Last news in Fakti

3 Февруари, 2012 19:46 1 780 1

Полша спря АСТА

  • полша-
  • интернет-
  • свобода-
  • доналд туск-
  • acta

Варшава ще замрази плановете си за ратификация на спорното международно споразумение АСТА, стана ясно от думите на премиера на страната Доналд Туск, цитиран от АФП. До решението се стигна след масови протести в цялата страна.

Поляците, основно младите от тях, масово се вдигнаха срещу договора, тъй като се опасяват, че с него ще се наложи цензура в интернет. Причината се крие в затегнатите правила по отношение на авторското право, споделянето на информация и следенето на трафични данни.

"Смятам, че аргументите за спиране на ратификационния процес са оправдани", аргументира се Туск. Така процесът по приемането на договора ще бъде замразен, докато не стане кристално ясно нужен ли е АСТА или не.

Полският премиер допълни, че подписването на договора не е било достатъчно широко консултирано с „всеки, който е част от процеса”. Ето защо в страната ще се разгърне широка дискусия, след която ще стане ясно крайното решение.

Освен това, приемането на АСТА изисква и промяна на полското законодателство.

Целта на договора е да се въведат международни стандарти за опазване на интелектуалната собственост и авторските права.

Туск първоначално не се поддаде на натиска от страна на обществото, подписвайки споразумението. Това не значи нищо, ако парламентът на страната не го одобри също. 

Правителството му е подозирано за връзки със звукозаписни компании и други големи компании, които разпространяват продуктите си чрез глобалната мрежа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    0 0 Отговор
    Браво... Така се прави
    Но не Ви ли прави впечатление- първо СОПА, сега АКТА... Явно се готвят и други, за които не знаем. Както е тръгнало накрая ще приемат нещо без изобщо да разберем...