Отидете към основна версия

9 245 89

Протестите не спират! Пътища ще бъдат блокирани

  • протести-
  • българия-
  • пътища-
  • оставка-
  • софия-
  • горива

Очаква се блокиране на основни пътни артерии

Протестни демонстрации са организирани в неделния ден в десетки градове в страната. Вълната от недоволство бе породена от цените на горивата, но впоследствие прерасна до протести срещу цялостния начин на живот у нас - ниската покупателна способност, качеството на здравеопазването, образованието и начина на управление на България през последните десетилетия. На няколко места се очаква блокиране на основни пътни артерии, сред които магистрала „Тракия“ и гранични пунктове, предаде БНР.

София

Няколко протеста се очаква да се проведат днес в столицата. По обяд пред парламента ще се съберат протестиращи срещу високите цени на горивата и застраховката гражданска отговорност и срещу новите данъци. Към тях ще се присъединят и участниците в протест, на който ще поискат промяна на политическия модел на управление и намаляване на броя на депутатите. Срещу промените в Закона за вероизповеданията ще се обявят представители на Християнската общност на протестантските вярващи и църкви, които ще проведат молитвено шествие. И тази вечер ще се съберат майките на деца с увреждания, които смениха протеста си с присъствие, докато не бъде гласувана от Народното събрание оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Пловдив и Пазарджик

В Пловдив протестиращите се събират в 8 часа, за да потеглят половин час след това в шествие по основните булеварди в града. От полицията оповестиха и маршрута, по който ще преминава автоколоната. Той включва булевардите „България“, „Васил Априлов“, „Шести септември“, „Източен“ и „Христо Ботев“. Очаква се след това част от участниците в протеста да се съберат пред сградата на общината. Миналата неделя шествието блокира за близо два часа централната част на града като в него се включиха над 1000 автомобила. Блокада имаше и на автомагистрала „Тракия“.

За днес е предвиден пореден протест и в Пазарджик. Протестиращите ще се съберат в 9 часа на паркинга пред парк „Стадиона“. Оставката на Валери Симеонов не е достатъчна, обяви организаторът Веселин Енчев. Недоволството е срещу бедността и ниските заплати. След автошествие по улиците на Пазарджик протестиращите ще потеглят към София.

Бургас

В Бургас за днес е насрочен един от най-мащабните протести срещу цените на горивата. В 12 часа недоволните ще се съберат на паркинга на хипермаркета на един от входовете на града. Към този момент не е обявено официално посоката на шествието и дали ще бъдат блокирани централни булеварди или магистрали. Росинка Бъчварова, която е сред хората повели недоволството, обяви, че тя и нейни колеги са подложени на натиск от полицията. Тя допълни, че протестът в Бургас е на целия народ и няма нужда от организатори, а надсловът му трябва да е „Социалното убиване на българина“. "Около 20 стотинки паднаха цените на горивата. Това не е заради световния пазар, а защото (властите) с това нещо се опитват да потушат народа", смята Бъчварова.

В Ямбол и Сливен планират блокиране на Тракия

Две протестни автошествия са обявени в Ямбол. Едната част от недоволните предвиждат да блокират международния път към Граничен пункт Лесово до село Тенево около 11,30 часа. Другото автошествие ще се отправи към автомагистрала „Тракия”. В посока Бургас се очаква магистралата да бъде блокирана около 12,30 часа. В Сливен протестиращите ще се съберат на ТИР-паркинга на „Дамарски мост“, след което от 11,00 часа е предвидено протестно автомобилно шествие в града. След него протестиращите отново ще се отправят към автомагистрала „Тракия“ и ще се опитат да я блокират, така както успяха миналата неделя.

Организаторът на протеста в Сливен Доника Мангова съобщи: „След протеста, той може би към 12.30 часа ще свърши, всички коли, по лично усмотрение, ще се присъединяват към нашите събратя от Ямбол. Една част от тях ще затварят магистралата, а другата част ще затварят международен път I-7 в участъка, след село Окоп, където е самолетната писта“. Миналата седмица полицията спря колоната от протестиращи при село Крушаре и те трябваше да стигнат пеша до магистралата, за да я блокират за близо два часа. За днес не е ясно, какви ще бъдат действията на полицията и как ще реагират на намеренията за блокади от страна на протестиращите.

В Ловешко не предвиждат блокиране на пътища

Жители на Ловеч, Троян, Тетевен и региона също планират протести срещу високите цени на горивата и за по-добри условия за живот в страната. Протестът в Ловеч ще е от 14.00 ч. пред сградата на общината. След това е предвидено автошествие по централния булевард „България“. Жители на Троян се събират на па мирен протест в 12.00 ч. на пътя Ловеч – Троян, на разклона за село Калейца, а по-късно протестът им ще продължи с шествие по основните улици в Троян. За втора поредна неделя протест ще има и на пътя София-Варна. Предвидено е мотошествие, което ще тръгне в 14.00 ч от бензиностанцията на пътен възел Боаза до бензиностанцията на входа на село Български извор. Не се предвижда блокиране на пътища в районите на заявените протести.

От Хасково потеглят към Свиленград

Протестът в Хасково започва в 8 часа. След автошествие в града колоната ще се отправи към Свиленград. Организаторите Пламен Пейчев и Николина Гьошева обясниха, че се събират в 8 часа на паркинга на „21-ви век“. След кратко шествие из града те ще се отправят към село Крепост. Там протестиращите от Хасково трябва да се съберат със съмишленици от Димитровград и Кърджали, след което колоната заедно да потегли към Харманли и Свиленград. Демонстрантите в Свиленград плануват да затворят движението през граничния пункт „Капитан Петко Войвода“ към Гърция. Не е ясно колко полицаи ще охраняват протестите в Хасковско, но от полицията обявиха, че ще вземат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността.

Благоевградчани имат намерение да блокират Е-79, петричани искат да затворят "Кулата"

Жители от всички общини ще се включат в протестите на територията на Благоевградска област. Четири са локациите, където се очакват блокади на пътища. Организаторите на протестите в Благоевград заявиха готовност да блокират международния път за Гърция Е-79 днес, без да отменят официално обявената дата на протеста – 19 ноември, понеделник. Всички протестиращи в района потвърдиха, че оставка на правителството и смяна на политическия модел е основното им искане. Протестиращите от Сандански и Петрич са категорични , че ще затворят подхода към граничния пункт „Кулата“. Те се обединяват в протестно автошествие, което ще тръгне от паркинга пред болницата в Петрич към ГКПП „Кулата“. Въпреки информацията за концентрация на полицейски части в района хората са категорични, че ще спрат движението към и от Гърция.

В Разлог и Гоце Делчев също са обявени протести с намерения за блокади. Организаторите в Разлог заявиха, че той е обявен като мирен, но не е изключено да блокират пътя в посока Банско. Недоволни от поскъпването на живота и невъзможността да посрещнат по-високите данъци и застраховки, жители от Гоце Делчев и района се събират пред сградата на Пътна полиция в града.

МВР ще разположат екипи на входовете на градовете

Сериозни мерки за сигурност ще вземе полицията заради предстоящите днес протести. От МВР ще разположат и екипи на пътна полиция на входовете на градовете заради очакваните автошествия в неделния ден. Край София и други големи градове ще има и допълнителни екипи на жандармерията. От пътна полиция имат готовност да осигурят обходни маршрути в районите на протестни шествия. Пред парламента и Министерски съвет ще има засилено полицейско присъствие. Екипи на МВР ще има и по пътя Перник-София, тъй като се очаква някои от протестиращите да пристигнат в столицата. От МВР призовават участниците в демонстрациите да не се подават на провокации, за да може всичко да премине мирно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове