Last news in Fakti

30 Март, 2012 23:33 1 484 0

Отстъпката за газа е в замяна на ускорение на „Южен поток”

  • южен поток-
  • газпром-
  • газ-
  • делян добрев-
  • бойко борисов-
  • аец белене
Отстъпката за газа е в замяна на ускорение на „Южен поток” - 1
Снимка: БГНЕС

Отстъпката в цената на природния газ, която направи „Газпром” на България, е в замяна на ускоряване на работата по изграждането на проекта „Южен поток”. Това стана ясно от думите на енергийния министър Делян Добрев, който преди часове се завърна от Москва, и даде извънредна пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Към средата на ноември ще се вземе окончателното инвестиционно решение за проекта, който ще пренася руското синьо гориво до Европа през Черно море. Очаква се след това да започне строителството на морската част на газопровода.

Добрев замина за Москва, за да съобщи на руската страна мотивите за отказа ни от АЕЦ „Белене” и да преговаря за по-ниски цени на синьото гориво. По-рано днес стана ясно, че „Газпром” е готов на отстъпка от 11.1% в цената на природния газ от 1 април.

Дали намалението ще се отрази на сумите, които плащат обикновените потребители, ще се реши от ДКЕВР, заяви Добрев.

Отстъпката ще важи за оставащите 9 месеца на настоящия договор за доставка на синьо гориво. „Това се равнява на над 130 милиона долара – за да прецените дали е малко или много”, обясни Добрев и разкри, че руският монополист предложил първоначално отстъпката да е 4.5%, а след това 8.9%.

Новият договор за доставка на газ не е обсъждан в Москва, заяви още Добрев. Категоричната позиция на страната ни е, че трябва да се премахнат посредниците.

Целта на руската страна е през декември 2015 година по тръбата на „Южен поток” да тече газ. Ето защо Москва настоява за ускорени процедури по проекта. „Нашият интерес е също такъв - колкото по-бързо повече газ, толкова повече слагаме брояча и си отчитаме нашите транзитни такси. На практика ставаме ключова страна в разпределението на газ”, допълни премиерът Бойко Борисов, който преди това коментира българо-руските отношения и енергийните проекти в предаването "Панорама" по БНТ.

„Когато през България минават 67 млрд. куб. м. газ, все за България ще има”, обобщи премиерът на пресконференцията.

Той съобщи, че до дни алтернативният проект за доставка на синьо гориво, подкрепен от ЕС – „Набуко” – също ще стане национален обект за страната ни.

По-рано днес руската страна, в лицето на монополиста „Газпром”, обяви интерес да участва в строителството на бъдещата газова централа на мястото на АЕЦ „Белене”.

Бъдещото съоръжение ще работи с природен газ, за който се дава най-атрактивна цена. „Ако румънците си добиват на нашата граница шистов газ и го продават евтино, защо да не го вземем от там”, даде пример премиерът и допълни, че „който даде по-евтина газ и си произведе по-евтин ток, е добре дошъл”, заяви Борисов.

Той разполага с информация, че Гърция продава газопреносната система и най-вероятният купувач е "Газпром".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА