Отидете към основна версия

1 559 10

Рехав протест срещу скъпите горива

  • горива-
  • цени-
  • сила-
  • протест
Снимка: БГНЕС

Десетки недоволни от високите цени на горивата се събраха в центъра на София на пореден протест, организиран от движение СИЛА. Протестиращите се събраха пред Народното събрание, което провежда редовния си петъчен парламентарен контрол. С гайди, народна музика и плакат „Ние не сме „ЛУК“-ови глави“ хората изразиха своето несъгласие със скъпите горива, докато в сградата министри отговаряха на депутатски питания.

Тръгна и шествие от няколко автомобила до кв. „Горубляне“,  които после ще се върнат до жълтите павета. Предвидено е протестните действия да продължат до 18:00 ч.

Сдружението нашумя миналата година, когато проведе няколко протестни акции плюс демонстративно зареждане на гориво за 5 стотинки. Тогава СИЛА успя да организира и национални протести под общия знаменател на несъгласието със скъпия начин на живот у нас.

Днес протестът е под мотото „Не на безумните цени на горивата и ниския стандарт на живот”. На 4 март в София отново имаше протест срещу скъпите горива, когато около 200 недоволни излязоха на  жълтите павета. За днес организаторите бяха призова протестиращите да носят скари и кебапчета, за да изглеждат като депутатите.

В сряда движението внесе в МС анализ на цените на горивата у нас, придружен с конкретни искания за намаляването им. Организацията критикува остро монопола на “Лукойл”, толериран от всички правителства вече 23 години и настоява държавата да предприеме мерки срещу него.

Основното искане към управляващото мнозинства е промяна в закона за ДДС, в който акцизът се облага с ДДС (по този начин ДДС не се намалява, а цената на горивата за вътрешният пазар ще се понижи с 0.22 лв.). Настоява се и за намаляване на ДДС върху горивата от 20% на 16%; граничен контрол;  граждански контрол на качеството на нефта, който внасят/произвежда “Лукойл” и др.

"Ако сегашното правителство няма политическата воля да намери решение за премахването на вредното влияние на монопола в България и не направи реални постъпки за финансово облекчаване на гражданското общество в България, то ние с още по-активни действия ще се обединим срещу тази форма на управление и водена политика на геноцид спрямо нас!", категорични са от СИЛА.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини