Отидете към основна версия

1 329 4

България не е готова за еврото

  • евро-
  • еврозона-
  • ецб

Както и останалите страни - кандидати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България още ще почака за еврото. Нито една от осемте държави, желаещи да приемат общата европейска валута, не е подготвена за присъединяване към Еврозоната. Европейската централна банка съобщи днес, че страните – кандидати все още не покриват критериите, с което охлади амбициите на България, Чехия, Литва, Естония, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Процесът за въвеждане на еврото се забави поради кризата на Стария континент. Все пак, Латвия ще въведе общата валута след 2 години. Срок няма за Литва, която, както и Латвия, участва във валутния механизъм ERM II, считан за последна стъпна преди приемането на еврото. Именно това бяха двете страни, участващи в механизма, който намалява вариациите на курса на националните валути спрямо еврото, улеснявайки обмена между тях.

„Все още има различия по отношение на независимостта на централните банки“, констатира ЕЦБ в доклад, цитиран от „The Economic Times”. Особено внимание в това отношение е обърнато на Унгария,
Отчетени са още и пропуски в националните законодателства.

По-рано полският премиер Доналд Туск заяви, че страната му е напълно готова за замени злотата с еврото, въпреки сътресенията в Еврозоната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини