Last news in Fakti

18 Май, 2012 20:39 1 707 0

Кризата в еврозоната - заплаха за растежа в новите европейски икономики

  • еврозона-
  • криза-
  • икономики-
  • растеж
Кризата в еврозоната - заплаха за растежа в новите европейски икономики - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бавният растеж в нововъзникващите европейски пазари може да премине в рецесия ако кризата в еврозоната ескалира. Оценката е на Европейската банка за възстановяване и развитие, предаде Финансовия портал на БНР.

ЕБВР повиши прогнозите си за растежа през 2012 година за 29-те възникващи европейски икономики и района на централна Азия до 3.2% спрямо 3.1% през януари.

Банката прогнозира 3.1% растеж за целия регион в който оперира, включително за първи път Йордания и три държави от северна Африка.

Организацията обаче определя несигурностите в еврозоната като опасност която може да доведе растежа през тази и следващата година до по-малък или дори до спад. Този риск се оценява като висок. Според доклада влошаване на европейската криза или на петролните доставки, като и двете са възможни, представляват значителен риск.

Еврозоната се опитва да потуши подновените рискове, че Гърция ще напусне валутния блок, което според някои специалисти може да е първата стъпка от по-голямо разпадане.

Централна и източна Европа, които зависят от еврозоната за експорта и инвестициите си, попаднаха под увеличаващ се натиск заради спада на търговията. Западните банки намалиха заемите за тези дължави и разпродадоха местните дъщерни фирми. За да бъде процеса контролируем, ЕБВР организира различни инициативи за задържането на западните банки в нововъзникващите икономики. Въпреки това ЕБВР очаква, че свързаните с банките изтичания на потоци ще продължат през следващите месеци, тъй като заемодателите се опитват да усилият балансите си.

При всички тези проблеми региона нарасна с 4.6% през миналата година, а прогнозите за 2013 сочат ускоряване на растежа до 3.7%.

Централна Европа и балтийските държави трябва да нараснат с 1.6% през тази година при прогнози през януари за 1.4%. От икономиките на Словения, Хърватска и Унгария обаче се очаква спад заради вътрешни въпроси, които усилват проблемите идващи от еврото. Словения е и член на еврозоната.

Югоизточна Европа ще нарасне дори и по-слабо с 1%. Това отразява връзките на местните банки с Гърция.

Прогнозите за големите икономики в региона, на Русия и Турция, остават без промяна за повишения от съответно 4.2% и 2.5%. Цените на суровините и петрола предпазват до известна степен Русия  и централна Азия от проблемите на еврото.

Икономическата експанзия на изнасящите суровини държави в централна Азия ще остане най-бърза. Силното покачване на Русия може да подкрепи и неизнасящите суровини държави, които са зависими от Москва за техния експорт.

Основана през 1991 година в бившите комунистически държави от източна Европа, ЕБВР разшири мандата си до Тунис, Мароко, Египет и Йордания. Тези държави се очаква да нараснат със средно 2.2% през тази година и да изригнат до 3.7% през 2013 година. И четирите обаче са изправени пред сериозни макроикономически предизвикателства и повишена несигурност идваща от големите външни нужди за финансиране.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА