Отидете към основна версия

1 571 6

Бойко Борисов: Ще има обвинения за АЕЦ „Белене”

  • аец белене-
  • бойко борисов-
  • газ-
  • южен поток

Рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение за АЕЦ „Белене”. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама” на БНТ по повод отказа от строителството на АЕЦ „Белене”. Причината е, че най-важно за Европа са прозрачни конкурси.

Рано или късно ще се потърси отговорност за проекта, каза премиерът. "Вече изградена почти до покрив централа, с вече платено оборудване, се взима решение да бъде продължено строителството. Това означава естествено да няма конкурси - нито за технология, нито за изпълнители, за нищо.

Относно премиера Путин премиерът каза - "Аз му благодаря, че удържа на думата и в дружеска атмосфера съумяха да намерят възможно най-прагматичните варианти и за Южен поток, и за АЕЦ Белене. Срокът те са си дали до края на април да започват всички тези процедури, за да не ходим по съдилища. В момента ние ги съдим в Женева, те ни съдят в Париж, харчат се грешни пари."

В един момент се оказва, че тази технология остарява.

И вместо да направят нов конкурс, да дойдат всички - руснаци, американци, французи, китайци, всички, които се занимават с тази дейност, те решават да вземат кредит, който ние трябва да връщаме – половин милиард, а всички данъкоплатци до момента сме дали 120 млн. по този кредит, да разрушат това, което са направили, и да започнат нещо ново без конкурс", обясни Бойко Борисов.

Според премиера това е основната причина, като се каже "Белене" за евроатлантическите ни партньори - този проект да ни компрометира, той е направен на базата на измама.

„Южен поток” е най-изгодното съоръжение за България, както и „Набуко”. Това каза премиерът Бойко Борисов пред „Панорама”.

Той обясни, че не става въпрос за замяна - „Южен поток е най-изгодното съоръжение за България, както и „Набуко” - "правиш една тръба, зариваш я и всяка година взимаш такса от нея."

Премиерът обясни, че преди три години истински са се надявали, че ще може да се продължи проектът АЕЦ „Белене” - "заедно с днешния премиер Путин търсихме решение."

В момента в АЕЦ "Козлодуй" имаме цялата инфраструктура, изградени преносни системи, имаме инженери. Шести и седми реактор са най-важните за икономиката на България – жизнено важен за след 20 години за нас ще бъде Седми блок в "Козлодуй".

Относно приключилата визита в Русия Борисов допълни, че "министър Добрев след срещата с „Газпром” и „Росатом” и вицепремиера Сечин, ще ме чакат в Министерски съвет. Но това, което до момента знам вече, че те са си отдъхнали, защото с тези удължавания, удължавания непрекъснато, ние на практика в един момент дори поставихме на кантар отношенията ни с Русия – „за” и „против” Русия - заради централата „Белене”, което е недопустимо в нашите отношения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини