Last news in Fakti

29 Май, 2012 10:29 32 046 19

Нов по-силен трус /Обновена/

  • земетресение-
  • трус-
  • перник

Тази сутрин бе разтърсена и Североизточна Италия, три жертви до момента

Нов по-силен трус /Обновена/ - 1
Според earthquaketoday.blogspot.com, магнитудът е 4,4. (Времето на изображението е Координираното универсално време или UTC)

Нов трус бе усетен в столицата около 10,23 часа днес. От МВР уточниха, че трусът е  3,8 по Рихтер. Епицентърът е на около 20 км. в югозападно от София.

Земетресението е с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер и е усетено на територията на област Перник и област София. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Германският сеизмологичен център регистрира в България трус от 4,5 по Рихтер на дълбочина 2 километра. Според earthquaketoday.blogspot.com, магнитудът е 4,4.

От 22 май насам, когато бе регистрирано земетресение с магнитуд от 5,8 по Рихтер в Пернишко и бе усетено в цялата страна не стихват трусовете, които са по-леки.

Земетресението предизвика паника сред хората, които се редят на голяма опашка пред 12-етажната сграда на Община Перник за да подадат молба за помощ заради разрушенията от предишния трус.

Жители на отделните села споделиха, че не е необходимо всеки един да се реди наопашка пред общината и да представят снимки на щетите, които им нанесе труса. Те искат Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дяанков да издадат заповед кметовете на отделните селища да представят директно в Перник доклади за нанесените щети.

Днес учениците в Перник провеждат матура. Те обаче са напуснали класните стаи. Имало е паника. Матурите се зачитат, заявиха от образователното министерство за Факти. бг. Който иска от учениците, може да се върне обратно в класната стая, за да си допише. Запознати твърдят, че повечето от дванайсетокласниците са били почти готови. Тези, които не желаят да се върнат ще им бъдът засекретени работите. Ако някой все пак не успее, ще има септемврийска сесия, след която зрелостниците пак ще могат да кандидатстват във висши учебни заведения, допълниха от министерството.

Не се налага евакуиране на жителите на Перник, твърдят от МВР Екипи на МВР патрулират в област Перник; вторичният трус от 10.23часа днес не е причинил допълнителни материални щети, изведени са хората от Профсъюзния дом на културата в Перник.

При труса, който беше регистриран днес в 10.23 часа беше тествана системата за предупреждение при по-силно земетресение.  Въпреки, че предупрежденията за земетресения ще се правят при магнитуд над 4 по Рихтер, днес по заповед на главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев бяха изпратени патрулиращи екипи от МВР в кварталите на Перник и околните села. Полицаи, пожарникари и спасители извършват оглед на сградите, които имат поражения от земетресението на 22 май. Изведени са хората от Профсъюзния дом на културата в Перник, заради пукнатините, които има по сградата, след трусовете миналата седмица. Мярката е превантивна. В момента специалисти извършват оглед на помещенията.

Не се налага и няма да бъдат пускани в експлоатация сирените от оповестителната система.

Пенсиите за юни в област Перник ще бъдат изплатени по-рано, съобщи НОИ. Ежемесечният график на пенсионните плащания е изтеглен по-напред във времето и те ще започнат на 4 юни. В началото на следващата седмица ще започнат плащанията както по банков път, така и чрез пощите.

Земетресение с магнитуд 5,7 разтърси тази сутрин към 7 ч по Гринуич и Североизточна Италия, а епицентърът му се намира в област Емилия-Романя, съобщи АФП. Най-малко 10 са загиналите до момента, предаде Би Би Си. Областта вече беше разтърсена от земетресение преди десет дни, при което загинаха шестима души, а хиляди хора напуснаха домовете си. Трусът е бил усетен в цялата северна и централна част на Италия - от Болзано, близо до границата с Австрия, до Милано, както и в Болония, Тоскана, Флоренция и Пиза, където хората в офис сградите бяха евакуирани като предпазна мярка.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az от софиа

    4 0 Отговор
    i v 10.00 v italia ima6e 6 stepen.mislia si 4e naistina ima ne6to ob6to..
  • 2 кик

    2 4 Отговор
    питайте сащ защо има земетръс
  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    mnogo kovti.tova niama li da spre.
  • 4 ozaki

    0 0 Отговор
    Явно на уцениците в Перник не им се прави матура :) ,майтапа на страна лоша работа са тези земетресения.
  • 5 аз

    0 0 Отговор
    http://earthquaketoday.blogspot.com/
  • 6 Стохи

    0 0 Отговор
    Нека да чакаме тия с мегафоните те сте ни помогнат Абе тия луди ли са кви са То да удари осте малко по силно Явно чакат да падне някоя и друга каща и тогава да видим ква сте е реакцията
  • 7 гадове

    0 4 Отговор
    НЕКА СЕ СРИНЕ ВСИЧКО
    НЕ МИ СЕ ЖИВЕЕ ТУКА !!!

    САМО ВРЪЗКАРИ И ЕВРО ЕНИЧАРИ МОГАТ ДА ОЦЕЛЕЯТ, ДЪРЖАВАТА СМАЗВА СИСТЕМАТИЧНО НАСЕЛЕНИЕТО !!

    ПЛАНИРАНА ДЕПОПУЛАЦИЯ !!!
  • 8 CHEMTRAILS

    0 0 Отговор
    Have a HAARPY day...
  • 9 apokalipto

    0 1 Отговор
    zapochva se mai
  • 10 radi

    2 0 Отговор
    priroda
  • 11 Само ЦСКА

    0 1 Отговор
    Обаче забелязахте ли!!!!
    Малко след това в Италия. Съмнява ме че през нощта стените ще играят хоро.
  • 12 експерт

    0 1 Отговор
    Ако отново стане земетресение гмурнете главата си в една кофа вода така ще сте в безопастност айде чао и умната
  • 13 гост

    0 0 Отговор
    21.12.2012 :D
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КаЛиТк0

    0 0 Отговор
    Амм моето мнение по темата.Преди време имаше клип в сайтовете за споделяне на видео,че ще стане заметресение на 22.03.2012 е добре може да са сбъркали забележете стана на 22.05.2012 в клипа ясно се виждаше,че българия е в т.нар червена или опасна зона и хората предупреждаваха да сме на безопасно място.На 22.03.2012 стана земетресение,но стана в Mexico и беше 6.0 по рехтер.А това дали са свързани земетресенията м/у България и Италия и има вярно.Не може в 7:00 сутринта да стане земетресение 6.0 по рихтер в Италия и 10:23 стана и в Бълагария...След това на обяд пак иамше по слилен в Италия и в България се усети... :(
  • 16 4oko

    0 0 Отговор
    http://quakes.globalincidentmap.com/
  • 17 кик

    2 1 Отговор
    или природа или нещо свързано с извънземни (бази или нещо под земята), или сащ търсят някаква изгода ......4 вариянт нямаааа разберете го това
  • 18 I HATE AMERICA

    0 0 Отговор
    няма ли да изхвърлят една атомна бомба до градчето дето се намира "H A A R P" една уранова и плутониумова така .. хубаво хубаво ма........ на тия боклуци за какво се мислят СЪБУДЕТЕ СЕ ХОРА ТОВА НЕ СА НАТУРАЛНИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ !!!
  • 19 ДА ЖИВЕЯТ БРАТУШКИТЕ

    0 0 Отговор
    И АЗ МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е СВЪРЗАНО С HAARP