Отидете към основна версия

2 416 24

ВМРО иска максимална надценка за всички основни храни

  • вмро-
  • красимир каракачанов-
  • хляб-
  • храна-
  • храни-
  • надценка

Красимир Каракачанов е на мнение, че трябва да бъде фиксирана ставка на печалба както на производителите, така и на търговците

Във връзка с поскъпването на хляба и други основни хранителни продукти вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви в социалната мрежа Facebook мерките, които ще бъдат предложени от неговата партия.

Според него за основните хранителни продукти (хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал, пилешко месо, свинско месо, яйца, брашно и олио от български производители) трябва да бъде фиксирана ставка на печалба както на производителите, така и на търговците.

Вицепремиерът е на мнение, че по този начин ще бъде постигнато устойчиво развитие на производителите, спиране на безразборното повишаване на цените от търговците и понижаване на цените на основните хранителни продукти.

За Каракачанов не може производителите на хляб да го продават с печалба от 5 стотинки, а при търговците тя да е 30 ст. за брой.

Във връзка с възникналия дебат около цените на хляба и спекулациите, които определени политически сили лансират сред обществото, че през зимния период крайните цени и на други основни продукти ще поскъпнат значително, свиках за консултация експертите на ВМРО – Българско национално движение. На работната среща те предложиха да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти. Ние смятаме, че тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип „Витоша“, пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители. Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени.

От дългите дебати по медиите останах силно учуден, че, например, производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един брой. С оглед на този дисбаланс, който производителите твърдят, че съществува и в другите сектори, ние - Патриотите от ВМРО, предлагаме да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки. Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите. По този начин, според нас, ще се постигнат следните цели:
- Устойчиво развитие на производителите;
- Спиране на безразборното повишаване на цените от търговците;
- Като краен ефект - понижаване на цените в тази социална кошница.

Според нас, ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите (КЗП). До 01.06.2006 г. в сила беше старият Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който разпоредбите на чл. 59 ал. 3 даваха възможност на Министерски съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги. В сега действащия ЗЗП, към момента, тази точка не фигурира. Ето защо в качеството ми на заместник министър-председател ще инициирам разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този така важен и наболял за хората проблем.

Подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност на българските граждани и ще гарантират не само техните права като потребители, но и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата. Ние, Патриотите от ВМРО, сме заявили своята категорична позиция, че повишаването на доходите и гарантирането на всички икономически и социални права на гражданите е приоритет в политическата ни програма.

Благодарение на ВМРО и нашите коалиционни партньори тези стъпки са заложени и в управленската програма и постепенно се изпълняват. Към момента обаче предприетите действия не са достатъчни, за да осигурят нужното спокойствие на хората и по тази причина ние считаме, че формирането на социална кошница с наблюдавани цени е възможно и ще бъде полезно за обществото.

Възлагам организацията и провеждането на предстоящите разговори на заместник-председателя на ВМРО - БНД Искрен Веселинов, който е депутат в 44-ото НС, и на нашия народен представител и член на Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по земеделието и храните Александър Сабанов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Порожанов: Хлябът е поскъпнал с 10% от юли насам

    Поскъпването на хляба се дължи основно на поскъпването на цената на пшеницата от нова реколта. Този основен фактор създава предпоставка за повишаване ...
    04.10.2018
    1 080
    11
  • Комунистите искат ценови борд за хляба

    Комунистите в България искат ценови борд за хляба, храните, лекарствата и книгите. Това става ясно от тяхно открито писмо. От организацията отбеляз ...
    22.09.2018
    2 150
    28
  • СДС: Стига популизъм с хляба

    Съюзът на демократичните сили определя като популистки заиграванията с цената на хляба и от управляващи, и от парламентарната опозиция. Това се каз ...
    21.09.2018
    1 231
    15
  • Хлябът поскъпна

    Хлябът поскъпна в няколко града на страната, показва проучване на „Нова телевизия“. Причината е повишаване на цената на брашното. Припо ...
    16.09.2018
    2 203
    21
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове