Отидете към основна версия

4 543 15

Народът скача срещу ACTA

  • протест-
  • интернет-
  • acta
Протест в Полша. Снимка: БГНЕС

Мощен протест срещу споразумението ACTA се подготвя в София, Варна и Бургас на 11 февруари. Акцията се организира чрез социалната мрежа Facebook и до момента има над 13 000 последователи. Зад нея стои популярната група Anonymous, както и активисти за свободен интернет.

Протестът е част от световния ден за протест срещу спорния договор за борба с пиратството, за който мнозина се опасяват, че ще наложи цензура в интернет. 

ACTA (Anti Counterfeit Trade Agreement) е международен договор, подписан от 22 страни, сред които и България. Официално, целта му е да се бори срещу неправомерната употреба на защитени продукти в интернет, но реално ще доведе до цензура в последната истински свободна среда, твърдят организаторите за спорния документ.

Протестът срещу ACTA е организиран за 11 февруари (събота)  от 11 часа пред НДК. От там шествието ще се отправи по бул. Витоша - бул. Тодор Александров - пл. Независимост - бул. Цар Освободител, за да стигне до Народното събрание.

Във Варна шествието се събира през Козирката, след това ще мине пред сградата на местния съд, за да стигне до общината, където ще има протест.

В Бургас сборна точка е площад "Тройката" след което тръгваме надолу по ул. "Александровска" до сградата на Общината.

Анализаторите определиха ACTA като огледален образ на предложенията за закони в САЩ  SOPA и PIPA, срещу които сайтове като Уикипедия протестираха.

„Ако ACTA и новият закон за торентите са приети, то България ще се превърне в полицейска държава. Как ви звучи да живеете в постоянен страх, че някой ден на вратата ви може да почука полиция, която да ви вземе къщата, заради онзи филм, който изтеглихте, защото го няма на DVD или онзи сериал, който не е пуснат по нашите телевизии, или онази игра, която в магазина струва 150 лева? Как ви се струва доставчикът ви на интернет постоянно да следи в кои сайтове влизате и дали правите нещо нелегално? Как ще живеете в свят без свобода на словото?“, питат протестиращите.

По-рано днес СДС и ЕНП поискаха България да се оттегли от споразумението, а Антон Кутев от БСП е на мнение, че по темата може да има и референдум.

ЕНП  протестира с декларация срещу включването на България в международно споразумение, даващо възможност под формата на защита на авторски и сродните им права да се поставят под съмнение човешките права, засягащи тайната на кореспонденцията и следенето на трафичните данни.

Междувременно се чака Европейската комисия да излезе с решение по договора. Известно е, че докладчикът на комисията, създадена по казуса „ACTA“, се оттегли.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Полша спря АСТА

    Варшава ще замрази плановете си за ратификация на спорното международно споразумение АСТА, стана ясно от думите на премиера на страната Доналд Туск ...
    03.02.2012
    1 787
    1
  • Депутати разпитват министри за ACTA

    Спорното търговско споразумение АСТА стана причина за изслушване на министрите Трайчо Трайков и Вежди Рашидов в три парламентарни комисии – п ...
    01.02.2012
    1 230
    0
  • ЕК развенчава 10 мита за ACTA

    ЕК публикува становище по повод опасенията за договора АСТА. Комисията опровергава 1д мита относно търговското споразумение. Мит 1: Ще ограничи ...
    01.02.2012
    2 387
    4
  • ГЕРБ не бягали от дебат за ACTA

    ГЕРБ не бяга дебат и изслушване за споразумението ACTA и изразява мнение, че трябва да има дебат в обществото във връзка с написаното в това търгов ...
    01.02.2012
    1 063
    3
  • Подписът за АСТА е със „симпатично мастило“

    Подписът за ACTA е под условие и това трябва да е ясно на гражданите, но ако не бъде ратифицирано това споразумение от Народното събрание, ACTA ням ...
    01.02.2012
    1 084
    4
  • АСТА се прави и договаря на тъмно

    АСТА се прави и договаря на тъмно, а САЩ са сред нейните инициатори. Решението за подписването на споразумението от България е взето, без демократи ...
    01.02.2012
    2 593
    5