Last news in Fakti

1 Юни, 2012 08:38 15 262 52

Първи глоби за пушене

  • цигари-
  • забрана-
  • тютюнопушене

Днес е първият ден без тютюнев дим

От днес влиза в сила забраната за тютюнопушене на обществени места. По изключение ще може да се пуши само в обособени самостоятелни помещения на летищата.

Пушенето ще бъде забранено и на някои открити обществени места. Това са прилежащите терени на ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места за предоставяне на социални услуги на деца, площадките за игра, там, където са организирани мероприятия за деца и ученици, спортните обекти, летните кина и театри, по време на спортни и културни прояви.

Забранено е също така пушенето на всички закрити работни места в България.

Физическите лица ще бъдат глобявани при първо нарушение от 300 до 500 лева, а при второ от 500 до 1000 лева. Собствениците на заведения ще бъдат санкционирани с два вида глоби. От 1000 до 1500 лева при първо нарушение и от 1500 до 3000 лева за второ. За фирмите санкцията при първо нарушение е от 3000 до 5000 лева, а за повторно от 5000 до 10 000 лева.

Освободени от забраната са спирките на градския транспорт.

Ще може да се пуши вкъщи, в колата, пред сградата, на улицата, с изключение на тези около детските градини, училища и т.н. Освен това може да се пуши на откритите места пред ресторантите и заведенията за хранене.

 На терасата на офиса, хотела, ресторанта, на плажа също може да се пуши. Изискванията на закона не се отнасят до терасите на хотели, ресторанти, офиси, както и на плажа. Място без стени не попада в определението на закона.

Минути след полунощ инспектори от Столичната здравна инспекция, придружени от полицаи, започнаха проверка в Студентски град, съобщи бТВ. Над 600 инспектори са натоварени с контрола на забраната. Засега няма да се назначават нови служители.

Един от клиентите решил да се пошегува. "Човекът на вратата реши, че може да се подиграва и си направи цигара от чай и демонстративно я запали и започна да си пуши чаената цигара”, коментира инспекторка от СЗИ.

Още в третото проверено заведение е имало запалени цигари и надпис на вратата, че вътре се пуши. Затова е съставен акт на  управителя.

Сигнали за нарушения могат д се подават на телефон 0700 20 009 от цялата страна на цената на един градски разговор.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик кик кик кик

    5 1 Отговор
    Над 600 инспектори са натоварени с контрола на забраната....
    и ние ги храним тея
  • 2 къде?

    4 1 Отговор
    И къде може да се пуши в крайна сметка, статията е объркваща и неточна, пълна трагедия.
  • 3 pacoran

    5 4 Отговор
    bravo skusaite gi ot proverki i globi
  • 4 Цветомир Попов

    0 4 Отговор
  • 5 Петър

    5 3 Отговор
    Снощи за първи път бях в 2 различни заведения и дрехите ми все още миришеха на хубаво а не прогизнали в цигарен дим. Подкрепям на 100% тази забрана.
  • 6 НЯМА

    3 2 Отговор
    НЯМА ДА ПУШИТЕ САМО ЩЕ ПИЕТЕ !!!
  • 7 Величко Доровски

    3 3 Отговор
    Браво, мн се радвам!!! Голяма промяна е това!
  • 8 Гритор Димитров

    1 2 Отговор
  • 9 ВИП АМГ

    3 5 Отговор
    kakvo se radvate be.veche edna pura nemojesh da ispushish v niakoi bar.radvate se vse edno vi beliat banan.
  • 10 ДОшО

    3 2 Отговор
    Нещо единен номер за цялата страна? На кой да се обадя когато видя нагло погазване на закона за здравето?
  • 11 гост

    3 4 Отговор
    дано следващата забрана от евросъюза да нее дасе диша на определените от тях места
  • 12 xaxaxaxaxaxa

    1 5 Отговор
    a uj sme svobodna darjava as vikam napravo kat fanat nekoi sas cigara da otiva da leji a teq sas narkoticite da si gi puskat to naroda i bez tova se prodrusa da se drusat pak pu6a4ite da si pu6at vav zatvora
  • 13 А.С.А.В.

    1 5 Отговор
    до Петър @5
    А г..а ти на какво миришеше??? Дрехите не са ти миришели на цигари, а на пот и пр.дня.... приятна здравословна миризма...
  • 14 ...

    3 1 Отговор
    След като мислят толкова за нашето здраве да въведат закон всички да се движат с колелета и каруци... Нормата за вредните частици във въздуха в София е завишена 194 дни в годината...
    Въпроса е да се караме помежду си и да сме разделени, никой не го интересува нашето здраве... (както с топлофикация... сеседа краде енергия от теб, а не от тях и ние трябва да им покриваме загубите и да се изпокараме по съседски...)
    "Двама се карат, трети печели (краде необезпокояван)..."
  • 15 Иван Йовчев

    3 0 Отговор
    До 13 -A.C.A.B. - Това че твоите дрехи имат аромата на пот и пр.дня, не означава, че и при другите хора е същото положение. Козметиката е достатъчно добре развита - има дезодоранти, парфюми, душ-гелове, шампоани, сапуни и т.н.
  • 16 Петър

    3 2 Отговор
    До A.C.A.B. благодаря ти много си мил/мила.(типичен пример за деградиралото ни общество озлобяло)
  • 17 Fripon_X

    7 3 Отговор
    Малоумщина! Ще задам въпроса. Защо преди години държавата задължи заведенията, да направят отделения за пушачи и неоушачи? Можеха още тогава да въведат забрана за тютюнопушенето. Аз съм пушач! Приатно ми е да пуша и няма да спра! Тъпо ми е, че сега след като хората са набили маса пари в заведениата си, всичко се променя драстично. А малките квартални кръчми които са в гаражчета какво ще правят? Освен това как можеш да наложиш глоба на заведение на което е написано "забранено пушенето" при положение, че пиян, гамен, скинар, мутра, пишлигар, не образован и тъп българин си е запалил цигара въпреки забраната. След това както поясних по-горе ПУШАЧ съм не искам да излизам зимата извън заведението на -20 градуса, да пуша. Ще взема да настина след това по тази логика държавата трябва да ми плати лекарствата и лечението, защото са наложили забрана за пъшенето на закрити обществени места. Някои ще кажат това е право на личен избот ти да пушиш ли или не. Да така е, но също е и дискриминация спрамо пушачите. Бях преди 2 седмици в Париж. Градът на светлината, културата, проститутките, Айфеловата кула и на трезвата мисъл. Там хората имат самосъзнание. Това ме очарова. Когато искат да пушат в заведението то им предоставя топла, закрита и уютна пушилня. Другото нещо което ме впечатли е нямаше фасове по земята. Попитах приятеля при който отседнах: Защо е толкова чисто при положение, че всички си хвърлят фасовете по земята? А той с ирония: У вас не чистят ли всеки ден по 3 пъти? Това ме гръмна. Ако най-малкото в София чистят по 3 пъти на ден или имаме самосъзнанието да си изхвърляме угарките в кофите които липсват. Тогава ще съм ЗА този закон. И нещо което дискутираме с приатели: България се издържа от глоби и такси. А това не е правилно.
  • 18 Цветомир Попов

    2 2 Отговор
  • 19 Вафла Винкел

    4 2 Отговор
    Разбира се, че е малоумие! Още по времето на Хитлер нацистките учени доказват пристрастяването и вредните последици от редовното пушене. Въпреки това, тютюнопушенето не е забранявано с десетилетия! Тук разделиха помещенията на такива за пушачи и такива за непушачи. По подобен начин се действа в почти цяла Европа - Чехия, Словакия, Полша, Германия, Великобритания и т.н., като разликата е, че на спирките не се пуши, защото там пушачът се сблъсква с голямо множество хора и реално пречи. Но в заведенията дори предупреждават къде може да се седне, за да е комфортно на всички! Аз лично съм от 8 години непушач, докато преди това, вероятно поради младите ми години, дневно "жулех" по 4 - 5 кутии - сутрин от 6 ч. до 2 след полунощ, защото всекидневно посещавах купони по заведенията. Тази забрана за мен е тотална глупост, защото всеки може сам да избира дали да се трови или не, а не като в примера на държавата - знаят, че е вредно, че докарва една камара болести, но с години си вадят добри печалби от пушачите съвсем безсъвестно, после отново с един замах тръгват да правят най-здравата нация и променят манталитета...
  • 20 andre4ko

    3 0 Отговор
    Абе май ще ги стигнем американците. Човек трябва да е свободен да прави каквото иска, стига да не пречи на другите.
    А нещо интересно- ето тук: http://darabotimonlain.blogspot.com/2012/05/new-beginning-from-education-to.html
  • 21 ххх

    2 2 Отговор
    Някой знае ли телефон за цялата страна на който да се подават сигнали за закононарушения?
  • 22 Jesika

    4 1 Отговор
    Като забраняват да се пуши, защо не спрат производството на цигари? Спират производството и продажбата на цигари и искали-неискали пушачите ще спрат да пушат (и аз пуша). Всъщност това е риторичен въпрос, то е ясно защо не се спират от производство......
  • 23 Тя

    3 5 Отговор
    Много се радвам, че вече няма да се пуши на обществени места...и покрай цигарите да минава и тревата..и какво ли още не... А и през работно време кога намирате време за пушене..? Когато се приберете в къщи, докато обръщате внимание на детето си..и внимателно го изслушвате, никой не ви пречи да издишвате прекрасния тютюнев дим в лицето му... Така и то при първа възможност ще стане зависимо от цигарите...и как ще му обясните, че пушенето е гадно.."хем си кашляш, хем си плащаш"... Ей хора, потърсете помощ...пушенето си е чиста проба зависимост..., а всъщност искате ли да сте свободни хора...?
  • 24 gogo

    4 4 Отговор
    А защо в Европарламента в Брюксел има места за пушене в сградата? Дупедавци.
  • 25 ..!..

    5 2 Отговор
    Ще стане, като преди, вместо на бар ще се събирама по домовете си на купони... Аз лично повече не смятам да ходя в кафета без маси на вън, обичх баровете, но и тях ще ги игнорирам, как да отидеш в рок-ит (на пр.) и няма да запалиш цигара?!?
    В къщи, хем ще съм с хората, които искам, хем ще си слушам музиката, която обичам, хем ще си пуша наволя.
    На радващите се ще кажа, че идея си нямате на какво се радвате.
  • 26 аз

    3 3 Отговор
    да забранят да се пуши цигари,супер но да легализират тревата поне е натурална ЕКОГРЕЕНПАУАР
  • 27 ти

    5 4 Отговор
    Не, това е посегателство върху свободата
  • 28 Вени

    1 1 Отговор
    Кои са по опасни пушачите или ПИЯНИТЕ ?
  • 29 Ваня Спасова

    3 2 Отговор
    Значи може да се натряскаш като говедо в заведението, да излезнеш навън, да се качиш в колата си , но неможе да изпушиш една цигара. Жестоко
  • 30 дам

    3 0 Отговор
    Когато "европейците" пръднат, нашите г.зоблизци се на.ират, а този път "нашите" обърнаха нещата и бяха 1-ви на ход, както беше и при подписването на АСТА!
  • 31 Димитров

    1 1 Отговор
    Може да излезеш извън заведението, да изпушиш една цигара и да се върнеш.
  • 32 може

    1 1 Отговор
    Димитров мога и въобще да не влизам в заведението, нали?
    След като пуша навън мога бирата или кафето да си ги пия също там, освен ако не забранят и това.
  • 33 Димитров

    1 0 Отговор
    Значи няма проблем :)
  • 34 тцтцтц

    3 0 Отговор
    Аз от доста време всяка сутрин като се събудя и прочитам наказателния кодекс, само че на всеки десет дни си копувам новото издание с най-новите забрани от последните дни!
    Лошото е, че станаха толко много, че забравям за каде съм тръгнал.
  • 35 Андреев

    2 2 Отговор
    Супер е закона! Браво! Който иска да пуши, ще излезе навън и след няколко минути ще се върне...това е, в закрити пространства е нормално да не се пуши - simple :)
  • 36 Най сетне!

    2 1 Отговор
    Браво! Започвам нов живот! Вече и аз ще ходя на барове и дискотеки!
  • 37 ВВВ ВВВ

    0 1 Отговор
    ееее, язък..........тъкмо се научих да пушлявя..........и сега требе да се сопра
  • 38 ВВВ ВВВ

    0 0 Отговор
  • 39 ВВВ ВВВ

    1 0 Отговор
    до 36 - и се пропий като казак, по-здравословно е от пушенето майка му и мечка
  • 40 Xa-xa

    2 1 Отговор
    Abe tiq det sa go izmislili tva sa mn prosti be :@ Tva e absolutna diskriminaciq, 6te izlizam az zimata na -15 gradusa da pu6a... 6to ne vzemete puti6tata da ni opravite da ne si tro6im kolite ami nalagate nqkakvi si idiot6tini pfff...

    Коментиран от #47

  • 41 ВВВ ВВВ

    2 1 Отговор
    отивам да припаля
  • 42 SHAOLINA

    1 2 Отговор
    otdavna trqbvashe da stanem evrpopeici trqbva da ima ei takiva zakani za otvorenite 1 pat kato gi spipat i kato im dumnat globata kolkoto nqma kakvo da se iade i vtori pat nqma da si pozvoli da pushi na obshtestveni mesta napalno sam ZA tazi promqna bravo bat BOIKO si varshi syper rabotata.!! :) :) :)
  • 43 пушач

    2 1 Отговор
    цялата дандания ,която се вдига е само за да се намери начин да се вземат и малкото останали пари на бедния народ-те от Брюксел само си почесаха задника,а бат Бойко чак си го съдра от драпане.Ще видим след месец какво ще стане като дойдат чужденците и започнат да се отказват от резервациите.Голем сеир че пада,както би казал Вуте.Тогава на някой ще му припари и ще се чуди как да се оправя.Но каквото си посял ,такова ще жънеш.Няма да има голям ефект,просто ще се увеличатнедоволните,А идват избори,а това си е жива загуба на гласове.Помислете прав ли съм.
  • 44 1986

    1 1 Отговор
    чакам да ме глобят...
  • 45 емси

    1 0 Отговор
    А аз се чудих защо в Анадола на всяка маса има наргиле..ами да това е изхода-оборудвайте кръчмите с наргилета,хем и разтвора може да е по ефективен от съдосвиващия никотин.Явно властимащите към момента са решили да ни вкарат в правия път-похвално,ще стане и този път...като да събираме акото на кучетата.....
  • 46 Георги Банов

    0 1 Отговор
    Няма какво да правят и измислят повече .....
  • 47 Даниел Атанасов

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Xa-xa":

    За каква дискриминация говориш изобщо?Аз като непушач длъжен ли съм да ти дишам л..ната?Или когато някой като теб запали цигара аз да излизам навън ?Тровите ни без да се замисляте и накрая ще ми говориш за дискриминация!

    Коментиран от #50

  • 48 христо иванов

    0 1 Отговор
    Вдигнаха акциза сега ни забраниха и да пушим
  • 49 аа

    1 0 Отговор
    христо
    иванов 02.06.12 ОТГОВОР Вдигнаха акциза сега ни забраниха и да пушим

    Никой не ви забранява да пушите ,готин...Не се правете на ущипани г-ци...
  • 50 Пешо

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Даниел Атанасов":

    @47 Те и на теб ще ти намерят цаката господин непушачо не се притеснявай.Догодина като ти кажат,че вече не може и да се пие в заведенията и вечер ще ходим на сладоледен бар.Малките деца като не искат да им мирише на мъже и цигари да си стоят у тях при фустите на жените си.
  • 51 Димитров

    0 0 Отговор
    Преди непушачите се съобразяваха с пушачите, сега ще е обратното. Това ли е дискриминацията Ви.
  • 52 Диди Димова

    0 0 Отговор
    Много нахални са пушачите.Бях свидетел в зала в която е абсолютно забранено пушенето пушачите се обединиха
    отидоха в един ъгъл на залата и най демонстративно запушиха.
    Никой не беше в състояние да им се противопостави.