Last news in Fakti

30 Март, 2012 21:30 1 523 6

Бойко Борисов: Ще има обвинения за АЕЦ „Белене”

  • аец белене-
  • бойко борисов-
  • газ-
  • южен поток

Рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение за АЕЦ „Белене”. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама” на БНТ по повод отказа от строителството на АЕЦ „Белене”. Причината е, че най-важно за Европа са прозрачни конкурси.

Рано или късно ще се потърси отговорност за проекта, каза премиерът. "Вече изградена почти до покрив централа, с вече платено оборудване, се взима решение да бъде продължено строителството. Това означава естествено да няма конкурси - нито за технология, нито за изпълнители, за нищо.

Относно премиера Путин премиерът каза - "Аз му благодаря, че удържа на думата и в дружеска атмосфера съумяха да намерят възможно най-прагматичните варианти и за Южен поток, и за АЕЦ Белене. Срокът те са си дали до края на април да започват всички тези процедури, за да не ходим по съдилища. В момента ние ги съдим в Женева, те ни съдят в Париж, харчат се грешни пари."

В един момент се оказва, че тази технология остарява.

И вместо да направят нов конкурс, да дойдат всички - руснаци, американци, французи, китайци, всички, които се занимават с тази дейност, те решават да вземат кредит, който ние трябва да връщаме – половин милиард, а всички данъкоплатци до момента сме дали 120 млн. по този кредит, да разрушат това, което са направили, и да започнат нещо ново без конкурс", обясни Бойко Борисов.

Според премиера това е основната причина, като се каже "Белене" за евроатлантическите ни партньори - този проект да ни компрометира, той е направен на базата на измама.

„Южен поток” е най-изгодното съоръжение за България, както и „Набуко”. Това каза премиерът Бойко Борисов пред „Панорама”.

Той обясни, че не става въпрос за замяна - „Южен поток е най-изгодното съоръжение за България, както и „Набуко” - "правиш една тръба, зариваш я и всяка година взимаш такса от нея."

Премиерът обясни, че преди три години истински са се надявали, че ще може да се продължи проектът АЕЦ „Белене” - "заедно с днешния премиер Путин търсихме решение."

В момента в АЕЦ "Козлодуй" имаме цялата инфраструктура, изградени преносни системи, имаме инженери. Шести и седми реактор са най-важните за икономиката на България – жизнено важен за след 20 години за нас ще бъде Седми блок в "Козлодуй".

Относно приключилата визита в Русия Борисов допълни, че "министър Добрев след срещата с „Газпром” и „Росатом” и вицепремиера Сечин, ще ме чакат в Министерски съвет. Но това, което до момента знам вече, че те са си отдъхнали, защото с тези удължавания, удължавания непрекъснато, ние на практика в един момент дори поставихме на кантар отношенията ни с Русия – „за” и „против” Русия - заради централата „Белене”, което е недопустимо в нашите отношения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кирил Кирилов

    0 0 Отговор
    :) Честно, не разбрах почти нищо от идеалния словоред на любимия ни премиер. Говори се за някакви задкулисни игри, съдилища, конкурси и за това, че и западняците трябвало да вземат парсата. Аз обаче бих попитал премиера...как така за нула време оправя заплати на стачкуващи работници? И защо, след като всичко е открито, не се хване да оправи и останалите стотици, а може би и хиляди фирми, имащи много стари задължения към работниците си? Това ли е неговата откритост?
  • 3 Ванко

    0 0 Отговор
    Кириле Не си чел или не си разбрал ама да коментираш можеш.То плюенето е народна черта на българина ама чак пък толкова...Вземи се заинтересувай как са оправени заплатите и тогава коментирай.А главицата ти ако не може да проумее,че нещо е неизгодно и за това не се строи,то няма каква да ти се обяснява......
  • 4 Петър

    0 0 Отговор
    Дано да има. Дано да има и присъди. Мястото на мутрата е в затвора. И на цялата му мутренска банда.
  • 5 Кирил Кирилов

    0 0 Отговор
    Ванко, не ми вдигай кръвното, че ми писна от мошеници. Да ти кажа какво става в нашата фирма. Първо, не сме взели от 2 до 4 заплати за 2010 година. Тогава фирмата смени името си и ние бяхме принудени да подпишем нови договори. Тогава имаше някакви обещания, че заплатите ни ще бъдат изплатени, като вариантът бе от фонд в държавата, в който всички ние внасяме пари. да, но фирмата и до днес не е обявена във фалит по една или друга причина. Това как да е. От миналия януари обаче, почнаха ежемесечно да ни забавят половинките от заплатите, които ни плащат, за да се стигне до вчера, когато направо пропуснаха втората половинка за януари, а минаха към половин заплата за февруари! Накратко, фирмата ни бълва продукция за Европа, но заплати не се плащат. Не можем и да напуснем заради наглостта на адвокатите, според които не можем! Аз в момента имам да вземам от фирмата си...около 5000 лева. Съгласи се, че това не са малко пари. Както и човек да си прави сметката, 5000 лева са си 5000 за хора, които не разчитат на странични доходи. Не е ли така? Значи, какво се получава? Борисов и правителството му разрешиха да се плащат 60 % от заплатите при криза. Само, че ние от години вече не сме в криза или поне правителството тръби това. Съжалявам, но аз не виждам друго решение, освен стачка. Предисторията е още по-нагла. През 2009 година ни намалиха заплатите със средно 40-50 %. Сега се оказва, че вече вземаме 3 пъти (!!!!!!) по-малко отколкото януари 2009 година!Съжалявам, но 3 години търпим тая ситуация. Ако сложа и 36 месеца с по-ниски заплати се получава, че реално аз съм загубил доста над 20 000 лева от тая псевдокриза! Ами като е криза, затваряйте фирмите и да почваме наново! Защо трябва да се измъчваме вече 3 години? Нито фирмата прави нещо, нито банките, нито правителството, нито съда, нито инспекцията по труда. Не ще плюем, а и ще бием, ако се наложи!Писна ни вече 3 години да ни мотаят и разни нагли типове по медиите да се изказват, как са се повишили заплатите и как хладилника ни би трябвало да е по-пълен отколкото преди година, само че ние не сме го забелязвали :) Омота ни това правителство с калпавите си закони и решения. Сещате ли се, какво бе споменал Борисов преди година за фирмите, дето не плащат заплати? Айде сетете се и тогава ме обвинявайте, че мога само да плюя!
  • 6 Ванко

    0 0 Отговор
    Киро,разбирам ти проблемите но се съгласи,че не може за всеки проблем на частна фирма да търсим отговорност и подкрепа от правителството.Колко предишни правителства са правили това-нито едно.Не може да се толелира частен фалит с държавни пари,така всеки ще отбичи работата и да му плаща държавата.Това се прави само за изключително важни за икономиката фирми,това първо...А за тези заплати-не ги е плащал Бойко а се намери нов концесионер,който се съгласи в замяна да поеме задълженията.Разбери,че държавата не може да е длъжна да оправя бакиите на разни мошеници които са взели ОТ ПРЕДНИ ПРАВИТЕЛСТВА концесии с ясната идея,че ще е пладнешки обир.Не обвинявайте някой който няма никаква вина за ситуацията...Бате ви Бойко в момента бере плодовете на огромните червени капани и безчинства от 20 години насам.2008-2009 когато се залюляха краката на силната немска икономика,Германия помогна само на Опел ако си спомняте,защото е един от най-важните работодатели и данъкоплатци....това е положението приятели,в капиталистическия строй,просто няма за всички и това е...Струва ми се малко нечестно да се обвинява за всичко един човек,в крайна сметка,всеки сам решава къде и за кого да работи.За твоето решение сте виновни само ти и работодателя ти и никой друг.Това от мен,недоволните да бягат по летищата и да се спасяват както могат...П.П.-Ако българина работи в страната си така както в чужбина и тук ще си е добре,ако се държи така както в чужбина ще е едно чисто и спокойно место България...Но ние сме истински когато не сме в родината си,за съжаление.....