Засилените проверки за храни, внасяни в Гърция, може да забавят пътя до морето на съседите през почивните дни, пише в. "24 часа".
Заради опасенията от разпространение на болестта африканска чума по свинете по граничните пунктове с Гърция и Македония се правят масови проверки за месо с нерегламентиран произход. Процедурата може да забави онези българи, които сега тръгват за ваканция в Гърция.
Заради наплива от туристи към южната ни съседка свършиха местата във фериботите до гръцките острови.
Силният туристически сезон покачи и цената на бензина и той премина психологическата граница от 2 евро за литър. Рекорда постави о. Самос, където на някои колонки клиентите плащат 1,82 евро за литър, а на други - 2 евро.
Всички, които са решили да пътуват до гръцкото море, трябва да имат предвид, че по-строгите ветеринарни проверки за храни от животински произход ще забавят значително пътуването им. Пътуващите до нашето море пък ги чакат обичайните за лятото тапи главно заради ремонти по пътищата, но и заради липсата на достатъчно контролни органи, които да регулират движението.
На ГКПП Златарево вече има постоянно на смяна ветеринар, който следи за вноса в Гърция на храни от свинско месо.
На ГКПП Кулата и Станке Лисичково проверка на влизащите правят граничните полицаи и митничарите и при необходимост сигнализират на областната дирекция по безопасност на храните. Всичко това се прави заради опасенията от навлизането на африканската чума по свинете, която няма нищо общо с чумата по овцете и козите.
“Откакто е в сила забраната, за около месец имаме конфискувани около 30 кг храни със
свинско месо.
Това са основно колбаси и са внос от Македония. В Гърция те са доста по-съпи и оттам хората рядко купуват”, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград Михаил Бащавелов.
На граничните пунктове има разлепени информационни материали, на пътниците се раздават и листовки за африканската чума. Досега не е имало някакви инциденти. Всички, от чийто багаж са иззети храните, са проявявали разбиране, допълни д-р Бащавелов.
Денонощно се правят проверки за суровини и храни от животински произход и на ГКПП Гюешево на границата с Македония и на ГКПП Олтоманци на границата със Сърбия, обявиха след заседание на областната епизоотична комисия в Кюстендил.
Проверяват се всички влизащи в България пътници дали пренасят в багажа си суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка. На ГКПП Гюешево има постоянно дежурен ветеринарен специалист, а на КПП Олтоманци проверката правят митничарите и при нарушение подават сигнал до ветеринарите.
Откритите храни ще се изземват, след което ще се предават за унищожаване в инсинератор.
Забраната за внос на продукти от свинско месо и проверките на личния багаж не са довели до образуване на опашки на ГКПП-тата, но това важи само за делничните дни. Проверката трае около минута. Обикновено митничарят или граничният полицай пита дали се внасят такива храни, после отваря багажника и прави проверка. След това дава разяснителна листовка за африканската чума и това отнема около 5-6 минути. Няма гаранция обаче, че при засиления трафик в почивните дни в разгара на отпускарския сезон няма да доведе до силно забавяне.
“От Гърция никой не купува месни продукти, защото са по-скъпи. Оттам се внасят олио, маслини, перилни препарати, така че на влизане от Гърция проверките са много бързи”, коментираха от Агенция “Митници”. От Гранична полиция също увериха, че няма необичайни за петък следобед колони от автомобили на влизане у нас.
Възможно е в неделя следобед, когато нашенци се прибират от Гърция, да има струпване.
На ГКПП-тата в Благоевградска област не е въведена задължителна дезинфекция на влизащите автомобили, каквато има на други пунктове.
По-стриктни са проверките на влизане от Македония, защото тя е извън ЕС. От друга страна, оттам по-често българите пазаруват храни. Там обаче трафикът през седмицата е много слаб. Обикновено в събота хората от пограничните райони ходят на пазар в Македония, но и оттам най-често купуват плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал, не толкова месни изделия.
Проверките са от близо месец и нашенци вече знаят, че е забранен вносът на свински продукти.
Българи, които пътуват към Гърция, казаха, че засега няма осезаеми засилени проверки на багажите за внос на храни. Заради практиката обаче нашенци да отиват на почивка там и да си носят оттук ядене, има въведени ограничения за количеството на храна, което може да се
внася там.
На някои от плажовете пък вече дори имало поставени табели, че се забранява носенето на храни и напитки отвън.
Масирани проверки за транспортиране на свинско месо и продукти извършват служителите на втория по натовареност пункт на българо-гръцката граница - Маказа - Нимфея. През Маказа преминават само леки и лекотоварни автомобили, но въпреки това се проверява всяко возило.
Свинското месо, чийто произход не може да се докаже, се конфискува и предава на екарисаж.
Преминаващите през пункта румънски туристи, които през лятото са най-многобройни, негодували, защото били подложени на подобна проверка часове по-рано на влизане от Румъния в България.
Търговците на месо в Кърджалийско пък се опасяват, че проверките ще се отразят на бизнеса им. Масово жители от района на Комотини пазаруват телешко, което в България е значително по-евтино, отколкото в гръцките магазини.