Отидете към основна версия

21 Ноември, 2018 23:19, обновена 21 Ноември, 2018 23:19 32 424 165

Бойко Борисов при Слави: За горивата, партиите, медиите и цената на една оставка

  • лукойл-
  • горива-
  • бойко борисов-
  • слави трифонов

Цената на горивата беше един от основните въпроси

Уважавам парламента, но днес имаше смяна на вицепремиер, а това можеше да го направи друг вицепремиер. Това заяви премиерът Бойко Борисов в „Шоуто на Слави“. Той посочи, че от нова година в касовата бележка от бензиностанцията ще се вижда цената на петрола и ставката на акциза, ДДС и печалбата на търговците. Премиерът посочи, че цената на горивата зависят от това защо „Нефтохим“ е продаден на „Лукойл“. Никой не може да задължи големи компании да зареждат от „Лукойл“, каза премиерът.

Получихме над 5000 въпроса и подбрахме тези, които са най-конкретни, обяви водещият Слави Трифонов при гостуването в „Шоуто на Слави“ на премиера. Нямам партия, не съм журналист, а телевизионен водещ, каза облеченият във фланелка с надпис „Системата ни убива“ Трифонов в отговор на закачка на Борисов в какво качество провежда интервюто.

Направиха се всички проверки, които могат да се направят, изсветли се всичко, което може да се изсветли, каза премиерът на въпрос за цените на горивата, посочвайки че на пазара са най-големите световни компании. Борисов напомни, че скоро касовите бележки на бензиностанциите ще показват как се формира цената.

Искам да е много евтино. Само, че България не произвежда, не добива петрол, заяви още премиерът. Господин Златев и "Лукойл" са на пазара много преди аз да се замисля да се занимавам с политика, каза Бойко Борисов. По думите му "при господин Костов, ако не ме лъже паметта, беше продадена рафинерията "Лукойл".

Премиерът не скри своята надежда България да може да добива нефт и газ. Бойко Борисов отчете като грешка забраната за добив на шистов газ и петрол.

Премиерът посочи, че субсидия от 1 лв. ще прати партиите в ръцете на олигарсите. Бойко Борисов отхвърли сравнението с Германия, защото там има повече избиратели. Партиите трябва да издържат своя апарат и да провежда семинари. Един добър стопанин пази парите си за черни дни, посочи Бойко Борисов.

Той припомни, че догодина в България ще има два избора. Да видим последната кампания, където бизнесът финансира изборите чрез социално слаби.

Слави Трифонов напомни, че партиите трупат милиони на влог от субсидиите си. Един добър стопанин съхранява и за когато има по-малка субсидия, отвърна премиерът. Има риск партиите да изпаднат в зависимост, убеден съм. Но мога да поема ангажимент и ще го предложа, обеща Борисов в отговор на настоятелни въпроси защо правителството не предлага в Бюджет 2019 субсидията да е 1 лв. на получен глас.

Премиерът пое ангажимент отново да предложи партийната субсидия да бъде намалена от 11 лева на 1 лев. Да не забравяме, че субсидията пази големи и малки партии да не бъдат корумпирани, отбеляза Бойко Борисов.

Премиерът посочи, че за фалита на КТБ е виновно правителството на БСП и ДПС. При ГЕРБ банката беше стабилна. Затова искаме да влезем в Еврозоната, за да се гарантира стабилността на финансовата и банковата система, обяви лидерът на ГЕРБ. Той припомни, че преди седмици правителството е изплатило над 2,5 млрд. външен дълг.

Николай Нанков се върна като заместник – министър, за да можем през следващата година успешно да заработи ТОЛ системата. С приходите от нея ще отидат за пътищата. Оставката на Делян Добрев и на Теменужка Петрова не са били приети заради силният отпор от партията и коалиционните партньори.

Партията се възпротиви, честно ти казвам, отговори Борисов на въпрос защо Делян Добрев остана депутат и след като подаде оставка като такъв. Преди 10 години партията е била една, преди 5 години друга, всичко се развива, отвърна лидерът на ГЕРБ на забележка, че е лидер, който може да надделее над партията си.

Законът на Пеевски за медиите беше подкрепен от всички медии, защото той осветлява собствеността в медиите, отбеляза Бойко Борисов. Според него в това няма нищо общо. Вие във вашето шоу ме правихте на маймуна през последните години, а други правителства ви завираха по дупките. Ако това не е така, ставам и си тръгвам, заяви Бойко Борисов.

Ако медиите на Пеевски имат 5% дял, всички останали са на други собственици. И какво стана модерно в България - всеки олигарх си прави медия. Други медии атакуват прокуратурата, а всички заедно ни атакуват правителството, каза премиерът. По думите му свободата на медиите в много държави е свързана с управляващите. При нас е точно обратното. Има медии, в които всеки ден аз съм на карикатура. Всеки ден анализът е отвратителен за мен, поясни министър-председателят.

Премиерът посочи, че българските институции са спрели сделката на ЧЕЗ с Гинка Върбакова. Това е частна сделка и аз не искам да се меся. Защо не питате кой продаде ЕРП-та при тези условия. Защо не продадохме „Мадара“ в Шумен на VW и сега там да произвеждаме камиони, попита риторично премиерът. Той не пропусна да се похвали с увеличаването на пенсиите и отпускането на милиони за общините.

За обществените поръчки и подозрителните фирми, които ги печелят Борисов също отказа да поема вина.

Очаквано, Борисов "нападна" БСП, като сравни приходите в хазната по време на неговото управление и това на "червените". За 4 години, приходите са скочили с 10 млрд. лева. Това е факт, въпреки милиардите, които платихме за КТБ, руските реактори и други. Външният дълг е 20%, с тенденцията да падне до 17 процента от БВП. Опроверга Борисов и твърденията за спад в инвестициите.

Борисов отговори на въпрос и за субсидиите на партиите. Според него, ако субсидиите са ниски, то олигархията ще има огромна власт над парламента. Защо да сме зависими от олигарсите, попита той, като обеща да предложи намаляване на субсидиите, без да е убеден, че това е полезна стъпка.

Отстъплението от въвеждането на електронното гласуване премиерът обясни с рисковете за киберсигурността, актуално не само у нас, но и в цяла Европа. Това се налага, въпреки че хората го искат, защото е удобно. Дори в САЩ 2 години след избора на президента Доналд Тръмп не спират коментарите за намесата на руските хакери. Никой не знае при електронното гласуване кой стои отсреща. Милиарди отнема да се защити киберсигурността, припомни Бойко Борисов.

Това е второ гостуване в bTV на Борисов за последните дни.

Предишното беше в сутришния блок пред Антон Хекимян. То идва след оставката на Валери Симеонов като вицепремиер по икономическата и демографска политика.

Анонсът за предаването, направен от самия Слави Трифонов във Facebook, е, че на Борисов ще бъдат задавани всякакви въпроси, включително и зрителски.

Слави Трифонов покани в шоуто си председателят на парламента Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и националния омбудсман Мая Манолова.

От тях той се надява да разбере какво се случва в държавата на фона на ескалиращите протести.

Единствено Румен Радев отказа участие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове