Отидете към основна версия

27 572 52

Отвличаният журналист Христо Гешов: Адвокат на Пеевски е зад кметицата на Троян

  • христо гешов-
  • отвличане-
  • троян-
  • кмет

"Хванете самолета и забравете, че сте били българи"

На 14 май журналистът на „ЗовНюз“ Христо Гешов беше обявен за издирване.

След като беше открит, стана ясно, че е бил отвлечен заради разследването си покрай частното ВиК в Троян. Преди това разследвания на Христо Гешов доведоха до обвинения и отстраняване от длъжност на кмета на Червен бряг Данаил Вълов. Става въпрос за санирането на къщите на топ общинари с европейски пари и раздаване на "топъл обяд" по европрограма на социално слаби от общината от фирма, свързана с кмета на града.

Пред "Евроком" разследващият журналист проговори за случилото се.

"Накратко разследването е за незаконно ВиК. Ние озаглавихме това незаконно ВиК, защото става дума за една фирма, която се е самопровъзгласила за собственик на едни тръби чрез покровителството на общината. Общината се управлява от г-жа Донка Михайлова от БСП, зад която по наши данни стоят братя Мондешки, които всячески подкрепят въпросната кметица. Единият от двамата братя е адвокат на Делян Пеевски. Това, което ми се случи, стана след едни публикации в медии, свързани с Делян Пеевски. Обикновено полицията може да си е свършила работата, но някоя районна прокуратура прекратява въпросните производства заради т.н. "неизвестен извършител". Полицаят, който ми е бил начислен в този ден, г-н Слави Джурковски (бел.ред. - Гешов е бил с полицейска защита заради заплахи), от районната полиция в Червен бряг, няма абсолютно никаква вина за това. Самият факт, че в момента към мен се води такава масирана медийна атака, самият факт, че аз бях задържан повече от 12 часа насила, самият факт, че кметът Донка Михайлова в нито една медия в правото си на отговор не пожела да застане очи в очи с мен, самият факт, че нито една служителка на община Троян не пожела да отговори на явно неудобните ми въпроси, е повече от показателен, че в Троян има някакъв вид корупция. Да излязат най-накрая, да спрат да ни говорят глупости, да спрат с целия този цирк и пиар, и да си свършат работата наистина. Ние на думи се наслушахме. Видяхме и БСП, видяхме и всички останали формации, които се породиха, видяхме и ВМРО какво представляват, така че мисля, че е крайно време това, което говорят пред медиите е факт, нека да го направят. А не да се налага журналисти, които си вършат работата да бъдат с полицейска охрана като арестанти, не да ни отвличат и да ни бият, не да има медийни кампании към нас, които да нарушават гражданските ни права. Преди известно време Елена Йончева също говореше, че е репресирана и че срещу нея се е водила медийна кампания. Къде е сега г-жа Елена Йончева, когато на мен ми се случват тези неща. Или ще изчакаме да се появят другите големи телевизии, за да дойде да я снимат пред нас ли? Ако някой си мисли, че София е България, не не е. Ако някой си мисли, че Варна е България - и това не е. А истината - тя остава някъде там, между всичките тия листове хартии и в главата на хората, които ги е страх да излязат и да кажат всъщност какво са изживели. Аз не знам даже как ви дават да излъчите каквото и да е".

Кметът на Троян Донка Михайлова отрича да е замесена в случая: "Той говори, че е отвлечен, пък споменава моето име, някакви такива абсолютно нелепи неща, които...Не ми се влиза повече в тази тема. Плащат му добре на човека, ще продължат да му плащат до кампанията. ДКВР да се произнесат по случая. Това е организация, която се занимава с правомерността на водоснабдяване. Общинският съвет е принципал".

Гешов от своя страна добавя: "Имам нужда от почивка. Прекалено много ми дойде всичко. Хората в малките населени места ги е страх да говорят, те търсят медиите, само че кои медии да дойдат? Стигам до извода, че в България не може да има свободна регионална журналистика. Преди да започна да снимам каквото и да е, свързано с Троян, бях предупреден няколко пъти, че ще си имам сериозни проблеми с това, което ще снимам. Моят съвет към всички тези хора, които са решили някога да се занимават с журналистика, първо да им кажа, че те при всички случаи, ако бъдат честни и обективни ще бъдат смачкани рано или късно. Завършете си средното образование, хванете самолета, напуснете тая държава и забравете някога, че сте били българи, защото ако аз сега бях на 18-19 г. и завършвах, със сигурност щях да си хвана пътя и да си тръгна и когато мине известно време със сигурност нямаше да искам да имам българско гражданство."

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове