Отидете към основна версия

4 Май, 2018 08:33, обновена 4 Май, 2018 08:33 4 305 55

Насилието над жени е огромен бич! Срам! Не приехме Истанбулската конвенция

  • истанбулска конвенция-
  • дълг-
  • премиер-
  • бойко борисов

Корупцията е бич, който всеки ден на всички нива трябва да се смазва

Снимка: Нова телевизия

С 2,3 млрд. лв. свалихме външния дълг на България. Това е наш успех. Това обяви пред „Здравей, България“ премиерът Бойко Борисов.

Той призна, че неприемането на Истанбулската конвенция е неуспех за правителството. Насилието над жени и деца е огромен бич за българското общество, призна Бойко Борисов.

„Срам ме е, че не можахме да представим конвенцията за защита по начин, по който да убедим обществото, че неслучайно огромната част от Европа приеха тази конвенция. Успяхме да направим така, че да се възползват различни и политически сили и да вкарат темата изобщо в посока, която не е в духа на Конвенцията“, каза Борисов. Според него управляващите са подценили ситуацията. По думите му това е грешка. Той поясни, че му се е струвало, че защитата над домашно насилие над деца е нормално да мине и въобще не е очаквал темата да се превърне в джендърство.

„Трябваше по-добре и по-ясно да се обяснява всичко, защото това е един страхотен бич – насилието над жените“, добави Борисов.

Премиерът поясни, че след като се е надигнало такова обществено недоволство, са я оттеглили, защото никога не са били инати и за да може в по-спокойна обстановка да се спори и да се наложи тази теза. „Гордея се, че свалихме външния дълг. Трети сме в региона по външен дълг. 2,3 млрд. свалихме външния дълг, сега е 25 %“, каза министър-председателят. Той подчерта, че до края на мандата ще бъде докаран до 20 %.

За продажбата на ЧЕЗ премиерът заяви: “Нямаме нищо общо с тази сделка. Издебнаха ни пак февруари месец, аз бях в Брюксел”.

Не се изказваме по сделката, защото това са могъщи компании, които имат адвокати, за да не заведат дела, посочи Борисов.

Премиерът коментира новия антикорупционен орган. Това, което ми беше обяснено за ареста на кмета на Младост Десислава Иванчев, е, че всяка една банкнота трябва да се запише и опише по отделно. Хората не обичат да има голяма показност, каза Борисов.

Корупцията е бич, който всеки ден на всички нива трябва да се смазва. Това каза премиерът Бойко Борисов в „Здравей, България“. По думите му за това работи държавата и прокуратурата. Във връзка с ареста на Десислава Иванчева и мнението на Екатерина Захариева, че са преминати границите при акцията и въпроса на главния прокурор Сотир Цацаров дали това е позиция на цялото правителство, Борисов коментира, че е позвънил на Цацаров да пита защо толкова време се бавят и му се е обяснило, че трябва да се преброят парите.

„Екатерина Захариева не е позвънила. Не е знаела причината“, каза Борисов.

Той добави: „Не виждам смисъл в подобен тон, защото и двамата работят изключително добре в синхрон заедно с правосъдния министър. Виждал съм ги многократно заедно и работят добре. Вярно е, че подложени на такъв обществен натиск за всяко нещо, всеки може да изпусне реплика и да каже такова нещо“, заяви министър-председателят. Той призова да се даде шанс на антикорупционния орган. По думите му от ареста на Иванчева трябва да се извадят и поуки за по-добрата организация.

„Случаят за мен е приключен. Толкова много свидетели излязоха да говорят по вашата телевизия. Нека да оставим сега съдиите да я осъдят по съвест“, заяви Борисов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове