Last news in Fakti

23 Май, 2012 08:04 1 374 2

Бедственото положение в Перник продължава до 12 часа

  • перник-
  • матури-
  • земетресение
Бедственото положение в Перник продължава до 12 часа - 1
Снимка: БГНЕС

Поискано е удължаване на бедственото положение, съобщи пред БНР областният управител на Перник Иво Петров.

След като снощи направихме обиколка с премиера в някои от селата и последният трус беше към 23 часа снощи, Кризисният щаб взе решение да поиска от министъра на вътрешните работи удължаване на срока за бедствие. Поискахме удължаването на този срок да бъде до 12.00 часа, тъй като метеорологичните условия в Перник не са благоприятни, от 1.00 часа през нощта непрекъснато вали дъжд, обясни Иво Петров. Имаме разрешение и бедственото положение ще бъде удължено, заяви той.

Областният управител уточни, че оценката на щетите от земетресението няма да може пълноценно да се прави днес, тъй като времето не позволява това.

Снощи кметът на Перник Росица Янакиева съобщи, че матурите за 12 клас и изпитите за седмокласниците в областта Перник се отлагат за 29 май. Решението беше взето след срещата с премиера Бойко Борисов в кризисния щаб в града.

Борисов посети тази нощ едно от силно засегнатите от земетресението населени места в село Витанци, Пернишко и разговаря с хората, които отказват да се приберат по домовете си, уплашени от силното земетресение и продължаващите и към този момент афтършокове със затихващ характер. С Борисов в Перник бяха още и финансовият министър Симеон Дянков, образователният Сергей Игнатов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Продължава работата за преодоляване на последствията от земетресението в областите София и Перник, съобщават от МВР. 

И днес във възстановителните работи ще се включат над 1500 служители на вътрешното министерство и над 100 единици техника. В разчистването и укрепителните дейности ще участва  и целият свободен от дежурство състав на пернишката пожарна.  
 
Със заповед на гл. комисар Н. Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, в работата по преодоляване на последствията ще бъдат привлечени и допълнителни автоподемни средства.
 
Общинските комисии за оценка на щетите ще продължат огледите на пострадалите обекти.

 

Градушките, силният дъжд и вятър бяха причините 74 000 клиенти на ЧЕЗ да останат без електричество вчера следобед. Екипите на ЧЕЗ работиха усилено за отстраняване на авариите до късно през нощта, съобщиха от компанията.

„Ситуацията е нормализирана. 27 екипа работиха неуморно. Най-засегнати бяха областите Кюстендил, Монтана, Враца и София област.”, каза Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.

Kлиентите на ЧЕЗ могат да подават сигнали за нарушено електрозахранване на денонощната  информационна линия 0700 10 010, на цената на един градски разговор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 joro

    0 0 Отговор
    И САМО БОЙКО БОРИСОВ МОЖЕ ДА СПРЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ,ПОВЯРВАЙТЕ МУ.
  • 2 Голем Чеп

    0 0 Отговор
    много беди се струпаха на главата на премиера ББ и правителството му през последната година-наводнения,земетресения,ужасна зима,икономическа криза!Вярно ли е ?Обаче той е железен!Браво!Реагира много адекватно и бързо!Ако бяха комунягите или някой друг само щяха да "разтягат локуми"