31 Март, 2012 11:11 1 357 4

Кой какво спечели от АЕЦ "Белене"?

  • аец белене-
  • русия-
  • ядрена енергетика-
  • газова централа-
  • аец козлодуй

Решението на правителството за АЕЦ "Белене" е компромисно, балансирано и разумно. Слага се край на един сюжет, дъвкан политически от много години. Считам, че всичко върви добре. Това каза регионалният мениджър за Европа и Централна Азия на Световния енергиен съвет и експерт към ООН Слав Славов пред БНР.

Русия в енергийната си политика и подход към преговаряне с други страни, постъпва много различно от всички други. Това е така, защото силните енергийни компании в Русия са още свързани с държавата, обясни Славов.

Според експертът България ще бъде облагодетелствана от участието си в проекта "Южен поток", тъй като освен, че ще се възползва от газа, ще бъде и коридор към Европа за доставка на газ. Няма някакви големи бариери поставени пред проекта 'Южен поток". Той е разработен поне териотичекси от руската страна. Не трябва в никакъв случай да се поставя някаква бариера. Този проект ни дава на нас една възможност да копиране германския модел, т.нар. "Северен поток". Даже България ще бъде в по-изгодна позиция от Германия, защото България ще може да ползва една част и освен това да го предава към другите – тя ще бъде и консуматор, но и коридор към Европа, обясни Славов.

Отказът на Българея от АЕЦ Белене е изход от задънената улица, в която попадна проектът. Това каза бившият заместник-министър на атомната енергетика на Русия Булат Нигматулин:

Мисля, че това е правилно решение, защото става дума не за отказ от проекта, а за неговото трансформиране в по-обоснован и по-изгоден в икономическа гледна точка. Строежът на два атомни ядрени блока в Белене щеше да излезе твърде скъпо на българската икономика, докато в Козлодуй има развита мрежа, останала след затварянето на първите четири блока на централата. Тези съоръжения така или иначе бяха предназначени и за износ на електроенергия и след време балканските страни ще могат да се възползват от новия седмия блок на АЕЦ "Козлодуй".

Винаги съм смятал, че проектът за атомна централа в България не е най-изгодният за Русия. Един от основните проблеми при нас е, че Русия няма съгласувана външна политика между различните големи компании и затова "Росатом" влиза в противоречие на логиката за развитие на "Газпром". Това наблюдаваме и в Турция, и в България. Абсолютно съм убеден, че трябва да продължаваме борбата за българския газов пазар и неизвестно защо вместо това, ние упорито предлагаме на българите атомна централа. От икономическа гледна точка за Русия този проект беше изключително неизгоден, затова смятам, че ако България се издължи и плати предвидените неустойки, то закриването на проекта "Белене" за Русия далеч не е най-лошият вариант, коментира експертът Константин Симонов.

Според анализатора за Европа и Азия на агенция СТРАТФОР Юджийн Чаусовски България е поела курс към отдалечаване от Русия и към енергийна диверсификация.

Не съм изненадан от това решение, ако съдим по последните събития и наложената забрана за добив на шистов газ, бихме казали, че България увеличава енергийната си зависимост от Русия, но в същото време страната предприема други стъпки за разнообразяване на източниците си, като например плановете за тръбопровод с Турция, който да докара азербайджански газ, също така междусистемните газови връзки с Румъния и Гърция. Всички те водят до намаляване на руската енергийна зависимост. Затова по-скоро смятам, че България е поела курс към отдалечаване от Русия и към енергийна диверсификация, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иво

    1 0 Отговор
    ПРЕДИ ДА ПРАВИМ ГЕНЕРАЛНИ ИЗВОДИ,УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА ПУБЛИКУВАТ ЕКСПЕРТНИЯТ ДОКЛАД,ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ОТЛЕЖАВА ПО НЕЗНАЙНИ ПРИЧИНИ.лЕСНО Е Б.Б. ДА ВЗЕМА ТАКИВА РЕШЕНИЯ,СЛЕД КАТО Е ЗА НАША СМЕТКА.
  • 2 кик

    1 0 Отговор
    бг народа спе4ели още 1 век преход към отвъдното сащ спе4ели още 1 робска страна, лумпена пожарникар адмирацийте на генерал губернатора и подкрепата му на изборите с колко му душа долари иска, спе4ели шеврон който ше дойде да дуп4и за газ за газоцентралата а защо не и централа задвижвана от конски впряг?ссср спе4ели правото да ни го насвятка вътрешно и брутално....тук развиваща се икономика няма да има защото ток няма да се пройзвежда защото и хора няма да има зомбираните по улиците не ги броя за хора...........те това се казва елегантно закопаване без ссср м....листан е тотално обре4ен изобщо целия изто4ен континент е обре4ен без ссср, като целта на сащ е да завладеят ресурсите на ссср но без физи4еска война защото това ще бъде края на света за вси4ки...е някой ще се спасят на другите планети но това ще са малцина
  • 3 кик

    0 0 Отговор
    лумпена наро4но направи така за да може фотоцентралата на цветелинка да стане факт и да плащаме по скъп ток и да няма конкуренция в лицето на евтини аец под мотива 4е били опасни и нерентабилни....а цветелинка и лумпи ше прибират едни милиони дневно защото първо като цяло не се нуждаят от много персонал не се изисква голяма сума за подръжка на фото клетките и второ липса на конкуренция в лицето на аец...цветелинка ше се пе4е на яхтата си ше и падат милиони от фотоцентралата а ние ше се ограни4аваме и от към скъпия ток.........те това е демокрация.....престъпника да е робовладетел добре дошли в демократи4ния свят
  • 4 СССР

    0 0 Отговор
    абе за какво ви е този аец и за какво ви е евтин ток още за 25г абе я си плащайте на натресените посредниците от запада сметнато от тях така че израсходеното от вас е по малко от добавеното от тях пише го в сметката ви за тока а и както каза колегата по долу как ще печели от своите вецове закупени с лични пари