Отидете към основна версия

32 071 19

Нов по-силен трус /Обновена/

  • земетресение-
  • трус-
  • перник

Тази сутрин бе разтърсена и Североизточна Италия, три жертви до момента

Според earthquaketoday.blogspot.com, магнитудът е 4,4. (Времето на изображението е Координираното универсално време или UTC)

Нов трус бе усетен в столицата около 10,23 часа днес. От МВР уточниха, че трусът е  3,8 по Рихтер. Епицентърът е на около 20 км. в югозападно от София.

Земетресението е с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер и е усетено на територията на област Перник и област София. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Германският сеизмологичен център регистрира в България трус от 4,5 по Рихтер на дълбочина 2 километра. Според earthquaketoday.blogspot.com, магнитудът е 4,4.

От 22 май насам, когато бе регистрирано земетресение с магнитуд от 5,8 по Рихтер в Пернишко и бе усетено в цялата страна не стихват трусовете, които са по-леки.

Земетресението предизвика паника сред хората, които се редят на голяма опашка пред 12-етажната сграда на Община Перник за да подадат молба за помощ заради разрушенията от предишния трус.

Жители на отделните села споделиха, че не е необходимо всеки един да се реди наопашка пред общината и да представят снимки на щетите, които им нанесе труса. Те искат Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дяанков да издадат заповед кметовете на отделните селища да представят директно в Перник доклади за нанесените щети.

Днес учениците в Перник провеждат матура. Те обаче са напуснали класните стаи. Имало е паника. Матурите се зачитат, заявиха от образователното министерство за Факти. бг. Който иска от учениците, може да се върне обратно в класната стая, за да си допише. Запознати твърдят, че повечето от дванайсетокласниците са били почти готови. Тези, които не желаят да се върнат ще им бъдът засекретени работите. Ако някой все пак не успее, ще има септемврийска сесия, след която зрелостниците пак ще могат да кандидатстват във висши учебни заведения, допълниха от министерството.

Не се налага евакуиране на жителите на Перник, твърдят от МВР Екипи на МВР патрулират в област Перник; вторичният трус от 10.23часа днес не е причинил допълнителни материални щети, изведени са хората от Профсъюзния дом на културата в Перник.

При труса, който беше регистриран днес в 10.23 часа беше тествана системата за предупреждение при по-силно земетресение.  Въпреки, че предупрежденията за земетресения ще се правят при магнитуд над 4 по Рихтер, днес по заповед на главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев бяха изпратени патрулиращи екипи от МВР в кварталите на Перник и околните села. Полицаи, пожарникари и спасители извършват оглед на сградите, които имат поражения от земетресението на 22 май. Изведени са хората от Профсъюзния дом на културата в Перник, заради пукнатините, които има по сградата, след трусовете миналата седмица. Мярката е превантивна. В момента специалисти извършват оглед на помещенията.

Не се налага и няма да бъдат пускани в експлоатация сирените от оповестителната система.

Пенсиите за юни в област Перник ще бъдат изплатени по-рано, съобщи НОИ. Ежемесечният график на пенсионните плащания е изтеглен по-напред във времето и те ще започнат на 4 юни. В началото на следващата седмица ще започнат плащанията както по банков път, така и чрез пощите.

Земетресение с магнитуд 5,7 разтърси тази сутрин към 7 ч по Гринуич и Североизточна Италия, а епицентърът му се намира в област Емилия-Романя, съобщи АФП. Най-малко 10 са загиналите до момента, предаде Би Би Си. Областта вече беше разтърсена от земетресение преди десет дни, при което загинаха шестима души, а хиляди хора напуснаха домовете си. Трусът е бил усетен в цялата северна и централна част на Италия - от Болзано, близо до границата с Австрия, до Милано, както и в Болония, Тоскана, Флоренция и Пиза, където хората в офис сградите бяха евакуирани като предпазна мярка.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Нямаме гаранция за мостовете при трус

    Никой не може да гарантира дали утре няма да падне някой мост при силно земетресение, призна пред bTV директорът на Агенция "Пътна инфраструкт ...
    31.05.2012
    984
    0
  • Нов трус тази сутрин

    Нов трус бе усетен в София и Перник в 8:36 ч. Според първоначалните данни неговият магнитуд е бил 3,2 по Рихтер, съобщи директорът на Геофизичния и ...
    30.05.2012
    7 548
    4
  • Слаб трус удари пак Перник

    Нов вторичен трус бе усетен на територията на Перник и София. Трусът е регистриран в около 20,15 ч. Земетресението е с магнитуд 2,5 по скал ...
    29.05.2012
    1 093
    0
  • Евакуираха спешно сграда в центъра на Перник

    Носеща колона на петия етаж в сградата на бившия Синдикален дом в центъра на Перник е поддала и всички служители от сградата са евакуирани, съобщих ...
    29.05.2012
    1 354
    0
  • Станишев в Перник: Къде е държавата?

    Държавата трябва да поеме ангажимент за цялостно възстановяване на щетите от земетресението в Пернишко, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след с ...
    29.05.2012
    1 276
    5
  • Данъчните оценки за пострадалите домове отпадат

    Данъчните оценки при подаване на документите за обезщетения на пострадали домове от земетресението в Перник- отпадат. Това съобщи пред в. "Стр ...
    29.05.2012
    985
    0