче съвсем не е краят на сътрудничеството между днешния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и комунистическата ДС.

    Заминаването на Кирил за Москва поставя и началото на шеметното му "кариерно" развитие. Според биографията му, поместена в сайта на варненската митрополия, от 1981 до септември 1986 г. Кирил е представител на българската Патриаршия при Московската и Всерусийската Патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянския манастир. От декември 1987 г. е назначен за Главен секретар на Св. Синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ. За Варненски и Преславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. От 1992 г. той е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет.

    В справката, публикувана от Комисията по досиетата при разсекретяването на досието на Кирил обаче е отбелязана следната важна информация: Като сътрудник на ДС освен псевдонима "Ковачев", той е донасял и под името "Владислав". То му е дадено като сътрудник на прословутото VI управление на ДС, занимаващо се с т.нар. "идеологическа диверсия". След 1976г. именно тази структура поема и "основната задача" да контролира "потенциално критичните към режима групи, някои от които с относително голямо влияние върху общественото мнение - интелигенцията, младежта, религиозните и етническите малцинства".

    За това управление на ДС варненският владика Кирил е работил под псевдонима "Владислав". Тази част от кариерата му на сътрудник обаче не е документирана в съхранения архив на ДС. Запазени са само служебни преписки.

    През 1990г. под натиска на т.нар. "кръгла маса" новоназначения министър на ВР Атанас Семерджиев е натоварен да "преструктурира" ДС . Така на нейно място се появяват Националната разузнавателна служба (НРС), Националната служба за охрана (НСО) и Националната служба за защита на Конституцията (НСЗК). Именно тази служба изпраща на 9 ноември 1990 г. писмо с входящ № 3696, с което е поискано "да бъдат заличени от всички картотеки данните" за "Владислав".
    Цената на един владика

    Втората папка от досието на варненския владика Кирил съдържа над 90 страници, повечето от които изписани на печатна машина. В нея са съхранени и разходните разписки, доказващи колко и какви пари са харчени за вербуването и по време на работата с "Ковачев", както и какви суми е получавал той срещу донесенията си.

    Ето, какво сочат част от отчетните документи:

    - 15 лв. за почерпка и подпомагане на "Ковачев" от 15 март 1975 г. на основание "оперативна целесъобразност".

    - 30 лв. за "подпомагане" на 26 юни 1976 г.

    - 20 лева за "подпомагане" на 9 август 1976 г.

    - подарък куфарче на стойност 17.20 лв. на 3 юни 976 г.

    - 100 ам. долара за "маршрутиране" на 11 ноември 1976 г.

    - 30.23 лв – за обяд и 80 лв - подпомагане на 16 ноември 1976 г.

    - 145 лв. за закупуване на фотоапарат "Зенит ЕМ" на 28 август 1977 г.

    - 70 ам. долара за подпомагане 26 септември 1977 г. (преди заминаването му за Гърция)

    - 12 лв. за купени напитки на 12 и 15 септември 977 г.

    - 100 лв. за завъщането на Кирил в Гърция на 19 септември 1979 г.

    - 22 лева за срещи и 26 лева за напитки и продукти на 21 септември 1979 г

  • 3 Ангелчо

    0 1 Отговор
    Преди 22 години ако са били притиснати да сътрудничат свещениците за ДС не значи че сега друг комунистически лакей може да съди Църквата като институция. Доктор Тренчев по-добре да се оттегли от фалшивия си самозвански пост и да не мъдрува и да не съветва по въпроси които не разбира. Много е изкуфял за да се прави на някакъв фактор. Време е да се разгледат биографиите на профсъюзните лидери.