Отидете към основна версия

15 323 52

Първи глоби за пушене

  • цигари-
  • забрана-
  • тютюнопушене

Днес е първият ден без тютюнев дим

От днес влиза в сила забраната за тютюнопушене на обществени места. По изключение ще може да се пуши само в обособени самостоятелни помещения на летищата.

Пушенето ще бъде забранено и на някои открити обществени места. Това са прилежащите терени на ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места за предоставяне на социални услуги на деца, площадките за игра, там, където са организирани мероприятия за деца и ученици, спортните обекти, летните кина и театри, по време на спортни и културни прояви.

Забранено е също така пушенето на всички закрити работни места в България.

Физическите лица ще бъдат глобявани при първо нарушение от 300 до 500 лева, а при второ от 500 до 1000 лева. Собствениците на заведения ще бъдат санкционирани с два вида глоби. От 1000 до 1500 лева при първо нарушение и от 1500 до 3000 лева за второ. За фирмите санкцията при първо нарушение е от 3000 до 5000 лева, а за повторно от 5000 до 10 000 лева.

Освободени от забраната са спирките на градския транспорт.

Ще може да се пуши вкъщи, в колата, пред сградата, на улицата, с изключение на тези около детските градини, училища и т.н. Освен това може да се пуши на откритите места пред ресторантите и заведенията за хранене.

 На терасата на офиса, хотела, ресторанта, на плажа също може да се пуши. Изискванията на закона не се отнасят до терасите на хотели, ресторанти, офиси, както и на плажа. Място без стени не попада в определението на закона.

Минути след полунощ инспектори от Столичната здравна инспекция, придружени от полицаи, започнаха проверка в Студентски град, съобщи бТВ. Над 600 инспектори са натоварени с контрола на забраната. Засега няма да се назначават нови служители.

Един от клиентите решил да се пошегува. "Човекът на вратата реши, че може да се подиграва и си направи цигара от чай и демонстративно я запали и започна да си пуши чаената цигара”, коментира инспекторка от СЗИ.

Още в третото проверено заведение е имало запалени цигари и надпис на вратата, че вътре се пуши. Затова е съставен акт на  управителя.

Сигнали за нарушения могат д се подават на телефон 0700 20 009 от цялата страна на цената на един градски разговор.

 

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини