Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 09:03 2 581 5

АСТА се прави и договаря на тъмно

  • ивайло калфин-
  • acta
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

АСТА се прави и договаря на тъмно, а САЩ са сред нейните инициатори. Решението за подписването на споразумението от България е взето, без демократично обсъждане на проблема със заинтересовани страни и граждани.

Това заяви в ProИнтервю евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Ивайло Калфин.

Калфин призова  Народното събрание да не ратифицира Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Евродепутатът, който е докладчик на ЕП по въпросите на сигурността в интернет, смята, че споразумението съдържа редица правно неизяснени текстове, „което може да доведе до незаслужени репресии и цензура в интернет“.

Според него прилагането на АСТА би ограничило силно използването на софтуер с отворен код и различни апликации, което е изключително недалновидно и несправедливо. Да не говорим за техническите трудности, които ще възникнат за създаване на филтри за съдържанието или за установяването дали дадена стока е фалшифицирана или не.

АСТА съдържа разпоредба, предвиждаща отговорност на интернет доставчиците по отношение на съдържанието на информацията, качвана в интернет. "На тях се възлага да шпионират и да докладват, ако имат съмнения за фалшифицирани продукти или нерегламентирано ползване на продукти, защитени с авторски права. Това им дава право да следят всяко писмо или влизане в сайт, което е недопустимо, а в страни с печална слава на полицейски държави като България, тази вратичка може да стане голям проблем", заявява Калфин.

Интернет трябва да бъде свободно пространство, категоричен е българският евродепутат, но това, че е против АСТА не означава, че е за нарушаване на авторските права във виртуалното пространство.

„Ако ми се гледа филм, предпочитам да го гледам в киното - и без това нямам особено много време. Дисковете у дома си ги купувам от магазините. Опитвам се да науча за това и дъщеря си“, споделя той.

Подписването на споразумението АСТА предизвика сериозни реакции в подкрепа на свободата в интернет. Надявам се обаче със същата енергия толкова много хора да защитават и авторските права, казва Ивайло Калфин.

Ще Ви дам един пример: една от гледаните български телевизии не получава и стотинка от кабелните и сателитните оператори, въпреки че от години е в пакета им и то има добър рейтинг. Ние всички си плащаме на тези оператори месечна такса. Но от нея нищо не стига до голяма част от телевизиите, които гледаме. Плаща се на редица чужди, а българските се плашат, че ако много настояват, че ги изхвърлят от пакетите. Става въпрос за няколко стотинки месечно от абонат, при положение, че плащаме десетки левове. Та, това не е ли повод за акция за обществена защита?, пита евродепутатът.

Цялото интервю в Probook

Всеки от вас може да зададе своя въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йию2

    2 0 Отговор
    прави се от предатели и се подписва от предатели !
  • 2 Bobo

    1 1 Отговор
    Ivailo sme6en si.To4no vie ot bsp nai malko trqbva da kritikuvate
  • 3 ЙЕТИ

    1 0 Отговор
    Да се учим от поляците.
  • 4 СССР

    0 0 Отговор
    да живее демокрацията и свободата и то директно от сащ най великата страна на света която дава даром от своята демокрация и свобода по цял свят особено там където има петрол злато и диаманти може и газ боже какъв късмет имат тези страни които са опитали от благословената американска демокрация бог да дава на всеки от нея ами хората колко са щасливи и каква справедливост се лее като реки сред тях станали са по богати от преди какво щастие само господ да дава всекиму от демокрацията им
  • 5 СССР

    0 0 Отговор
    в момента сащ държат здраво за гърлото герб и няма мърдане затова се облагодетелстват всички американски интереси в страната едно след друго което е факт а що се отнася за аста ами тя е свързана с няколко сайта за платено сваляне а начина по който си прокараха разрешението е типично по американски истински демократично и кристално чисто също като и интересите на тази американска организация