Отидете към основна версия

2 257 5

Наказани полицаи заради случая „Скравена“

  • скравена-
  • полицейско насилие

Депутати предлагат повече психотестове за униформените

Временна анкетна комисия за полицейското насилие обсъди поредния казус, свързан с насилие от страна на служители на МВР – този в Скравена, при който 3 момчета се оплакаха, че са бити от полицията. Това е единственият до момента казус, за който е ясно, че има превишаване на права от страна на полицията. Това бе признато и от председателя на комисията Красимир Ципов.

„Установена е вина на един от служителите на МВР. Предложено е на министъра на това лице да бъде наложено дисциплинарно наказание „уволнение”. Лицето е минало на полиграф, на който се е провалил. В беседата, проведена с него в Института по психология, е признал, че е нанесъл удари на момчетата с ръка.

Не са установени данни, че са нанасяли удари с твърди предмети. На това изследване са минали всички лица, които са работили по този случай. По отношение на тях не е установена вина, че са участвали в извършването на това деяние“, обясни Ципов.

„Наказани са още 2 лица за неупражнен контрол. Това са началникът на Районното управление на полицията в Ботевград и прекият началник на служителите, които са работили по случая“, допълни той.
Комисията ще предложи промени в закона, които да позволяват провеждането на повече психотестове на служителите в МВР. Целта е да се  избягват случаите на полицейско насилие.

„Ще предложа да бъде включен в доклада на комисията един такъв извод - че има нужда, с цел превенция на такива деяния, да предложим на МВР да бъде променена подзаконовата нормативна база - да бъдат провеждани т. нар. вторични психологични проучвания на служителите на МВР, евентуално да се засилят действията, когато има постъпили сигнали за превишаване на служебни правомощия - да се помисли за ротация на тези служители, да бъдат местени от едно на друго работно място“, обясни Ципов.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини