Отидете към основна версия

991 3

БСП готви вот на недоверие заради полицейското насилие

  • бсп-
  • вот на недоверие-
  • полицейско насилие
Снимка: БГНЕС

БСП подготвя вот на недоверие заради полицейския произвол над граждани. Това стана ясно на семиран на парламентарната група на Коалиция за България с участието на Изпълнителното бюро и коалиционните партньори в Хисаря.

Много е вероятно вотът да бъде внесен в края на март. Точната формулировка ще бъде обсъждана днес. До края на идващия месец депутати социалисти имат за задача да обединят усилията си срещу ГЕРБ с останалите парламентарни политически сили без РЗС.

„Има независима комисия от народни представители по отношение на случая "Перник", той е един от скандалните случаи в работата на ръководството на МВР. Нека тя извърши своята дейност, но ние ще зададем достатъчно въпроси и питания към министър Цветанов. Нашето мнение е, че вече има достатъчно критична маса на гафове, провали, които да водят до вот на недоверие към правителството. Но ние ще се съобразим с мнението и на другите опозиционни сили", заяви лидерът на БСП.

Крайно време да има разделителни линии – кой е "за" и кой се противопоставя. Според Станишев всеки един от провалите на министър Цветанов, сам по себе си, е достатъчен повод за искане на вот на недоверие. "Като системен проблем в управлението той се очертава като фигура, която носи отговорност за много от провалите", посочи Станишев, визирайки вътрешния министър.

БСП ще търси взаимодействие от всички партии срещу авторитарния начин на управление на министър-председателя Бойко Борисов, заяви лидерът на левицата Сергей Станишев. Според него „демокрацията в България е заплашена, а медиите много спокойно приемат това нещо“.

Изобщо, каква е кадровата политика на това правителство, попита Станишев и припомни смените на началниците на ДФ "Земеделие", скандала с Калина Илиева, случаите с Агенцията по рибарство. Той обвини правителството, че прави само PR изпълнения. Според Сергей Станишев не е обществен интерес храносмилането на министъра на земеделието, а кой носи отговорност за лошата работа в МЗХ.

Президентът Първанов е един от най-успешните политици в БСП, отговори Станишев на въпрос за отношенията им с бившия държавен глава. Не се съмнявам, че на Конгреса и президентът, като делегат по право, ще се включи и ще каже своите виждания, а съответно Конгресът ще избере ръководство на партията, коментира още Сергей Станишев. "Не виждам драма и нямам намерение да водя битки или сблъсъци с президента – това е вредно за БСП", добави Станишев. Той е категоричен, че който се опитва да прокара разделителна линия между него и Георги Първанов ефективно работи за Бойко Борисов.

Народните представители Мая Манолова, Антон Кутев, Петър Курумбашев и Михаил Миков бяха посочени като отличниците на левицата в парламентарния контрол. В доклада, който изнесе Петър Димитров, бяха отправени критики за пасивно поведение в пленарната зала към Румен Такоров, Бойко Великов и Ивелин Николов. Те имат потенциал, който не се използва, сочи анализът.

Социалистите се похвалиха за атаките срещу министрите Мирослав Найденов, Тотю Младенов, Трайчо Трайков и двамата ръководители на министерството на регионалното развитие - Росен Плевнелиев, преди да бъде избран за президент, и наследничката му на поста Лиляна Павлова.

Според червените депутати било крайно време да се промени правилникът за работа на парламента, за да се спре безконтролното връщане на актуалните питания.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини