Отидете към основна версия

77 205 187

Силни трусове хвърлиха в паника Западна България

  • земетресение-
  • софия-
  • трус

Силен трус разлюля София. Земетресението стана към 3 часа през нощта и продължи около 5 секунди. След него последва по-лек вторичен трус.

По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил със сила 5,8 по Рихтер, на дълбочина 10 км. Епицентърът е на 6 км от Перник и 25 км южно от София.

Три часа след земетресението, в 03:00 часа, Националната сеизмологична мрежа регистрира 23 следтруса (афтершока). Само 4 от тях бяха усетени в района на столицата, като най-силното от тях е в 04:30 ч. с магнитуд 4.4 по Рихтер. В 05:15 ч. става последният по-силен афтершок с магнитуд 3.8 по Рихтер.

Тези земетресения и до сега не позволяват на населението на столицата да се успокои, въпреки че непосредствена опасност за катастрофално въздействие върху жителите на София от Пернишките следтрусове не съществува, съобщават от БАН.

Такова силно земетресение за района на гр. Перник не е документирано в сеизмичната история на страната, съобщават от БАН. Последното по-силно земетресение в този район е с магнитуд 4.5 през 1965 г. 

Отключил се е Пернишкия разлом, който няма нищо общо с Витошкия. Едва ли Пернишкият разлом би отключил други такива, но все пак нещата не стоят еднозначно, тъй като никой не може да каже какво става на 10 километра под земята.

Проф. Милошев отрече връзка на земетресението с това в Италия. На въпрос дали трусът е бил вертикален или хоризонтален, професорът уточни, че всеки трус има и двете компоненти, но колкото се намираш по-близо до епицентъра, толкова повече се усеща вертикалната.

Епицентърът е бил в района на Пернишко. Няма данни за жертви и разрушения. От ЧЕЗ съобщиха, че няма данни и за аварии по електропреносната мрежа след земетресението. Според американския геофизичен институт трусът е бил 5,8 по Рихтер.

В момента експерти извършват оглед за нанесени материални щети. Екипи на пожарната са в Перник и Рударци, съобщиха от Гражданска защита.

Няма опасност от преливане на язовир Пчелина край Перник”, информира министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Язовирът е обследван от Напоителни системи и е под постоянно наблюдение. 

Земетресението е усетено в цяла Югозападна България. Няма проблеми в АЕЦ „ Козлодуй“ от труса, обявиха от компанията.

От Българския енергиен холдинг съобщиха, че товарът на електроенергийната система  съм 15.30 часа е в рамките на 3760 МW, а генерацията – 4900 MW. Осъществява се износ в размер на 1150 MW.

По информация на ЦДУ-ЕСО-ЕАД няма констатирани нарушения в работата на подстанциите.

Процесът на работа на ТЕЦ Марица изток 2 протича при нормални условия.

По данни на предприятието „Язовири и каскади“, което стопанисва 20-те най-големи язовира в страната, няма тревожни сигнали за експлоатационната годност на съоръженията. Това е показала проверка на всичките 20 хидротехнически съоръжения, направена веднага след земетресението. Онлайн връзка с контролните устройства на яз. Искър позволява наблюдение на съоръжението в реално време. Именно чрез нея експертите са установили непосредствено след земния трус, че няма никакви проблеми със съоръжението. Такива връзки, които позволяват наблюдение в реално време, ще бъдат изградени на всички големи хидротехнически съоръжения, стопанисвани от „Язовири и каскади“ ЕАД.

Добивът и подаването на въглища от „Мини Марица-изток” ЕАД към четирите топлоелектрически централи в региона не са нарушени. Няма проблем и с водосборните басейни.

Общата обстановка в енергийната система е нормална.

Сериозно е положението в бл. 251 в софийския квартал Борово. Там всички жители са изведени от сградата заради напукани мазилки. Жителите на други три блока в Студентски град също са в критично състояние от труса.  Пирогов е препълнен от наплашени хора. Бърза помощ е залята от обаждания.

Кметът Йорданка Фандъкова е свикала кризисен щаб. Сериозно е пострадала къща в с. Рударци, която е рухнала. За щастие живеещите хора в нея са били изведени. В пернишкия квартал Рудничар опасно е напукана къща.

Кметът на Перник Росица Янакиева успокои, че язовирната стена на "Студена" е здрава. Материалните щети не са големи. Тя призова жителите на града да се успокоят и да стоят навън.

В град Перник беше обявено извънредно положение, обяви още Росица Янакиева.

Днес училищата, детските градини и администрацията в града  няма да работят. Местната власт превантивно е спряла работата на местна топлофикация.

Причината за решението на местния щаб са продължаващите вторични трусове, които се усещат най-силно в града. Серията от земни трусове беше почувстван на територията на цяла България, а също така в съседните страни Македония и Сърбия.

Към 7.40 часа последвалите трусове бяха около 20 на брой. Трусът от 4.30 часа е бил 4,7 по скалата на Рихтер, на 5 километра дълбочина. Последният силен трус е регистриран в 7.29 часа с магнитуд 3 по скалата на Рихтер на 61 километра западно от София и на 22 километра източно от Рударци.

Земетресението е усетено в района на Пловдив, Берковица, Монтана и  Видин.

Българският Червен кръст осигури 30 000 литра минерална вода за Радомир

Над 1100 сигнала са регистрирани в Националната система 112

В часовете след земетресението, докъм 7:30 часа в Националната система 112 са регистрирани над 1100 сигнала, няма данни за жертви и тежко пострадали хора. Първото повикване е постъпило в 3:02 часа.
Основните обаждания са свързани с паднали комини и керемиди, напукани мазилки и стени и са от Перник, Радомир и София. Най-голям брой сигнали – 450 - са от София, над 410 са сигналите от Перник. 150 от повикванията на гражданите са за медицински проблеми – сърдечни и хипертонични кризи.
Всички постъпили сигнали своевременно са пренасочени към компетентните институции - ПБЗН, МВР и общините.

В Столичната пожарна са постъпили 110 съобщения от граждани, които имат нужда от помощ за разчистване на повредено имущество. До този момент съдействие е оказано в 58 случая, а в момента аварийно-спасителните групи работят на други десет адреса. Най-честите оплаквания са свързани с напукани стени, паднали комини и отломки, затиснали превозни средства.

На територията на Радомир има спукан водопровод и водоснабдяването временно е преустановено. Екипи на водното дружество работят за отстраняване на аварията.  Създадена е организация за доставяне на питейна вода с водоноски. Временно е прекратена работата на ТЕЦ-Перник за да се извърши проверка на целостта на съоръженията и детайлите. Огнеборците вече обхождат с комисиите кварталите на Перник за установяване на степента на щетите на засегнатите сгради.

 

От сайта: http://earthquake.usgs.gov

Magnitude 5.8
Date-Time Tuesday, May 22, 2012 at 00:00:33 UTC Tuesday, May 22, 2012 at 03:00:33 AM at epicenter Time of Earthquake in other Time Zones
Location 42.683°N, 23.017°E
Depth 9.1 km (5.7 miles)
Region BULGARIA
Distances 24 km (14 miles) W of SOFIA, Bulgaria
73 km (45 miles) N of Blagoevgrad, Bulgaria
115 km (71 miles) SE of Nis, Serbia
141 km (87 miles) NNE of Strumica, Macedonia
Location Uncertainty horizontal +/- 11 km (6.8 miles); depth +/- 4 km (2.5 miles)
Parameters NST=514, Nph=514, Dmin=18.9 km, Rmss=0.86 sec, Gp= 25°,
M-type=regional moment magnitude (Mw), Version=8
Source Magnitude: USGS NEIC (WDCS-D)
Location: USGS NEIC (WDCS-D)
Event ID usb0009uyx

 

 

Какво трябва да  правим при земетресение?

При сеизмично спокоен период:

- Вкъщи трябва да имате, поставени на удобно място фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства,  по една топла дреха за всеки, резерв от храна и вода. 
- Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места.
- Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.
- Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.
- Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.
- Подгответе план за поведението на членовете на семейството.
- Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

• При усещане на първия трус:

-  Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, направете го само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди.
- Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло.
- След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите.
- Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.
- Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте.
- В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство.

• След преминаването на първия трус:

-  Изключете електричеството, газта и водата.
- Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.
- Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор.
- Осигурете предимство за майките с деца и за възрастните хора.
- След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка.
- Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи.
- Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали.
- Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно.
- Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и по местните радиостанции. Изпълнявайте указанията на МВР - ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, полицията и на  други компетентни органи. Спазвайте обществения ред.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини