Last news in Fakti

22 Май, 2012 03:10 77 190 187

Силни трусове хвърлиха в паника Западна България

  • земетресение-
  • софия-
  • трус

Силен трус разлюля София. Земетресението стана към 3 часа през нощта и продължи около 5 секунди. След него последва по-лек вторичен трус.

По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил със сила 5,8 по Рихтер, на дълбочина 10 км. Епицентърът е на 6 км от Перник и 25 км южно от София.

Три часа след земетресението, в 03:00 часа, Националната сеизмологична мрежа регистрира 23 следтруса (афтершока). Само 4 от тях бяха усетени в района на столицата, като най-силното от тях е в 04:30 ч. с магнитуд 4.4 по Рихтер. В 05:15 ч. става последният по-силен афтершок с магнитуд 3.8 по Рихтер.

Тези земетресения и до сега не позволяват на населението на столицата да се успокои, въпреки че непосредствена опасност за катастрофално въздействие върху жителите на София от Пернишките следтрусове не съществува, съобщават от БАН.

Такова силно земетресение за района на гр. Перник не е документирано в сеизмичната история на страната, съобщават от БАН. Последното по-силно земетресение в този район е с магнитуд 4.5 през 1965 г. 

Отключил се е Пернишкия разлом, който няма нищо общо с Витошкия. Едва ли Пернишкият разлом би отключил други такива, но все пак нещата не стоят еднозначно, тъй като никой не може да каже какво става на 10 километра под земята.

Проф. Милошев отрече връзка на земетресението с това в Италия. На въпрос дали трусът е бил вертикален или хоризонтален, професорът уточни, че всеки трус има и двете компоненти, но колкото се намираш по-близо до епицентъра, толкова повече се усеща вертикалната.

Епицентърът е бил в района на Пернишко. Няма данни за жертви и разрушения. От ЧЕЗ съобщиха, че няма данни и за аварии по електропреносната мрежа след земетресението. Според американския геофизичен институт трусът е бил 5,8 по Рихтер.

В момента експерти извършват оглед за нанесени материални щети. Екипи на пожарната са в Перник и Рударци, съобщиха от Гражданска защита.

Няма опасност от преливане на язовир Пчелина край Перник”, информира министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Язовирът е обследван от Напоителни системи и е под постоянно наблюдение. 

Земетресението е усетено в цяла Югозападна България. Няма проблеми в АЕЦ „ Козлодуй“ от труса, обявиха от компанията.

От Българския енергиен холдинг съобщиха, че товарът на електроенергийната система  съм 15.30 часа е в рамките на 3760 МW, а генерацията – 4900 MW. Осъществява се износ в размер на 1150 MW.

По информация на ЦДУ-ЕСО-ЕАД няма констатирани нарушения в работата на подстанциите.

Процесът на работа на ТЕЦ Марица изток 2 протича при нормални условия.

По данни на предприятието „Язовири и каскади“, което стопанисва 20-те най-големи язовира в страната, няма тревожни сигнали за експлоатационната годност на съоръженията. Това е показала проверка на всичките 20 хидротехнически съоръжения, направена веднага след земетресението. Онлайн връзка с контролните устройства на яз. Искър позволява наблюдение на съоръжението в реално време. Именно чрез нея експертите са установили непосредствено след земния трус, че няма никакви проблеми със съоръжението. Такива връзки, които позволяват наблюдение в реално време, ще бъдат изградени на всички големи хидротехнически съоръжения, стопанисвани от „Язовири и каскади“ ЕАД.

Добивът и подаването на въглища от „Мини Марица-изток” ЕАД към четирите топлоелектрически централи в региона не са нарушени. Няма проблем и с водосборните басейни.

Общата обстановка в енергийната система е нормална.

Сериозно е положението в бл. 251 в софийския квартал Борово. Там всички жители са изведени от сградата заради напукани мазилки. Жителите на други три блока в Студентски град също са в критично състояние от труса.  Пирогов е препълнен от наплашени хора. Бърза помощ е залята от обаждания.

Кметът Йорданка Фандъкова е свикала кризисен щаб. Сериозно е пострадала къща в с. Рударци, която е рухнала. За щастие живеещите хора в нея са били изведени. В пернишкия квартал Рудничар опасно е напукана къща.

Кметът на Перник Росица Янакиева успокои, че язовирната стена на "Студена" е здрава. Материалните щети не са големи. Тя призова жителите на града да се успокоят и да стоят навън.

В град Перник беше обявено извънредно положение, обяви още Росица Янакиева.

Днес училищата, детските градини и администрацията в града  няма да работят. Местната власт превантивно е спряла работата на местна топлофикация.

Причината за решението на местния щаб са продължаващите вторични трусове, които се усещат най-силно в града. Серията от земни трусове беше почувстван на територията на цяла България, а също така в съседните страни Македония и Сърбия.

Към 7.40 часа последвалите трусове бяха около 20 на брой. Трусът от 4.30 часа е бил 4,7 по скалата на Рихтер, на 5 километра дълбочина. Последният силен трус е регистриран в 7.29 часа с магнитуд 3 по скалата на Рихтер на 61 километра западно от София и на 22 километра източно от Рударци.

Земетресението е усетено в района на Пловдив, Берковица, Монтана и  Видин.

Българският Червен кръст осигури 30 000 литра минерална вода за Радомир

Над 1100 сигнала са регистрирани в Националната система 112

В часовете след земетресението, докъм 7:30 часа в Националната система 112 са регистрирани над 1100 сигнала, няма данни за жертви и тежко пострадали хора. Първото повикване е постъпило в 3:02 часа.
Основните обаждания са свързани с паднали комини и керемиди, напукани мазилки и стени и са от Перник, Радомир и София. Най-голям брой сигнали – 450 - са от София, над 410 са сигналите от Перник. 150 от повикванията на гражданите са за медицински проблеми – сърдечни и хипертонични кризи.
Всички постъпили сигнали своевременно са пренасочени към компетентните институции - ПБЗН, МВР и общините.

В Столичната пожарна са постъпили 110 съобщения от граждани, които имат нужда от помощ за разчистване на повредено имущество. До този момент съдействие е оказано в 58 случая, а в момента аварийно-спасителните групи работят на други десет адреса. Най-честите оплаквания са свързани с напукани стени, паднали комини и отломки, затиснали превозни средства.

На територията на Радомир има спукан водопровод и водоснабдяването временно е преустановено. Екипи на водното дружество работят за отстраняване на аварията.  Създадена е организация за доставяне на питейна вода с водоноски. Временно е прекратена работата на ТЕЦ-Перник за да се извърши проверка на целостта на съоръженията и детайлите. Огнеборците вече обхождат с комисиите кварталите на Перник за установяване на степента на щетите на засегнатите сгради.

 

От сайта: http://earthquake.usgs.gov

Magnitude 5.8
Date-Time
  • Tuesday, May 22, 2012 at 00:00:33 UTC
  • Tuesday, May 22, 2012 at 03:00:33 AM at epicenter
  • Time of Earthquake in other Time Zones
Location 42.683°N, 23.017°E
Depth 9.1 km (5.7 miles)
Region BULGARIA
Distances 24 km (14 miles) W of SOFIA, Bulgaria
73 km (45 miles) N of Blagoevgrad, Bulgaria
115 km (71 miles) SE of Nis, Serbia
141 km (87 miles) NNE of Strumica, Macedonia
Location Uncertainty horizontal +/- 11 km (6.8 miles); depth +/- 4 km (2.5 miles)
Parameters NST=514, Nph=514, Dmin=18.9 km, Rmss=0.86 sec, Gp= 25°,
M-type=regional moment magnitude (Mw), Version=8
Source
  • Magnitude: USGS NEIC (WDCS-D)
    Location: USGS NEIC (WDCS-D)
Event ID usb0009uyx

 

 

Какво трябва да  правим при земетресение?

При сеизмично спокоен период:

- Вкъщи трябва да имате, поставени на удобно място фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства,  по една топла дреха за всеки, резерв от храна и вода. 
- Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места.
- Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.
- Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.
- Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.
- Подгответе план за поведението на членовете на семейството.
- Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

• При усещане на първия трус:

-  Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, направете го само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди.
- Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло.
- След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите.
- Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.
- Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте.
- В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство.

• След преминаването на първия трус:

-  Изключете електричеството, газта и водата.
- Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.
- Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор.
- Осигурете предимство за майките с деца и за възрастните хора.
- След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка.
- Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи.
- Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали.
- Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно.
- Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и по местните радиостанции. Изпълнявайте указанията на МВР - ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, полицията и на  други компетентни органи. Спазвайте обществения ред.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ujas

    1 0 Отговор
    useti se i v Blagoevgrad....
  • 2 Илиян

    1 0 Отговор
    Във Варна беше леко около 03:00 дано не е станала някоя бела в София.

    Коментиран от #31

  • 3 DragoN

    0 0 Отговор
    opredeleno se useti i v Sofia. Napravo me sybudi i wsi4ko se lulee6e!
  • 4 Mimo

    0 0 Отговор
    i vav pernik i mn silno
  • 5 Пич

    1 0 Отговор
    В Х.Димитър, София яко ни разлюля, ужас беше!!!

    Коментиран от #41, #114, #184

  • 6 гост

    0 0 Отговор
    усетисе и край пловдив
    и не беше леко

    Коментиран от #19

  • 7 ссд

    1 0 Отговор
    ужас хора още малко да беше продължило блока щеше да падне, има пукнатини по стените в стаите... Дано да не е станала някоя беля

    Коментиран от #165

  • 8 Станимир

    0 0 Отговор
    ИИ в Септември беше силно определено в 03:00
  • 9 FRIDAM__

    0 0 Отговор
    I V PETRI4 SE OSETI DANO DA SA LEKI I DA NIAMA 6TETI
  • 10 Петя

    1 0 Отговор
    Усети се и в Панагюрище.
  • 11 стз

    1 0 Отговор
    и в стара загора се усети доста
  • 12 Хасково

    1 0 Отговор
    И в Хасково се усети около 3:00 часа като леко клатене.

    Коментиран от #30

  • 13 хахо

    1 0 Отговор
    В Пловдив се усети бая ме разклати........малиииииии
  • 14 Илиян

    0 0 Отговор
    Първо си помислих, че съм прекалил с бирата ,ама като почна да ме разхожда стола той е на колелца и ми се обърна стомаха пффф на 9ет съм .....
  • 15 филипов

    1 0 Отговор
    Във Враца беше ужас.В нас падна кръста от стената и се счупи.Знае ли някой къде точно е ударило и колко по Рихтер е била
  • 16 Митко

    1 0 Отговор
    Усети се и във Грамада, Видинско в 03:01 часа
  • 17 гост

    0 0 Отговор
    i v stz qko se useti 4ak se sabudih vikam koi mi klati legloto
  • 18 ПЗ

    1 0 Отговор
    В Пазарджик също беше много силно . Дано никъде няма пострадали и ранени.
  • 19 Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    6-ти етаж в София... събудих се, имах време да осъзная какво се случва и после още... поне 10тина секунди трябва да е било
  • 20 Иван

    0 0 Отговор
    Земетресението беше точно в 3.00 .....единия ми стенен часовник с махало спря точно в 3.00 ... посоката му беше изток - запад. така се разлюляха топузите! Интересно къде му беше епицентъра? Тътена като че ли идваше от под Блока!
  • 21 сс

    0 0 Отговор
    Трусовете в перник продължават!
  • 22 koki

    0 0 Отговор
    На 8 км. от Перник, на 23 от София е епицентърът. 5.6 по Рихтер.
  • 23 ivkooo58

    0 0 Отговор
    И във Враца се усети!!!
  • 24 Apu3JL

    0 0 Отговор
    Земетресението се усети много силно и в Лясковец ( обл. В. Търново )
  • 25 Левски Г

    0 0 Отговор
    В София първо почнаха да дрънчат прозорците, после разклати яко и продължително а след това лампата се люля още минута, минута и нещо.
  • 26 borilo

    0 0 Отговор
    В трънско беше много силно и продължително първи трус около 10 секунди.
  • 27 Tkk

    0 0 Отговор
    В Дупница се усети... силно ми се стори.
  • 28 морето

    0 0 Отговор
    В Бургас сериозно ни люля и съм на 17-ия етаж
  • 29 гошу

    0 1 Отговор
    Много силно се усети в Мездра ,първият беше по силен и продължителен ,спрямо втория !
  • 30 deliormanli

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хасково":

    12 етаж,Красно село целият апартамент се отцепи на 50 см. от тавана
  • 31 абвг

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Илиян":

    2 труса, ама друг път!
    3 бяха. Вторият не го усетих, защото аз се тресях с 5.6 по Рихтер :D
  • 32 ivkata

    0 0 Отговор
    Дай Боже да няма повече.Как така след епицентъра е на 28 км от София,са го усетили в цяла България?
  • 33 От Благоевград

    0 0 Отговор
    В Благоевград се усети много силно. Колите по улицата се разтресоха и осветлението по булеварда премигна
  • 34 Гого

    0 0 Отговор
    И в Овча купел ни разтресе бая силно. Дано няма повече.
  • 35 Ацман

    1 0 Отговор
    спирам с боба за тая седмица...
  • 36 Анонимен Гост

    0 0 Отговор
    И във Враца го усетихме силно и мога да кажа само че ми размести мебелите и ме събуди
  • 37 dinko

    0 0 Отговор
    И в Банско и Разлог беше много силно ! Направо ужас :(:(:(:(
  • 38 гост

    1 0 Отговор
    дано няма повече трусове. На 22.05 в Япония е имало страшно земетресение. Дано няма пострадали :(
  • 39 vip

    1 0 Отговор
    И в Самоков доста силно се усети
  • 40 гост

    0 0 Отговор
    Оххх,в София беше кошмар ...,а съм само на 2рия етаж :(((
  • 41 Боб

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    5.5 - 5.6 излиза по сайтовете на бан и середиземноморския
    И в Габрово се усети кофти на 11-тия етаж :(
  • 42 Пловдив

    0 0 Отговор
    В Пловдив ми се стори че продължи поне 20-25 сек. Докато стоях под касата на вратата мислех че няма да има край
  • 43 Йордан

    0 0 Отговор
    В Свищов също се усети - около 3 часа. Явно много хора са го усетели...
  • 44 Sasho

    0 0 Отговор
    Nqma da ima ni6to pak. Spokoino. pozdrav ot mene - http://vbox7.com/play:m4bfcbf935
  • 45 Zsivko

    0 0 Отговор
    И аз съм от Габрово, но на 4. етаж и едва го усетих (сигурно на бирата се дължеше)
  • 46 гост

    0 0 Отговор
    В Плевен също.
  • 47 фАНИ

    0 0 Отговор
    В София беше ужасно на 4-ят етаж събудих се от тътена,мислех че е буря,а мъжът ми вика ставай бързо земетресение,децата бяха наскачали и те в паника.
  • 48 Тихомир

    0 0 Отговор
    А аз какво да кажа като живея на 30 км от София гр.Ботевград ... Усети се много силно огледалото падна мониторат ми и той ... разтресесе блока абсолютно целият .. Леглото ми почна да се мсети леле направо ужас ... :x
  • 49 Edmond Dantes

    0 0 Отговор
    Може би е защото живея в къща, но на третия етаж земетресението ми изглеждаше слабо. Спомням си едно отпреди 5-6 години беше много по-силно. Все пак независимо от силата земетресенията винаги са неприятни. Мисля че момента е добър да се замислите дали мястото, където живеете може да устои на силен трус от сорта на 5 по Рихтер и нагоре и да вземете мерки. Не знам дали всички сгради имат дебела земетръсна шайба като нашия "бункер" :]
  • 50 Иван Колев

    0 0 Отговор
    В 3.03 часа беше, живея в зона Б-19 на 16-ия етаж. Много силно се разлюля блока и се люля повече от 2-3 минути. Помня това от 1977 но сега се изплаших наистина както трябва.
  • 51 Николай

    0 0 Отговор
    И в Ловеч се усети, по- скор като едно усукване и развъртане в обратна посока.
  • 52 Анонимен Гост

    0 0 Отговор
    Бих те посъветвал да напуснеш сградата и да седиш в някой парк или кадето намериш на открито ама като знам какви доброжелателни хора има из Враца и Перник по добре недей да ходиш в парк
  • 53 Ангел

    0 0 Отговор
    Аз съм на седмия етаж в София и единия телевизор падна от стойката си.Заклещил се е между радиатораи леглото и не мога още да го извадя
  • 54 NIK

    0 0 Отговор
    И във Кърджали се усети ,доста поклати чак се събудих :( нека господ пази всички ни от такива неща.
  • 55 марта

    0 0 Отговор
    Единственият журналист, който намери и публикува някаква информация и съвети към хората!!!!
  • 56 куку

    0 0 Отговор
    здраво люля, аз съм в къща и пак се усетиха и 3те труса....първоначално след 10 мин май имаше един по слаб?
  • 57 zdravko

    0 0 Отговор
    v grad elin pelin be useteno silno -na et1 a se lulqhme qjo :(
  • 58 Иван

    0 0 Отговор
    В Ахелой съм,на близо 400 километра от епицентъра и го усетих точно в 3 часа само за около 3 секунди !
  • 59 Гого

    0 0 Отговор
    И в Овча купел ни разтресе бая силно. Дано няма повече.
  • 60 гост

    0 0 Отговор
    В Пловдив беше бая силно :(((
  • 61 от Русе

    0 0 Отговор
    В Русе също се усети доста силно...
  • 62 Деси

    0 0 Отговор
    На 4 етаж сме в Благоевград , разлюля ни като че бяхме в кораб с вълнение.Вратата на хладилника беше се отворила , а предмети които служат за украса изпопадаха.Няколко стени се напукаха.Втория беше по-слаб.Сега се чудим дали не е предупреждение за по следващи
  • 63 user

    0 0 Отговор
    И в Хасково сме будни. на етаж 4 беше доста нериятно. Дано няма пострадали!!!
  • 64 сс

    0 0 Отговор
    И отново трус в перник туко що :х
  • 65 Kica

    0 0 Отговор
    Zemetresenieto se useti dosta silno i v Sliven.Jiveia na 8-ia etaj i se sabudih,vsichko v bibliotekata se razdrancha,posle ioshte 2-3 sek.se lulia bloka
  • 66 Ангел

    0 0 Отговор
    Сигурно сме разгневили Бог с нещо и ни предупреждава с тези трусове. Ако е така дано се поправим че може да бъде много по-лошо.Колкото не ни бива само едно силно земетресение ни трябва.
  • 67 азззз

    0 0 Отговор
    i vav vratsa , no nikoga nqma da zabravq bumteja to4no predi da porazklati mn zlove6to ....
  • 68 yavor

    0 0 Отговор
    Pak imashe v 3.43 Sofiq .
  • 69 аз

    0 0 Отговор
    По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил със сила 5,8 по Рихтер, на дълбочина 10 км. Епицентърът е на 6 км от Перник и 25 км южно от София.По улиците в София има много изплашени хора. В Перник са безстрашни!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 гост

    0 0 Отговор
    В Овча Купел бе ужасно! Малко преди 3 да е било, наистина 2 труса, първия около 10 секунди,всичко подскачаше,прозрци и мебели,стените се гънеха,много добре видях всичко. Имах чуството,че може да се случи нещо повече от това. След този веднага последва втори трус,сравнително по-лек.
  • 72 аззззз

    0 0 Отговор
    И в гр.Червен бряг - Плевенско се усети прилично
  • 73 гост

    0 0 Отговор
    да, и мен ме разлюля. За тая вечер май-няма да мога да мигна. Много е страшно като си сам :(
  • 74 DragoN

    0 0 Отговор
    da predi 2-3 minuti ima6e nov lek. edvam se useti.
  • 75 Йордан

    0 0 Отговор
    Аз съм от Варна и отчетливо усетих и двата труса - на 400км. Дано всичко е ОК в епицентуо ;))
  • 76 софи

    0 1 Отговор
    Айде бе, хора.. все едно кой знае вече какво станало.. Малък трус.. В Китай това го имат като за " лека нощ"..
  • 77 asdadada

    0 0 Отговор
    В пазарджик , един направо слезна от блока и легна да спи в колата :Д
  • 78 hunter76

    0 0 Отговор
    И ние в Ямбол го осетихме. На 4-тия етаж кото 3-и по Рихтер беше. Събуди ни!
  • 79 DragoN

    0 0 Отговор
    доста хора съобщават за пукнатини по блоковете
  • 80 Гост

    1 0 Отговор
    Няма такава тъпотия никаде другаде ... Ние тука ще умираме от страх и никой няма да каже дали има възможност от трети трус или някаква друга опастност ..
  • 81 гост

    0 0 Отговор
    а една подпряна картина все едно е "подскочила" -
    не е съборила нищо след себе си, рамката и картината са се разхвърчали на различни посоки!
  • 82 Иво

    0 0 Отговор
    В Перник са стабиуни!!!
  • 83 ЗЕМЯТА

    1 0 Отговор
    Е КАТО КУЧЕ НАЛАЗЕНО ОТ БЪЛХИ - КАРАШ КОЛА, ПУШИШ, ХВЪРЛЯШ ФАСОВЕ, ЧАШКИ И ГУМИ В РЕКАТА, НЕ СЪБИРАШ РАЗДЕЛНО, ПРАВИШ ТОНОВЕ И ПЛАНИНИ ОТ ВРЕДНИ БОКЛУЦИ - И КАКВО ПРАВИ ТЯ? ИЗТЪРСВА СЕ ОТ ХОРАТА!!!
  • 84 Петя

    0 0 Отговор
    И в Смолян се усути доста силно в 3 часа , събудих се от люлеенето
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 асдад

    0 0 Отговор
    Г/д при колко по рихтер падат блокове (или зависи от сградата ) някой компетентен :Д
  • 87 Ivan

    0 0 Отговор
    В Пловдив беше ужасно силно , чак нереално - не съм вярвал, че може да ни удари с такава сила !
  • 88 Теодор

    0 0 Отговор
    И в Девин бая си друсна на 4-ти етаж съм.
  • 89 Жоро

    0 0 Отговор
    В Младост също беше силно,резултата-спукано голямо стъкло на остъклението!
  • 90 аззз

    1 0 Отговор
    добре 4е нямаме земетресения от сорта на японските по 7 и нагоре по рихтер....
  • 91 mimi

    1 0 Отговор
    В пловдив беше много силно около 10секунди се люлееше блока и тока спря беше страшно! Дали ще има още незнам какво да правя
  • 92 диввид

    1 0 Отговор
    В Шумен също усетихме труса!На 7 -мия етаж
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 alien

    0 0 Отговор
    Golf-Transformers пристигат и ще мерят сили.
  • 95 сандански

    1 0 Отговор
    В Сандански (на третия етаж сме) също го усетихме и хич не беше слабо.
  • 96 malee

    1 0 Отговор
    Абе хора какво приказвате 10 секунди, мене като ме люлееше имах чувството, че няма да спре ... Малее ужас, дано да няма пострадали...
  • 97 dudi

    0 0 Отговор
    и в Несебър се усети но беше доста слабо , но беше 2-3ти
  • 98 СИ

    0 0 Отговор
    Едва ли мнозина от нас знаят какво точно правят Специалистите от гражданска защита, когато става дума за превенция на земетресението. Вярно е, не отричам, попадала съм в пресата на публикации и програми, тук-таме съобщения за семинари, лекции по дейността на "спасителните отряди" след земетресение у нас /къде точно са те, знае ли се/, чат-пат спорадични мнения на капацитети в ежедневниците, дискусии на чашка в затворен кръг.

    1. В работното помещение и стаята, в които прекарваме по-голямата част от денонощието следва добре да укрепим бибилиотеки, секции, телевизор, саксии, картини и всякакви тежки подвижни предмети, които при трус могат да се стоварят върху нас или пред вратата и да парализират нашите намерения за спасение /не е за вярване, но данните сочат, че около 40% от ранените по време на земетресение са от падащи /незастопорени предварително/ предмети в дома и на работното място/! Укрепването им отнема няколко часа труд и всеки може да го направи сам.

    2. При земетресение най-често е опасен /освен срутването на стени, покриви, цели сгради, пътища и пътни съоръжения/, съпътстващият пожар. Ако сте в досег до готварски печки, газови и ел. съоръжения, изключете ги!

    3. Подгответе в едно сакче или лека чанта най-необходимото за оцеляване за около 2-3 дни и поставете в близост до пътната врата. Изброявам: личен документ, фенерче с радио, свирка във формата на капсула, в която е написано на листче името, тел. и кръвната група-виждала съм и в София/, вода, минимално количество пакетирана дълготрайна храна, превързочен материал и лепенки, сгъваемо ножче с повече операции – ножичка, шило и пр., дезинфекцираща течност, един брой очила с диоптри за хората с проблеми в зрението, одеало или покривало по възможност от негорима материя, леки обувки или чорапи с надебелени ходила /на топченца от специална негорима материя и с които не можете лесно да се порежете от нападали стъкла/, топла дреха, каска -може да се изпише по интернет лека, сгъваема, както и пълен комплект чанта или сакче, на което има светещ сигнал-бутон и аларма, работещи безотказно в продължение на 14 дни. Последната е настроена така, че да може да бъде “уловена” от кучетата-търсачи/. Пълен комплект се намират и на интернет от специализирани фирми-доставчици със срок на годност 5 -7 години /в тях има и медикаменти, за които не трябва лекарско предписание/.

    В багажника на колата си винаги да има голяма бутилка с питейна вода.

    4. Препоръчително място за убежище при сериозен трус в дома ви /на работното място, в ресторант../ е стабилната холна маса или тази в трапезарията, в така нар. “земетръсна позиция” – клекнали или свити с глава до или пред коленете и възглавница на главата, държейки с едната ръка за опора най-близкия крак на масата. Ако сте на улицата, стойте далеч от сгради. Внимавайте да не бъдете наранени от падащи части от околните сгради, предмети, тухли, стъкла. Ако сте близко до водно пространство, бягайте далеч от него и на по-високо място. Ако сте в колата си, спрете на по-сигурно място по ваша преценка, например по-далеч от дървета, тунел, тесен и нестабилен път над урва, но не излизайте от колата, освен да освободите устройството за автоматично заключване и да вземете водата при себе си, евентуално връхна дреха и пр.

    5. Не забравяйте в суматохата най-близките ви - деца, болни в съседната стая, домашния любимец. Те трябва също да намерят място под масата.

    Определете с децата ви , ако са в училищна възраст, място, където можете да се намерите. Потоворете и обяснете в предварителен порядък, без да всявате в тях излишна паника.

    6. Не ползвайте асансор за излаз. Ако домът ви има външна, аварийна стълба, ползвайте нея.

    7. Ако домът ви е разрушен или почти разрушен, не се опитвайте след земетресение да влезете в него, а потърсете убежище за няколко дни в място, незасегнато от земетресението.

    8. Ето нещо, което е спасило живота на мнозина по време на земетресение. Може да ви се струва “ужасно”, но имайте го предвид. Заради хоросана и пространството около вас, което в първите секунди и минути се запълва като димна, сива, нечиста пелена, която ние вдишваме с падащите около нас стени и тавани, лекарите са установили при нередки случаи, смърт от задушаване – получава се полепване и “циментиране” на дихателните органи у потърпевшите от частичките и праха от строителния материал, ето защо специалистите съветват: вдигнете до половината лице долната си фанелка /у нас някои казват потника/и плюйте няколко пъти обилно в нея, след което прилипете до устата и дишайте през тази “ужасна” саморъчно направена първична навлажнена преграда.
  • 99 ужас !

    0 0 Отговор
    В Княжево се усети доста силничко. Имах чувството, че съм в морето по време на буря и ме лашкат бая силните вълни на Майката-природа, а нищо не може да направиш, просто чакаш !
  • 100 haho

    0 0 Отговор
    Голфа на комшията се клатеше яко в Перник.
  • 101 сас

    0 0 Отговор
    ....перни4ани ре6иха да набият земята....
  • 102 Георги

    0 0 Отговор
    в Бургас не беше много силно но ни събуди
    живея на високо
  • 103 Сани

    0 0 Отговор
    Ние сме на 13 етаж, Дружба 1... Пищях като стадо линейки от ужас!!!
  • 104 Деси

    0 0 Отговор
    Хора, покайте се! Ако днес беше последния ти ден? къде щеше да отиде твоята душа... Господ гледа над всеки един...
  • 105 гост

    0 0 Отговор
    Оххх,в София беше кошмар ...,а съм само на 2рия етаж :(((
  • 106 киро

    0 0 Отговор
    аз сам в гарция тассос на каравана и не знаех какво клати така трябваха ми 5 сек да разбера и о6те 5 ни клате6е доста сериозно, дано да няма пострадали!
  • 107 Evelin

    0 0 Отговор
    Lulin 4 sum az blizi4ko sabudi ni na 7miq etaj sum usetih i 3te
  • 108 трайко асенов

    0 0 Отговор
    Neznam No V SAmokov AZ jiveq na Peti Etaj v blok ama kazvam vi legloto tu na lqvo tu na dqsno polileq nad glavata mi se klateshe ne e klatene Napravo Drusane !! ;xx Strashnichko beshe ..!! ;(
  • 109 куку

    0 0 Отговор
    някой от Перник да каже нещо, казват че има разрушения????
  • 110 тянко

    0 0 Отговор
    И в Благоевград не бесхе леко да ви кажа осетиха се и двата труса
  • 111 Иван

    2 0 Отговор
    Така, като гледам си мисля, че май е паднал моста на автомагистрала Люлин .... За всичко е виновен Станишев и Доган! Я Бат Бойко да вземе да забрани земетресенията!
  • 112 воивода

    0 0 Отговор
    и в сливен се усети гадничко
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 индиеца

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    5 секунди ?! аз съм на 15тия етаж в софия и мога да ви кажа, че беше поне 20-30 сек.
  • 115 гост

    1 0 Отговор
    какви идиоти има по тези форуми направо не е истина. Цяла България е в паника и хората не спят, а те...нямам думи. В Кюстендил също има много хора по улиците и тук се усетиха 3 труса
  • 116 кара

    0 0 Отговор
    Бяха общо 3 труса, като първият ( според мен с продължителност не по-малка от 10 секунди) бе съпроводен с бучене...кревата започна да се тресе, заскърцаха трегерите, гардероба (солиден четирикрилен) започна да се люлее...Бях будна преди да се случи и просто видях как всичко започна да се тресе... П.П. А на този който е писал за боба, не му прави чест - това не е здравия български хумор.
  • 117 Матик

    0 0 Отговор
    И в Стара Загора го усетих. Бях буден около 03:00h и се разлюля стола. Аз съм на 12тия етаж.
  • 118 Димитър

    0 0 Отговор
    току що пак имаше трус
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 qwerty

    1 0 Отговор
    Току що в центъра на София имаше още един трус. Намирам се на четвъртия етаж и доста силно разлюля
  • 121 Иван

    1 0 Отговор
    Хайде пак се разклати..
  • 122 Ади

    1 0 Отговор
    В София, Дружба- 1 пак се усети лек трус. Направо съм изпаднала в паника. С две малко деца съм и не знам какво да правя?
  • 123 Реалист

    1 0 Отговор
    в 4:31 Пак имаше трус
  • 124 Иван

    0 0 Отговор
    Хайде пак се разклати..
  • 125 Георги

    0 0 Отговор
    Удари пак!
  • 126 от София

    1 0 Отговор
    Преди малко (4.30ч.) имаше отново по-лек хоризонтален трус и силен тътен.
  • 127 Димитър

    2 0 Отговор
    Ади ако съм на твое място ще изляза на открито сигурно има доста хора по улиците. Аз съм в къща на 1-ви етаж и съм оставил вратата отворена и съм се приготвил за спринт ама така или иначе няма да спя повече днес, моя ден почна в 3 сутринта...
  • 128 от Пз

    1 0 Отговор
    И в Пазарджик се усети отново
  • 129 кара

    1 0 Отговор
    В 4.41 усетих че ушите ми бучат. Отдадах го на притеснението, но уви имаше още един силен трус съпроводен с бучене, но по-кратък от първия път.
  • 130 аз

    1 0 Отговор
    то взе да си има на 5 минути
  • 131 Таньо

    1 0 Отговор
    В Бъкстон току що се усети още един лек трус ... Дано спрат по скоро, че е много обезпокояващо всичко това....
  • 132 до кара

    0 2 Отговор
    до номер .129.колега май не си в час с времето
  • 133 Владислава Тончева

    1 0 Отговор
    Ако продължава така да тресе, няма да отцелея. Голяма съм паника и вече съм в прединфарктно състояние. Няма да се спи повече. Все гледам пердето, лампата. Стресирах и детето.
  • 134 Иван

    1 0 Отговор
    Защо се паникьосвате? ако живеете в блок строен по времето на соца те за изчислявани да издържат 8 ма по Рихтер.... Хич няма и да мръдна от тука!
  • 135 fenderBG

    1 0 Отговор
    Преди малко, 04:40 бях си легнал поне да си доспа, и пак почна да клати :( Явно денят ми ще започне от сега! Но това земетресение неми харесва изобщо :(
  • 136 Иван

    0 0 Отговор
    Адаш незнам защо си толкова убеден но няма гаранция че няма да има по силно-земетресение . Така че панелките колкото и да са здрави опастност винаги има
  • 137 Ади

    0 0 Отговор
    Благодаря за съвета. Някак на човек му става по-леко. Наистина навън има доста хора, но все си казвам, че този трус беше последен и няма да има повече. Приготвих малко неща в един сак и седя и чакам... И аз не знам какво?! Превключвам програмите по телевизията и чакам да се каже нещо, но уви! Само надписи "Очаквайте извънредни новини" и нищо повече. Остава ми да се надявам, че няма да има повече трусове...
  • 138 куку

    0 0 Отговор
    Ади спокойно си стой до някоя носеща/вътрешна/ стена...намали телевизора и не плаши малките, ако раздруса пак вдигни ги и излезте на вън. това е. спокойно...
  • 139 Иван

    0 0 Отговор
    Адаш, Винаги първия трус е най силен.... След него вторичните само донаместват ситуацията.... Няма как да е иначе.... България няма предпоставки за по голямо земетресение от 7.5 - 8 ма степен.... А и едно време се слагаше точното предписано количество желязо в бетона, а не се крадеше! Ако падне някой комин по къщите .... Спокойно! Паниката е най вредна в този случай! Каквото ни е писано, това ще е!
  • 140 Спокоен

    0 0 Отговор
    Паникьори, стига сте се навивали само...ще има вторични трусове през цялата нощ, даже някои няма да ги усетим, но ще ги засече апаратурата в БАН и по света. Какво да кажат в Япония, като там това явление е почти постоянно?
  • 141 куку

    0 0 Отговор
    Добре поне че времето е топло сега, ако беше раздрусало февруари?
  • 142 Как е ББ

    2 0 Отговор
    Бате Бойко добре ли е !!!
  • 143 Иван

    1 0 Отговор
    И се успокойте и лягайте да спите! Аз смятам това да направя! Ще си гушна котката и лека нощ! Лека нощ на всички!
  • 144 мариана

    0 0 Отговор
    Къде сте чули тътен в 4:30ч? Това е много тревожно май.
  • 145 куку

    0 0 Отговор
    Иван е хитрец, с мацата щото тя ще усети поне 10 мин преди това.....
  • 146 niki91

    1 0 Отговор
    и в Габрово се усети доста разклати предвид че живея на 10-ти етаж в 12етажен блок направо умрех два пъти разклати
    нема да спя
  • 147 кара

    1 0 Отговор
    В 5.21 нов силен трус

    Коментиран от #150

  • 148 куку

    1 1 Отговор
    оооопс, отново
  • 149 sofiq ndk

    0 1 Отговор
    Току що отново. Много леко.
    Откачих вече...
  • 150 трайко асенов

    0 1 Отговор

    До коментар #147 от "кара":

    @147 siguren li siu che she ima v 5:21 ?
  • 151 горна баня

    0 0 Отговор
    какво за 5.21 че е 5.16
  • 152 niki91

    2 0 Отговор
    спокойно Бойко урари по масата аз заспивам лека!
  • 153 от София

    1 1 Отговор
    Опа! Този път към 5.15ч. беше по-леко, но този тътен е зловещ.
  • 154 кара

    1 0 Отговор
    Не всички имат интернет. Някои хора сигурно чакат нянакво успокоение да получат от екрана на някоя от телевизиите!!!
  • 155 куку

    0 0 Отговор
    Тътена най вероятно е от наливното вчера, аз съм на тихо място двор и нищо не чувам...само клати, ама здраво си клати
  • 156 горна баня

    1 1 Отговор
    няма ли някои от перник да каже кво стаа
  • 157 трайко асенов

    0 0 Отговор
    i v Samokov se useshta seki 5 min ..!!
  • 158 куку

    1 0 Отговор
    И аз това питах, още преди 1час
  • 159 кара

    1 0 Отговор
    до № 132 - съв сем не, по-скоро ръката ми трепереше и бързах да изляза навън.
  • 160 niki91

    0 1 Отговор
    преди малко имаше извънредна емисия по бтв казаха че вторичните намалявали и се очаква да затихне ся целия ден ще ми бъде със задните части на горе
  • 161 куку

    0 0 Отговор
    чакаме някой от Перник да пише, никъде няма инфо. от първа ръка...само догатки и обобщения......нека напише нещо някой от Перник или Радомир, Моля.
  • 162 горна баня

    1 0 Отговор
    може да не им е до общуване в интернет и баш в момента
  • 163 куку

    0 0 Отговор
    Сега чак изтече малко инфо...хората били в паника но на първо четене нямало жертви.....дано някой напише нещо от там.
  • 164 Иво Маслинков

    1 0 Отговор
    И аз го усетих в Сливен, но само това в 03.01-2 часа. Казват, че този тътен е от разлепването на пластовете при добива на шистов газ.
  • 165 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ссд":

    7:10 един лек трус
  • 166 враца

    1 0 Отговор
    Във Враца първото най-силно се усети, ходейки по улицата стълбовете и кабелите по тях започнаха силно да се люлеят сградите около мен започнаха да пукат съпроводени с тътен изпод земята, силно се раздрънчаха прозорците на по-старите сгради, някои аларми на автомобили и магазини се включиха. Стаписан погледнах към тротоар, на който имаше шише с вода, която силно се бунтуваше... тогава разбрах, че е земетресение :) За първи път по време на земетресение съм на равнището на улицата и да ви кажа, преживяването и усещането далеч не пада по-долу от това да си на 5-10 етаж. Стига да е здрава сградата де :(
  • 167 Самият Господ Бог

    1 0 Отговор
    Още ще има,това е само началото!
    Народа се изроди,толкова алчност,завист,пренебрежение на всички човешки и морални ценности,вражда между хората не е било никога!
    Краино време е хората да променят характера и мисленето си към по-добро,но това не се случва дълго време,и затова сега ще си плащате !
    И стига сте ревали като п***и,и сте загрижени и сплотени само когато ви достигне зло!
    А сега започвайте да плюете ,само както вие си знаете
  • 168 Мездра

    1 1 Отговор
    Само не разбирам защо медийте говорят само за епицентъра а именно: София,Перник и Радомир. Не искам да умаловажавам станалото там но ния в северозападна българия една медия не ни спомена,защото и при нас си беше страшно.Не вярвам че само в Мездра е било страшно но и в други градове но пак нищо не се казва. пп.извинявам се за грешките.
  • 169 rihter

    1 0 Отговор
    усетили сте трънки сте усетили, по това време сте спали като порове
    me gusta
  • 170 инж.

    0 1 Отговор
    Вече знае ли се в София колко е било?
  • 171 кик

    0 0 Отговор
    сега се оглеждайте за странни светлинки в небето или НЛО и ако някой забележи нещо нека го заснеме или докладва тук
  • 172 Choveka

    0 1 Отговор
    Хора усети савсем леко и в добрич
  • 173 Jesika

    1 0 Отговор
    В Перник са изпопадали всички комини и керемиди, къщите и блоковете са напукани, има изпочупена покъщина
  • 174 Самият Господ Бог

    1 2 Отговор
    Още ще има,това е само началото!
    толкова алчност,завист,пренебрежение на всички човешки и морални ценности,вражда между хората не е било никога!
    Краино време е хората да променят характера и мисленето си към по-добро,но това не се случва дълго време,и затова сега ще си плащате !
    И стига сте ревали като п***и,и сте загрижени и сплотени само когато ви достигне зло!
    А сега започвайте да плюете ,само както вие си знаете
  • 175 Киро Киров

    3 0 Отговор
    и да хапна малко негативи

    Масов бой в пернишка дискотека беше усетен и в София

  • 176 Объркан

    2 0 Отговор
    "...на 61 километра западно от София и на 22 километра източно от Рударци."

    Това не можах да го разбера - според изказването с. Рударци е на около 80 км западно от София? Може би пък има с. Рударци и в Сърбия?

    Нашите новинари са у-н-и-к-а-л-н-и! Цяла сутрин чета, че с. Рударци е западно от Перник - без коментар.
  • 177 Gost

    3 0 Отговор
    На осмият етаж в люлин 2 не беше никак забавно! Но след като майка ми звъна от село край Ловеч и каза, че къщата се е люляла придружена с пукане на прозорци съвсем ме изненада!
  • 178 sodom&gomor

    8 0 Отговор
    Браво на бТВ пак репортажи от циганските маали, в Перник щяло и обещетения да им дават.
    Как един път не питаха:
    1. Законни ли са копторите?
    2. Кой ги е строил?
    3. Чия е земята?
    4. Как и кой ги е проектирал?
    5. Кой е следил строителството?
    6. Плащат ли се данъци?
    7. Кой и как ги поддържа?
    8. С какви и с колко пари са построени?
    9. Кой е подписал акт 15 и 16?
    10. Кой, как и защо живее там?
    11. Имат ли въобще някакви документи?
    12. Имота в регулация ли е?
    13. Ако е плаща ли се такса смет?
    14. Има ли право на строеж?
    15. Кой и защо допуска такова строителство?
    16. къде и кой е съгласувал проекта?
    Защо никой не пита и не се интересува!? Защо веднага се говори за помощи и обезщетения!?
    За сетен път БТВ доказаха, че са цигани расисти,ибрикчии.
    А имат и мото "ВСИЧКИ гледни точки", да се махат в катуница!!!
  • 179 куку

    3 0 Отговор
    Браво на екипа на Факти бг; единствения сайт,който не блокира след 3.00 сутринта и променяше и редактираше новината....браво и на всички съфорумци,които още след първия трус писаха и коментираха...приятен ден.
  • 180 Виц

    4 0 Отговор
    И аз ще се опитам да внеса малко весела нотка с един виц, който се завъртя в мрежата.
    "Според МВР снощи Фидосова е била на дискотека в Перник. След инцидента обаче, по нареждане на Цв. Цв. са задържани Рихтер, Медведев, Шпонхойер и Карник. Акцията е наречена "Непоклатимите"".
  • 181 от София

    2 0 Отговор
    Присъединявам се към казаното от куку (№179)! След 3 ч. този сайт беше единственият, който гугъл ми показа, и който се отвори и който дава възможност на хората да споделят без регистрация. Радио Хоризонт също реагира адекватно. Много е важно в такъв момент, човек да знае, че не е самотен в бедата, сам със собствения страх. Благодаря!
  • 182 ldadal

    2 0 Отговор
    Thing positive!!!

    Масов бой в дискотека в Перник се усети снощи към 3 часа на територията на цялата страна.

    Казват, че животните усещат земетресенията. А аз се чудих защо вчера цял ден жена ми фуча из вкъщи :))))
  • 183 euuen

    0 1 Отговор
    абе,кестени,не се шегувайте с природата,че и на вас може да ви се ... м..ката
  • 184 вики

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    5 секунди друг път.
  • 185 crazypig

    0 1 Отговор
    ПА ПА ПАЛАТКА ;) спазваите обществения ред :D ХА ХАХА А ХАХА
  • 186 crazypig

    1 0 Отговор
    ПЕТЪР ДИКОВ,и ФЪНДЪКА а ДА ходят ТАМ в кв. христо ботев :)
  • 187 Petur Bogdanov

    0 2 Отговор
    pak zapo4na mam** my :@ a i kazvat 4e sled nqkolko 4asa 6te udari 9 po Rixter