Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 11:45 1 072 1

Опозицията създаде контра-комисия за Мирослава

  • иван костов-
  • перник-
  • мирослава николова-
  • полицейско насилие
Опозицията създаде контра-комисия за Мирослава - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентарната опозиция се обедини в алтернативна комисия, която да разследва случаите на полицейско насилие и нарушаване на гражданските права. Комисията ще се заеме с трагичното убийство на 17-годишната Мирослава от Перник и самоубийството на единия от двамата задържани за престъплението – Стойчо Стоев (по прякор Чочо), който се застреля пред полицаи, обяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

В началото на месеца ГЕРБ и независимите депутати решиха да направят такава комисия, но последва остър спор за предмета и състава й. Ябълката на раздора се оказа предложението комисията да бъде съставена на квотен принцип, с което числено предимство в нея да има ГЕРБ. Комисията ще разследва събитията в Перник, Скравена, пребиването на семейство Начкови от Мировяне и случаят на бизнесмена Иса Бесоолу за политически натиск.

Опозицията отказа да участва в подобен орган, с което на практика управляващите ще останат сами в бъдещата комисия. В крайна сметка се оказа, че в нея ще участват само 7 депутати – шестима от ГЕРБ и един независим. Органът се ръководи Красимир Ципов (ГЕРБ) и вече проведе няколко изслушвания на висши ръководни карди в МВР и на прокуратурата в миньорски град.

След това Костов лансира идеята за алтернативната комисия, която да нищи полицейското насилие и случая в Перник.

Днес стана ясно, че в нея ще участват по двама депутати от Синята коалиция (Костов и Йордан Бакалов), ДПС (Христо Бисеров и Неджми Али), БСП (Михаил Михов и Ангел Найденов), „Атака“ (Явор Нотев и Огнян Стоичков) и независимият депутат Георги Терзийски. Поканени са и депутати от ГЕРБ.

Костов и Миков заявиха, че членовете на комисията ще посетят Перник, за да се срещнат с близки на убитото момиче, както и ще търсят факти, с които не се занимава официалната комисия на ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VW&Mercedes

    0 0 Отговор
    Komandira znae neshto ama nemoje mai da go dokaje.Predi mesec kaza che nqma da ostavi neshtata taka.To i nadali ima zdravo mislesht chovek koito da vqrva na oficqlnata informaciq.Tozi sluchai trqbva da se raznishti zashtoto utre moje nqkoi da vleze i u vas dragi suforumci i da vi SAMOubiqt.