21 Юли, 2018 18:11 3 609 18

Мъка в Гърция – бензинът удря 2 евро

  • гърция-
  • бензин-
  • месо-
  • месо

Ровят коли за месо с чума

Засилените проверки за храни, внасяни в Гърция, може да забавят пътя до морето на съседите през почивните дни, пише в. "24 часа".

Заради опасенията от разпространение на болестта африканска чума по свинете по граничните пунктове с Гърция и Македония се правят масови проверки за месо с нерегламентиран произход. Процедурата може да забави онези българи, които сега тръгват за ваканция в Гърция.

Заради наплива от туристи към южната ни съседка свършиха местата във фериботите до гръцките острови.

Силният туристически сезон покачи и цената на бензина и той премина психологическата граница от 2 евро за литър. Рекорда постави о. Самос, където на някои колонки клиентите плащат 1,82 евро за литър, а на други - 2 евро.

Всички, които са решили да пътуват до гръцкото море, трябва да имат предвид, че по-строгите ветеринарни проверки за храни от животински произход ще забавят значително пътуването им. Пътуващите до нашето море пък ги чакат обичайните за лятото тапи главно заради ремонти по пътищата, но и заради липсата на достатъчно контролни органи, които да регулират движението.

На ГКПП Златарево вече има постоянно на смяна ветеринар, който следи за вноса в Гърция на храни от свинско месо.

На ГКПП Кулата и Станке Лисичково проверка на влизащите правят граничните полицаи и митничарите и при необходимост сигнализират на областната дирекция по безопасност на храните. Всичко това се прави заради опасенията от навлизането на африканската чума по свинете, която няма нищо общо с чумата по овцете и козите.

“Откакто е в сила забраната, за около месец имаме конфискувани около 30 кг храни със

свинско месо.

Това са основно колбаси и са внос от Македония. В Гърция те са доста по-съпи и оттам хората рядко купуват”, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград Михаил Бащавелов.

На граничните пунктове има разлепени информационни материали, на пътниците се раздават и листовки за африканската чума. Досега не е имало някакви инциденти. Всички, от чийто багаж са иззети храните, са проявявали разбиране, допълни д-р Бащавелов.

Денонощно се правят проверки за суровини и храни от животински произход и на ГКПП Гюешево на границата с Македония и на ГКПП Олтоманци на границата със Сърбия, обявиха след заседание на областната епизоотична комисия в Кюстендил.

Проверяват се всички влизащи в България пътници дали пренасят в багажа си суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка. На ГКПП Гюешево има постоянно дежурен ветеринарен специалист, а на КПП Олтоманци проверката правят митничарите и при нарушение подават сигнал до ветеринарите.

Откритите храни ще се изземват, след което ще се предават за унищожаване в инсинератор.

Забраната за внос на продукти от свинско месо и проверките на личния багаж не са довели до образуване на опашки на ГКПП-тата, но това важи само за делничните дни. Проверката трае около минута. Обикновено митничарят или граничният полицай пита дали се внасят такива храни, после отваря багажника и прави проверка. След това дава разяснителна листовка за африканската чума и това отнема около 5-6 минути. Няма гаранция обаче, че при засиления трафик в почивните дни в разгара на отпускарския сезон няма да доведе до силно забавяне.

“От Гърция никой не купува месни продукти, защото са по-скъпи. Оттам се внасят олио, маслини, перилни препарати, така че на влизане от Гърция проверките са много бързи”, коментираха от Агенция “Митници”. От Гранична полиция също увериха, че няма необичайни за петък следобед колони от автомобили на влизане у нас.

Възможно е в неделя следобед, когато нашенци се прибират от Гърция, да има струпване.

На ГКПП-тата в Благоевградска област не е въведена задължителна дезинфекция на влизащите автомобили, каквато има на други пунктове.

По-стриктни са проверките на влизане от Македония, защото тя е извън ЕС. От друга страна, оттам по-често българите пазаруват храни. Там обаче трафикът през седмицата е много слаб. Обикновено в събота хората от пограничните райони ходят на пазар в Македония, но и оттам най-често купуват плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал, не толкова месни изделия.

Проверките са от близо месец и нашенци вече знаят, че е забранен вносът на свински продукти.

Българи, които пътуват към Гърция, казаха, че засега няма осезаеми засилени проверки на багажите за внос на храни. Заради практиката обаче нашенци да отиват на почивка там и да си носят оттук ядене, има въведени ограничения за количеството на храна, което може да се

внася там.

На някои от плажовете пък вече дори имало поставени табели, че се забранява носенето на храни и напитки отвън.

Масирани проверки за транспортиране на свинско месо и продукти извършват служителите на втория по натовареност пункт на българо-гръцката граница - Маказа - Нимфея. През Маказа преминават само леки и лекотоварни автомобили, но въпреки това се проверява всяко возило.

Свинското месо, чийто произход не може да се докаже, се конфискува и предава на екарисаж.

Преминаващите през пункта румънски туристи, които през лятото са най-многобройни, негодували, защото били подложени на подобна проверка часове по-рано на влизане от Румъния в България.

Търговците на месо в Кърджалийско пък се опасяват, че проверките ще се отразят на бизнеса им. Масово жители от района на Комотини пазаруват телешко, което в България е значително по-евтино, отколкото в гръцките магазини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    1 23 Отговор
    Чума в Гърция ,мор в България...мръсотия...а така ли беше по време на Империята..цяла Европа се покоси от чума но в Империята нямаше

    Коментиран от #3, #10, #12, #14, #18

  • 2 ежко бежко

    18 0 Отговор
    В Гърция винаги е било скъпо!
  • 3 ganio

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Твоето невежество е безгранично.Първо, голямата чумна епидемия в Европа е преди разрастването на османската империя.
    Второ, именно една от тактиките на османците е да хвърлят болни животни във водоизточниците за да заразяват и отслабват обсаденото население.
  • 4 гост

    2 0 Отговор
    А нещо за инж. Ральо Ралев?
  • 5 onq s konq

    11 6 Отговор
    На някой да му е скъп все още българските бензин и нафта след това инфо?А някой да похвали пак Гръцкото правителство,че "за разлика от нашето МИСЛИ ЗА НАРОДА СИ И ОТСТОЯВА ПРАВАТА МУ ПРЕД ЕВРОПА"?А защо гърците купуват телешко от България-само защото е по-евтино ли?А само месо ли купува редовият грък от БГ,ИЛИ ВСИЧКО,ДО КОЕТО СЕ ДОКОПА?Истината е,че ГЪРКЪТ МОЖЕ И ДА ПОЛУЧАВА ПО-ГОЛЯМО ВЪЗНАГРАЖНИЕ ОТ БЪЛГАРИНА,НО ИМА ПО-МАЛКА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ!Затова и 16000гръцки фирми са регистрирани у нас-ЗАЩОТО ТАМ ДАНЪЦИТЕ СА УБИЙСТВЕНИ!

    Коментиран от #6

  • 6 Реалист

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Пич,ходил ли си изобщо в Гърция за да сравняваш покупателната способност на редовия грък и българин.при 700 евро заплата (гастарбайтерска) купуваш около 400 литра гориво (не гледай колко струва бензин и храни по островите,а в континентална Гърция)сега сметни колко гориво купуваш със 700 леватук-около 330 литра при сегашните цени.така че има още да се понапънем докато стигнем стандарта им!

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    4 0 Отговор
    !Личи си кой гледа турски сериали! Особено оня с многото султани!Ако го гледа човек,ще стане още по образован!
  • 8 onq s konq

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Не съм ходил в Гърция.И в Америка не съм ходил.Е НА АНТАРКТИДА НЕ САМ БИЛ.Но това не значи че не съм наясно че НЕ САМО НА ОСТРОВИТЕ,АМИ И НА ВСЯКАКВА КОНТИНЕНТАЛНА ГЪРЦИЯ ДА СИ,ако си "редови грък",заплатата ти/за пенсията пък да не говорим/ЕДВА ЩЕ СТИГНЕ ДА СИ ПЛАТИШ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК,ВОДА,ТЕЛ,ДАНЪЦИ,ТВ,ЗАСТРАХОВКИ,ЕВЕНТУАЛНИ ГЛОБИ,РЕМОНТИ НА ДОМА,ИЗДРЪЖКАТА НА ДЕЦАТА,ПОКРИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ НА ЕВЕНТУАЛНО БЕЗРАБОТЕН В СЕМЕЙСТВОТО,ЛЕКАРСТВА И МЕД УСЛУГИ,...А верно ли е че само кафе с кола в обикновена кръчма струва 27 БГ лева?...Та на въпроса-След като си платиш въпросните изброени от мен разходи,според мен...НЯМА ДА ТИ ОСТАНАТ ПАРИ ДОРИ ЗА ЛИТЪР ГОРИВО!

    Коментиран от #13, #17

  • 9 гост

    1 0 Отговор
    Мисля си нещо! Кой използва тук думата прочее! Хахо хихи! Мисля ,че беше Баба Яга!А кафе с кола ,около 14 лв! оо е безплатна!
  • 10 прост помъчен

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Резняко, чети Железният светилник. Само турци са измирали от чума в Мизерията. Защото сте били както и сега - нечистоплътни, мръсни, некъпещи се търтеи. И сега пренасяте зарази, които при социализмът бяха изкоренени в България, защото анадолски кирясал крак не стъпваше тук.
  • 11 руйййй

    2 0 Отговор
    В Железният светилник, само за семейството пише! Кой чел,колко прочел ,пак си пролича!
  • 12 Симеон

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    За Българската империя ли говориш бе .
    Прав си ,тогава е нямало чума в България която е била на три морета..
  • 13 harri

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Ми ти не си наясно кога последно си имал диария бе.
    Я бягай да се измиеш че усмърдя Шопландия...
  • 14 harri

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Чумата в Гърция и мора в България са зарази дошли от мизерията в Турция.
    Такава смрад и мръсотия рядко се срещат но в Турция са повсеместни.
    Общо взето добре мина срещата на Путин и Тръмп където се разбраха как да си поделят Турция...
  • 15 123

    2 0 Отговор
    Горивото в Гърция е 1,4 евро.Проверявайте преди да пишете глупости.
  • 16 Истината

    0 1 Отговор
    В България цари духовна тъмнина , политическа разруха , човешка простащина . Погледнете около себе си и се осъзнайте малко . Твърдоглавието на Българина няма да се промени
  • 17 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Пич,живял съм в Гърция 5години с жена ми и мога да ти кажа че тока се плаща на 3месеца,и като ни дойдеше сметката, със заплатата за една седмица (защото плащаха на седмица)на единия от нас си плащахме тока....оттук нататък няма какво повече да ти кажа! единствено цигарите в момента са по -скъпи отколкото тук и то чисто номинално,но ако ти сметна колко кутии купува един грък с неговата пенсия и колко купува един бг пенсионер-ще ти се завие свят!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове