Last news in Fakti

27 Май, 2012 16:12 1 943 2

Гръцкият развод с еврозоната - неизбежен?

  • еврозона-
  • гърция-
  • евро
Гръцкият развод с еврозоната - неизбежен? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Часовникът цъка: излизането на Гърция от Еврозоната отдавна вече не е химера. То става все по-вероятна опция. Страховете от тази опция вече заприличват на паника. Но какво точно ще се случи, ако денят "Х" настъпи, пише „Дойче Веле”.

Председателят на Еврогрупата Жан Клод Юнкер използва необичайно ясни за дипломацията думи на неофициалната среща на върха в Брюксел. Той не бил упълномощил правителствата на страните от Еврозоната да разработят национални планове за евентуалното излизане на Гърция от валутния съюз. "Но ние трябва да се подготвим за всички възможни сценарии. Иначе просто няма да сме изпълнили задачата си". В прав текст това означава, че плановете за деня "Х" са в пълен ход.

Правителствените ръководители от Еврозоната демонстративно подкрепят оставането на Гърция във валутния съюз, но търпението им се изчерпва. Това личи и в заключителната декларация от срещата. Гърция ще остане в Еврозоната, но само ако бъдещото правителство продължи курса на икономии и проведе реформи. Това ще е най-голямата гаранция за "по-голямото благосъстояние на Еврозоната в бъдеще", се казва в документа.

Същевременно бившият гръцки премиер Пападимос открито говори за възможно излизане на Гърция от Еврозоната. Европейската Централна Банка явно няма особено доверие на никого. Както пише вестник "Ханделсблат", ЕЦБ е съставила кризисен щаб, за да бъде подготвена за деня "Х". Освен това Брюксел призовал правителствата от Еврозоната да разработят национални планове в случай, че Гърция напусне валутния съюз, пише още вестникът.

Денят "Х"

Експертите са единодушни, че не е необходима предварителна заявка за излизане от Еврозоната. "Повторното въвеждане на драхмата трябва да се осъществи на един дъх в рамкита на един уикенд", заявява икономисът Педро Видела, който смята, че денят "Х" ще дойде много скоро. Само по този начин може да бъде предотвратено щурмуването на банките. Уикендът е особено подходящ, защото в края на седмицата банките така и така не работят. Правителството в Атина би могло да обяви новия обменен курс на драхмата в събота вечерта и в неделя да конвертира банковите сметки. През това време банкоматите ще бъдат изключени.

Блокиране на банкови сметки и капиталов контрол

От месеци насам гърците масово теглят спестяванията си и ги трансферират в чужбина. Само за един уикенд преди две седмици бяха изтеглени 900 милиона евро. Излезе ли Гърция от Еврозоната, тази сума ще набъбне. Гърците ще се опитат да спасят всичките си спестявания в евро, защото в същото време драхмата значително ще девалвира. За да предотвратят подобно развитие, гръцките власти би трябвало още преди обмяната да въведат контрол върху движението на капитали. "Необходими са драконови мерки като блокиране на банковите сметки, за да се избегне масово изтичане на капитал от страната", смята Джулиано Ночи от политехническия университет в Мадрид. Педро Видела е на същото мнение: "Банките трябва да останат затворени, за да предотвратят масовото теглене на пари".

Новата стара драхма

В логистично отношение бързото въвеждане на драхмата е огромно предизвикателство. Старите банкноти и монети отдавна са унищожени. Още през 2001 година, когато Гърция влезе в Еврозоната. "В Гърция има само една машина за печатане на пари, тя се намира в музея в Атина и не функционира", казва председателят на мозъчния тръст "Global Strategy" в Солун Марио Евтимиополус. Затова пък други вече се подготвят за печатане на драхми: според информации в медиите, най-голямата в света частна печатница за пари "De La Rue" вече е готова за завръщането на драхмата.

Остава още един трудно решим проблем. Да приемем, че новата валута е налице. Почти невъзможна обаче остава обмяната на наличностите в рамките на дни или седмици. Експертите смятат, че първоначално правителството ще пусне купони вместо банкноти и монети. Педро Видела говори за преходен период, докато бъдат отпечатани достатъчно пари. "Освен това всички евробанкноти във всички гръцки банки трябва да бъдат маркирани с печат: "Това е драхма, а не евро". Според бившият главен икономист на Дойче банк, Гърция ще има нужда от поне две години за цялостното въвеждане на драхмата.

Напускане на доброволен принцип

Колкото и да са конкретни различните сценарии за излизане от Еврозоната, все още не съществува правна основа за изхвърлянето на Гърция от нея. В законите на валутния съюз не е предвиден подобен казус. Страната би трябвало да напусне Еврозоната по собствено желание. Изобщо не е ясно обаче дали Гърция ще вземе такова решение. На 17 юни в страната се провеждат нови парламентарни избори. Все едно как ще изглежда новото правителство в Атина, политическият натиск върху Гърция нараства с всеки изминал ден. Последните изявления на председателя на Еврогрупата не оставят никакво съмнение в това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники Николов

    0 0 Отговор
    най накрая ще се види че прост, мързелив и богат няма,гръцкото чудо свър6и
  • 2 Ние сме кретени ?!!!

    0 0 Отговор
    Баламите пак сме ние.Като побеснели наливаме парите си в гръцките банки,докато самите те ги теглят!!!!!!!!!!!!!Е,не сме ли кр...ни?!!!!!!!!!