Last news in Fakti

24 Май, 2012 16:14 1 419 4

Полицейски патрули с мегафони ще информират при земетресение /Обновена/

  • земетресение-
  • патрули-
  • борисов-
  • милошов

Разпоредили сме - всички налични полицейски патрули, когато има подобно земетресение, с включени светлини и по мегафони да съобщават официалната информация, която ще се издава от Института по геофизика, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с директора на БАН проф. Николай Милошев .

Спекулацията, че земетресение от 7,5 по скалата на Рихтер ще разлюлее скоро страната ни, е нереалистична. Това подчерта директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Николай Милошев. Въпреки това той поясни, че трус винаги може да има, но прогнозирането му е невъзможно.

Според Борисов всички медии имат равен достъп и незабавно трябва да получат информацията.

Новата разстановка, при земетресения е - първата реакция на държавата при земетресение ще бъде полицейски патрул да ескортира шефа на Националния институт по геофизика, геодезия и география до БАН, откъдето ще идва официалната информация, която ще се подава към МВР, а вътрешното ведомство ще уведомява всички полицейски патрули, които с мегафони ще информират населението за силата на труса и какво трябва да се прави при конкретната ситуация. От четири преки телефона медиите ще могат да получават информация.

Разпоредили сме - синя лампа да се осигури на Милошев. Вече е установен пряк телефон между Геофизичния институт и МВР. Още в първата минута - Институтът подава информацията на МВР и те съобщават на хората. Същото важи и за пожарната, каза Бойко Борисов.
Четири телефона вече са открити в БАН. Информацията, която се дава, вече е качена. От три дни това го има на сайта на МВР, допълни премиерът.

Борисов припомни основните правила за действие при земен трус - хората трябва да запазят спокойствие, да отворят входните си врати, да застанат под стабилна конструкция и да изчакат докато трусът премине, след това да излязат от сградата - да стоят далече от постройки, съоръжения, електропроводи.

Бойко Борисов съобщи, че 14 000 сгради в района на Перник и Радомир са оценени след силния трус от ранните часове на 22 май. За 50 от тях е преценено, че трябва да се съборят, тъй като не може да се живее в тях. Хората ще получат обезщетения, за да се справят с щетите и да могат да си осигурят ново жилище. За селищата, в които има възрастни хора, които не могат да се придвижат и да подадат молби, срещу които да бъдат обезщетени, кметовете на съответните населени места ще имат ангажимент да съдействат за това.

„Само през последната нощ сме провели поне 15 разговора с проф. Милошев. Това, което зная аз, знаете и вие. По никакъв начин не бихме спестили нищо, което знаем. Това е природа и колкото сме по-единни и консолидирани, толкова по-добре ще можем да предпазим хората от последващи злополуки, които могат да им се случат”, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът Борисов каза, че е поискал от геофизиците да му дадат 10 правила за поведение при земетресение, които да предпазят хората от злополуки. Правилата са следните:
1. Въпреки изненадата, опитайте се трезво да прецените ситуацията.
2. Отворете вратите към стълбището. Застанете под конструкция, предпазваща Ви от падащи предмети /каса на врата, маса, чин и др./, по-далече от прозорци, витрини и висящи предмети. Изчакайте люлеенето да спре.
3. След това максимално бързо излезте от сградата. Не използвайте асансьорите. Не предизвиквайте струпване на изходите.
4. Отдалечете се максимално възможно от всички заобикалящи Ви сгради и съоръжения /електропроводи, газопроводи и др./.
5. Не влизайте отново в сгради преди да се убедите, че опасността е преминала.
6. На работното място – спазвайте правилата за евакуация.
- У дома – изчакайте търпеливо информация от компетентни органи.
- В автомобила – при първа възможност спрете на открито място.
- В обществения транспорт – останете на място до отваряне на вратите.

7. Окажете първа помощ на пострадали около Вас.

8. Включете GSM радио и се информирайте за ситуацията. Следвайте указанията на държавните и общински служби за борба с бедствията.
9. Не се опитвайте веднага да напуснете населеното място с автомобил – това може да предизвика задръстване и да усложни обстановката.
10. Не се доверявайте на слухове за следващи трусове. Доверете се на официалната информация. Помнете, че все още предсказването на земетресения е невъзможно.

На срещата присъстваха зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и директорът на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега накъде

    0 0 Отговор
    Браво, най-накрая да има организация
  • 2 ГАВАРА

    0 0 Отговор
    Никаква организация няма ... само медии има ...
  • 3 Моля ви се

    0 0 Отговор
    Нека Бойко извика на среща Господ и да го скастри да не прави повече така, а ако прави да го предупреждава, че да може да открива тържествено земетресенията.
  • 4 joro

    0 0 Отговор
    Няма ли бог Бойко официално да закрие земетресенията ,време е.