Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 09:52 1 057 3

ГЕРБ не бягали от дебат за ACTA

  • acta

ГЕРБ не бяга дебат и изслушване за споразумението ACTA и изразява мнение, че трябва да има дебат в обществото във връзка с написаното в това търговско споразумение, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.
„От три парламентарни комисии – комисията по култура, икономическата комисия и транспортната комисия, са внесли предложение за изслушване на двама министри – Вежди Рашидов и Трайчо Трайков, да дойдат да ги изслушаме. Преекспонират се нещата във връзка с това подписване“, подчерта Николов.
В доклада на министъра на икономиката Трайков е записано – упълномощава постоянния представител на Република България да подпише споразумението при условия на последваща ратификация.
„Упълномощава се посланикът на Република България в Япония да подпише споразумението при условие на последваща ратификация. Такъв проект за ратификация не е внесен в Народното събрание. Всички подобни ратификации могат да бъдат поднесени с резерви – т.е. Народното събрание има възможност да внесе в текста на ратификацията резерви по определени текстове в споразумението. Не трябва да се крием от дебат, той ще бъде повдигнат в ресорните комисии в присъствието на ресорните министри. ГЕРБ винаги действа с гражданското общество и аз ще поканя техни представители да присъстват на изслушването”, каза Валентин Николов.

„Всички такива ратификации, които са били внесени като законопроект в Народното събрание, могат да бъдат отнесени с резерви. България се е включила по философия в това споразумение, и ако последва ратификация, Народното събрание има право да изрази своите съмнения. С подписа нищо фатално не последва в законодателството на РБ. Не трябва да се преекспонира тази тема. Дебатът ще бъде повдигнат в трите ресорни комисии и ще бъдат изслушани и двамата ресорни министри по тази тема, за да могат народните представители да изразят мнението си. Каня всички заинтересовани лица от гражданското общество да присъстват на това изслушване”, каза Валентин Николов.

Преди това мнозинството в Народното събрание не прие предложението на „Атака“ министър-председателят и министърът на икономиката да бъдат изслушани в парламента във връзка с подписването на споразумението ACTA.

„Всички знаете, че България е подписала споразумението. Наложително е да дойде тук министър Трайчо Трайков, който е внесъл предложението в Министерски съвет. В Министерски съвет предложението е минало без какъвто и да е дебат и обосновка. Настояваме решително да дойде министър Трайков, за да даде обяснение”, каза депутатът от „Атака“ Павел Шопов.

Националистите поискаха и изслушване на министър-председателя Бойко Борисов за споразумението ACTA. „Искате, не искате, темата виси със страшна сила над българското общество. Ако не дадете възможност да стане дебат, ще стане по-лошо. Искаме да дойде министър-председателят, тъй като той е пряк отговорник. Настоявам да дойде министър-председателят в пленарна зала и да даде обяснение по тази точка”, каза  Шопов.

Депутатите приеха предложение на ГЕРБ в дневния ред на Народното събрание за тази седмица да бъде включен Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за хазарта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!!!

    0 0 Отговор
    ACTA и SOPA са основно механизъм за СПЛАШВАНЕ и избирателна разправа с неудобни. Нито един закон не е изгоден на тази индустрия, защото сплашването и се крепи на митове за милиарди загуби. Когато ACTA влезе в сила ще излезат и реалните "загуби" 000.001 милиарда и 000.001 от тях ще отидат до самите творци. По-вероятно ACTA да не бъде приета и да служи само за оправдание, "не приехте закона затова търпим загуби".
    След подходящи корекции би могло да се получи добро решение, както кмета на едно населено място натири лакомниците от Мюзик Аутор да си търсят правата от менъджерите на групите (като ги знам какви са им менъджерите тотално са им отсвирили претенциите).
    В интерес на истината има издателства в България и по света в крак с технологиите - pcworld например. От години чета в Интернет и си плащам за US изданието.
    Причината е много банална. Когато се абонирах за печатното издание първият броий дойде в началото намесеца неразпечатан. Следващите пристигаха с месец(и) закъснение и все разпечатани. Дано тези от БП да са се ограмотили, но като гледам до къде са я докарали сигурно не са и продължават да се оглеждат какво да чопнат от пратките .
  • 2 Даскал Стойчев

    0 0 Отговор
    Дрън Дрън.Ние правим евро по добро от оригинала та тоя път ли ще се изложимДа са ни живи издрави хакерите.Втях ми е надеждицата.рф25
  • 3 no gerb no acta

    0 0 Отговор
    мн ме дразнят вече тия от герб , как само се излагат не е истина хахахаха ,
    искахте ГЕРб ето ви ГЕРБ и да не забравите да гласувате пак за тях, нали виждате колко мислят за народа.