Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 18:54 2 254 5

Наказани полицаи заради случая „Скравена“

  • скравена-
  • полицейско насилие

Депутати предлагат повече психотестове за униформените

Временна анкетна комисия за полицейското насилие обсъди поредния казус, свързан с насилие от страна на служители на МВР – този в Скравена, при който 3 момчета се оплакаха, че са бити от полицията. Това е единственият до момента казус, за който е ясно, че има превишаване на права от страна на полицията. Това бе признато и от председателя на комисията Красимир Ципов.

„Установена е вина на един от служителите на МВР. Предложено е на министъра на това лице да бъде наложено дисциплинарно наказание „уволнение”. Лицето е минало на полиграф, на който се е провалил. В беседата, проведена с него в Института по психология, е признал, че е нанесъл удари на момчетата с ръка.

Не са установени данни, че са нанасяли удари с твърди предмети. На това изследване са минали всички лица, които са работили по този случай. По отношение на тях не е установена вина, че са участвали в извършването на това деяние“, обясни Ципов.

„Наказани са още 2 лица за неупражнен контрол. Това са началникът на Районното управление на полицията в Ботевград и прекият началник на служителите, които са работили по случая“, допълни той.
Комисията ще предложи промени в закона, които да позволяват провеждането на повече психотестове на служителите в МВР. Целта е да се  избягват случаите на полицейско насилие.

„Ще предложа да бъде включен в доклада на комисията един такъв извод - че има нужда, с цел превенция на такива деяния, да предложим на МВР да бъде променена подзаконовата нормативна база - да бъдат провеждани т. нар. вторични психологични проучвания на служителите на МВР, евентуално да се засилят действията, когато има постъпили сигнали за превишаване на служебни правомощия - да се помисли за ротация на тези служители, да бъдат местени от едно на друго работно място“, обясни Ципов.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Някой може ли да си представи тези ДУПЕНЦА,колко нагли са били
    пред полицаите!!

    Коментиран от #3

  • 2 АГЕНТ АГЕНТОВ

    0 0 Отговор
    мъмрене мъмрене мъмрене мъмрене мъмрене мъмрене
  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иракли Иракли":

    @1 sto procenta sa nagliali zdravo.
  • 4 Възмутен и бесен Българин

    0 0 Отговор
    ----Цветанов за пореден път унижава БГ.полицаят !
  • 5 ot skravena

    0 0 Отговор
    samo neznam kak tezi ligavi mom4emca sega izlqzoha jertvi,vmesto da si ponesat posledstviqta ot tova koeto sa napravili,i za6to ne gi nakaraha da po4istqt na horata ku6tite vmesto da se zanimavat s policaite.kakvo im e nakazanieto za tova koeto sa napravili.te si pravqt kakvoto si iskat i nikoi ne moje da gi spre i neznam na roditelite im kak ne im e neudobno da se pravqt na 6utove kato ne sa si vuzpitali decata dostatu4no.moje bi policaite trqbva6e s pero da gi pogalqt i da izpratqt i policaite da im iz4istqt draskanicite.tova e v bulgariq