Отидете към основна версия

7 589 34

Осъдиха Волен Сидеров

  • волен сидеров-
  • магърдич халваджиян

Лидерът на "Атака" трябва да заплати 15 000 лева на телевизионния водещ Магърдич Халваджиян за обидни и клеветнически твърдения

Телевизионният продуцент Магърдич Халваджиян осъди лидера на "Атака" Волен Сидеров и партията му за 15 000 лева за обидни и клеветнически твърдения. Решнието на Софийския апелативен съд (САС) отпреди няколко дни потвърждава решението на Градския съд от началото на миналата година, съобщи lex.bg.

Халваджиян заведе дело за непозволено увреждане срещу депутата и партията му преди 4 години. Причина за това станаха две издания на предаването "Неделник с Волен Сидеров" по партийната телевизия "Алфа", в която, според Халваджиян, той е бил опозорен. В тях политикът казва за продуцента, че е контрабандист, че ограбва българите, че манипулира и мами зрителите, още че е парвеню и лъжец, а предаванията му са тюрлюгювечи, както и че получава пари за мръсни поръчки - за окарикатуряване на личности.

В хода на делото от "Алфа" са отказали да представят в съда записи от двете предавания, като обяснили, че има техническа повреда в архива им за април 2015 г., когато са излъчени. Записи от предаването обаче е представил Халваджиян и назначената експертиза е показала, че няма манипулации и цитираните изказвания съвпадат с тези от записите.

Заради непредадените записи двете инстанции са приели, че Сидеров и "Атака" са създали пречка за събирането на доказателства. Съгласно чл. 161 от ГПК, в такива случаи съдът може да приеме за доказани фактите, за които някоя от страните пречи да се съберат данни. Съдилищата са отхвърли възраженията на депутата и партията в тази насока, тъй като те така и не са представили доказателства за технически проблеми с архива на телевизията.

"От събраните по делото доказателства може да бъде направен категоричен извод, че процесните изявления на ответника Волен Сидеров, излъчени по телевизия "Алфа", представляват публично изразяване на обидни и опозоряващи твърдения, годни да накърнят доброто име и репутация и приписващи закононарушения", се казва в решението на САС.

В него апелативните съдии пишат още, че изявленията засягат честта и достойнството на Халваджиян като злепоставят и разрушават неговата обществена репутация и добро име.

"Употребените думи и изрази са унизителни за честта и достойнството на ищеца, като същите са засегнали широк и неограничен кръг зрители, доколкото изявленията са направени в телевизионни предавания, след което са направени трайно и продължително достъпни за неограничена аудитория и чрез интернет страницата на телевизия "Алфа", посочват още апелативните съдии.

Първоначално Халваджиян е завел иск срещу Сидеров и "Атака" за 50 000 лева, а пред втората инстанция е поискал 30 000 лева. САС обаче е приел за справедлив размера на обезщетението, който Градският съд е определил - 15 000 лева. По този повод и двете инстанции отбелязват обаче, че Халваджиян веднъж вече осъди Сидеров да му плати 17 000 лева за клевета, пак изречена в телевизионен ефир.

Решението на САС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Волен Сидеров отдавна е клиент на родната Темида, припомнят още от lex.bg. Преди 3 години Софийският градски съд осъди бившият журналист и настоящ политик на 2 години пробация заради петте му присъди, по които той сключи споразумения с прокуратурата. През този период трябваше да бъдат удържани 25% от заплатата му, а 2 пъти седмично Сидеров трябваше да се среща с пробационен служител.

Сидеров беше осъден за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай за инцидента на летище Варна. Лидерът на "Атака" се призна за виновен и за нахлуването му в НАТФИЗ, както и за скандалите на столичната улица "Раковски", пред парламента и в Батак през 2011-та година.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове