Отидете към основна версия

1 713 1

Порой наводни къщи в с. Дъбене (обновена)

  • язовир сопот-
  • дъбене-
  • карлово-
  • наводнение-
  • сопот

Няколко къщи в карловското село Дъбене бяха наводнени, след като обилните дъждове препълниха близкия язовир „Сопот”. Язовирът започнал да прелива към 16.30 часа днес, съобщават от пресцентъра на МВР. В долната част на селото има наводнени дворове и приземни етажи, но няма данни за пострадали хора. За няколко часа ситуацията бе овладяна, а 12 души - изведени от засегнатите къщи.

Населението е уведомено за опасността от наводнение веднага след като водите започнали да прииждат. В района на село Дъбене работят два екипа на ГДПБЗН от Карлово, два от Пловдив и един от Хисаря.

Първата спасителна операция е за извеждането на две деца – на 2 и на 6 години от втория етаж на наводнена къща. В съседното жилище има седем човека, блокирани от водата – петима възрастни и две деца, като  започнаха подготовка за извеждането им.

Екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” обхождат селото и са в готовност да се притекат на помощ на хората от наводнените къщи. Съвместно с кмета на село Дъбене е организирано оповестяването на населението и хората са призовани да заемат високите части на къщите си.

Не се допуска преминаване през наводнената част на селото. Акцията се координират от Националния оперативен център на ГДПБЗН.  При евентуално усложняване на обстановката има готовност към района да бъдат насочени допълнителни сили и средства.

По-късно стана ясно, че не преливане на язовира, а поройните дъждове са наводнили къщите. Кметът на община Сопот Веселин Личев заяви пред агенция "Фокус", че в ръководената от него община нямало прелял язовир. От Гражданска защита пък коментираха пред Нова телевизия, че причината не е в язовира, а в излелият се проливен дъжд в района на село Дъбене. Загинали и пострадали хора няма.

От МВР допълниха, че за няколко часа обстановката е овладяна. От наводнените къщи са изведени 12 човека – 6 деца и 6 възрастни.

Подължава работата на шест екипа пожарникари и спасители от Карлово, Сопот, Пловдив и Хисаря. Обстановката постепенно се нормализира.

В момента водата се оттича и опасността за хората е преодоляна. Екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” започнаха да отводняват приземни помещения и дворове. Работата ще продължи до отводняване на всички наводнени помещения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини