15 Февруари, 2012 13:53 931 1

БСП: Препълни се фризерът със замразени позиции

  • бсп-
  • acta-
  • бойко борисов-
  • споразумение-
  • ратификация

Социалистите иска декларация, че ACTA няма да се ратифицира

БСП: Препълни се фризерът със замразени позиции - 1
Снимка: БГНЕС

БСП искат парламентът да приеме декларация, в която ясно да бъде заявено, че споразумението ACTA няма да бъде ратифицирано. Това не е - слагаме го във фризера в 11 часа и в 12 часа го изваждаме, това е декларация на българския парламент, заяви на брифинг в парламента червеният депутат Петър Курумбашев, във връзка с взетото решение от Министерски съвет по повод на АСТА.

Подготвена е декларация с вносители Сергей Станишев, Михаил Миков, Ангел Найденов. „Надяваме се тя да бъде подкрепена от всички парламентарни групи. Мога отсега да кажа една, която няма да я подкрепи. Нея ще я видите като позиция и по ГМО, и по шистовия газ. Надявам се всички останали парламентарни групи да подкрепят декларация, в която българският парламент ясно да изкаже своето становище, че няма да ратифицира АСТА. Нямаме нужда да се занимаваме с фризери в Министерския съвет”, каза Петър Курумбашев.

Много се препълни фризерът в МС, посочи той. Какво означава замразяване на процедурата – означава, че утре може да се размрази – замразена е в сряда, в четвъртък я размразяваме. Това не означава, че се отказваме да ратифицираме АСТА, заяви Курумбашев.

Антон Кутев допълни, че замразяването или това, което днес е решило правителството, не означава нищо. За да имаме реално действие, трябва да има решение на парламента, подчерта той. 

„Впечатлени сме, че Бойко Борисов е заявил, че нашият успех е общ. Искаме да го попитаме - дали подписът под това споразумение е общ? Доколкото знаем, подписът е на нашия посланик, упълномощен от българското правителство”, каза още  Курумбашев.

Даденият мандат на ЕК от предишното правителство да се водят преговори не означава, че се дава съгласие да се подпише това споразумение, уточни депутатът. Когато се постига крайният вид на това споразумение, има гласуване в ЕП и там може да се види всяка парламентарна група как гласува. Групата на европейските социалисти гласува против приемане на споразумение по отношение на АСТА, а ЕНП подкрепя. Това се случва през 2010 г.

Курумбашев призова да бъде попитан премиерът Борисов как ще гласуват евродепутатите на ГЕРБ в ЕП при предстоящата ратификация на споразумението АСТА И през 2010 г. групата на европейските социалисти е имала ясно отрицателно становище и сега становището на ПЕС е такова, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    bsp niamat pravo da iziskvat kakvoto i da e ot parlamenta.te samo triabva da malchat naglecite.