Отидете към основна версия

12 285 50

Над 3,7 млрд. лв. дефицит в НОИ за пенсиите

  • доо-
  • пенсии-
  • нои-
  • бюджет-
  • депутати

Днес продължават дебатите

Снимка: БГНЕС

Дефицит във фонд "Пенсии" от 3 721 343 000 лева прие парламентът с гласуването на второ четене на текстове от законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2019 г. Предвидените приходи и трансфери във фонд "Пенсии" са общо 5 134 099 700 лв., а планираните разходи 8 855 442 700 лева.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС призова пенсиите да бъдат увеличени с 5,7 процента от 1 април, а не от 1 юли догодина, което, по думите му, ще струва допълнителни 138 млн. лева. Адемов отбеляза, че фонд "Пенсии" е с най-голям дефицит и на този фон сумата от 138 млн. лева не представлява проблем за бюджета на ДОО, но предложението му не получи подкрепа.

От БСП настояха за увеличаване на разходите на фонд "Пенсии" с 850 млн. лева, които да отидат за преизчисляване на всички пенсии със средния осигурителния доход за 2013 г., като парите да дойдат от осигурителни вноски. Искането им обаче беше отхвърлено.

Виолета Желева /"БСП за България"/ коментира, че заложената индексация на пенсиите с 5,7 процента няма как да промени живота на хората. По думите й минималното увеличение на минималната пенсия е от 12 лева.

Неколкократно от БСП призоваха управляващите да прекратят заседанието на Народното събрание, което продължи близо 11 часа, но предложенията им бяха отхвърлени. Нищо не налага тези среднощни препускания, лични нападки, емоционални дискусии, аргументира се Георги Михайлов от левицата.

„Управляващите ги е страх от това, което предлагат на гражданите“, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България Драгомир Стойнев по време на дебатите за закона за бюджета на ДОО. Той припомни, че управляващите са отишли на избори и са обещали на хората, че няма да увеличат максималния осигурителен доход, а сега го правят и искат той да стане 3 хил. лв.

„БСП предлага максималният осигурителен доход да бъде 3 900 лв. Левицата предлага преизчисление на всички пенсии и го е правила през 2008 г., а за това и сега има средства в бюджета“, заяви той и обясни, че в момента има 2 млрд. лв, които се разпределят на тъмно от министър-председателя. По думите му БСП предлага и минималната заплата да бъде 60% от средната работна заплата за предходната година. „Мълчанието ви обаче показва, че няма да има дебат. Това показва вашето отношение към българските граждани. Не случайно ви се вижда края“, заяви Драгомир Стойнев.

„Бюджетът за 2019 година бе обявен за социален. Това не е така и уязвимите социални групи отново не намират подкрепа“. Това заяви народният представител от левицата Георги Гьоков. Той обясни, че БСП предлага в консолидирания бюджет на ДОО общата сума от 11 759 728 000 лв. да се замени с 12 710 728 000. Той обясни, че допълнителните средства за това ще дойдат от увеличаване на осигурителните приходи - от осигурителни вноски 388.5 млн. лв., които ще дойдат от увеличаване на минималната работна заплата – от 510 на 640 лв. от 01.01.2019г. и на максималния осигурителен доход от 2600 на 3900 лв. от 1.1.2019 и от увеличаване на получените трансфери от централния бюджет към държавното обществено осигуряване с 562,5 млн. лв.

„Бюджетът на ДОО не променя нищо, въпреки че се декларира, че чрез него се цели увеличаване на доходите на гражданите. Той е инструментът, с който трябва да се реализира догонващата политика по доходите спрямо средно европейските нива“, заяви народният представител Надя Клисурска. По думите й в този контекст е нужен ускорен ръст на минималната работна заплата, който да е поне 60% от средната работна заплата. „С този бюджет изкуствено се подценява приходната част, за да не дадете необходимото на социално уязвимите групи през разходната част, като преизчисление на пенсии, обезщетение за отглеждане на дете, обвързано с минимална работна заплата и обезщетението за безработица“, каза още тя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове