Last news in Fakti

3 Юни, 2012 11:51 5 891 24

Радомир Чолаков: Забраната за пушене е злоупотреба с право

  • пушене-
  • забрана
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

За жалост това е забрана заради самата забрана. Така Радомир Чолаков, изпълнителен директор на Съюза на издателите в България коментира по Радио К 2 въведената от 1 юни забрана за тютюнопушене.

Демократичното общество започва да развива едни форми на вътрешен диктат , на вътрешни свръхрегулативни механизми , които поставят въпроса  свободно ли е обществото вече или ние сами си налагаме някакви самоограничения , връщайки се  в едни по-стари времена, подчерта Чолаков.

По думите му в едно демократично общество  започва да не се позволява на хората да определят сами в известни граници нормите на собственото си поведение и те се репресират, заради някакво поведение , което на останалите им изглежда странно .

Именно това ражда желанието за свобода и за различни правни формули за нея , както в Германия - след забраната за тютюнопушене в затворени помещения, германците решиха, чрез частни партита и сдружения на пушачите  да се измъкнат от тази забрана. Германия, разбира се, отвърна на удара с приемането на закон за забрана на частните партита”.

"Прозира" една  опасност в законодателството, посочи Чолаков . От това  непрекъснато създаване на забрани да се  достигне до рекет, злоупотреби и стимулиране на доносничеството. Той обясни, че именно с въвеждането на тези толкова крайни забрани, които понякога противоречат на здравия разум, се създават злоупотребите с право.

На въпроса как ще прогнозира последиците от този закон като юрист , Радомир Чолаков коментира че  в страни като Италия и Турция тази забрана е успяла  да се наложи последователно и безкомпромисно, но хората стават все по-апатични в отстояването на правата си и  по-скоро в България  ще се правят някакви опити да се заобикаля закона и да се пуши, както в Македония след 22 часа, защото инспекторите спят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цървул

    3 2 Отговор
    Аз например искам да дификирам в центъра на столицата-как ще реагирате,ако изпълня това си право,защото ходенето в закрити тоалетни пространства е вид правна регулация...и какво е пушенето,ако не изхвърляне на ненужни фракции...
  • 2 генерала_

    4 2 Отговор
    Общо взето, объркани дрънканици.
    Тютюнопушенето не е основно човешко право!
  • 3 непушач

    3 3 Отговор
    Следващата стъпка е въвеждане на вечерен час!
  • 4 Явор Кръстев

    1 4 Отговор
    Правителствата не милеят толкова за здравето на хората . Това е строева подготовка. Целта предполагам е дресура на хората и привикването им да приемат все по абсурдни и ограничаващи правата норми . Чрез въвеждане на всевъзможни безсмислени ограничения се смачква човешкото достойнство и обезличава личността . Явно съвременните правителства предпочитат да управляват зомбита от колкото силни личности със собствено мнение.
  • 5 Явор Кръстев

    1 1 Отговор
    Между другото на път е проектозакон според който не можеш да продадеш имот или кола ако не си си платил здравните осигуровки . Това как ви се струва.
  • 6 дивака

    4 1 Отговор
    За повече от 35 години съм се убедил, че за съжаление българина като пушач не е човек, а ненадминат егоист и наглец, свикнал да се съобразяват само с него, явно защото се мисли за много велик и специален, а дори и не предполага колко е смешен и достоен за съжаление в очите на едно дете да не говорим за някой зрял човек Аман от тази напаст Крайно време е да почнат да се съобразяват и с останалите Заради тях не можем да изпием по една бира без да се усмърдим на пор Все пак и ние непушачите сме хора
  • 7 Калоян Петров

    2 0 Отговор
    Съюз на тъпите и простите да основе и да председателства него-по ще му отива.
  • 8 Никола

    1 3 Отговор
    Между другото Яворе,ми изглежда чудесно,а на теб как ти изглежда-наем да се плаща по банков път-за да може държавата да следи и да си одържа данъка-това е в Европа и се нарича финансова ДИСЦИПЛИНА,АКО ИСКАШ,АКО НЕ ХВАЩАЙ ГОРАТА.
  • 9 Явор Кръстев

    2 1 Отговор
    Явно дресурата действа , Дано хората които искат вездесъщата "Европа" да ги "дисциплинира" да не са много.
  • 10 Marlboro Man

    2 2 Отговор
    Налични са доста крайни мнения и от двете страни, но ме притеснява злобата капеща от редовете на някои непушачи и кардиналните заключения за "цялятя пушаческа пасмина". Аз съм пушач и искам да си изпия бирата с цигара, НО НЕ МИ СЕ ДАВА ТОВА ПРАВО. Нямам против да има отделни заведения за пушачи и непушачи и кай, къде да влезе да бъде ЛИЧЕН ИЗБОР, а не задължителна рестрикция.
    Сега ще трябва да се крием и да се чувстваме гузни, ако някой ни види, като че ли сме криминални престъпници. Достатъчно съм бил и съм толерантен към непушачите и подрастващите, но сега - никаква толерантност към мен, Така се започва, днес пушачите, и малко по малко ще стигнат и до е*ачите, ако на някой евнух му се отвори да упражнява власт. Смахната държава с управляващи, дето се държат като подлоги.
  • 11 Ивайло Спасов

    0 1 Отговор
    И к`во...? Бар за пе...раси може,ама бар за пушачи-НЕЕЕ...На тая пе...раска сбирщина,Европейския Съюз,май й е време да разтура седянката...гласувайте...

    Коментиран от #16

  • 12 Дядо поп

    0 2 Отговор
    Хубаво някой си не искал да мирише на пор.Ми като не искаш да миришеш на пор стой при жена си и й помагай да плете шушони вечер.Ние искаме да пушим да ходим по барове ,да гоним мацки да пием и да се радваме на живота.В края на краищата след 10 часа вечер децата си лягат да спят.
  • 13 Отец Инокентий

    1 0 Отговор
    Дядо попе!
    Сега е ред и на непушачите да походят по барове и кръчми!
  • 14 умерен пушач

    1 0 Отговор
    Май наистина живеем, за да плащаме данъци, такси и някой който си е въобразил, че може да се изживява като "държавата" (и на когото изобщо не вярвам в "искрените" намерения) да ми казва кое е добро за мен, и кое не. Аз пък искам да продължа да си мисля, а не да изпълнявам тъпните на хора, които винаги ми навират репликата"така е в Европа"! Ами като е така, направете ми и заплатата, и условията за живот като в Европа, ей!
  • 15 пушач

    0 1 Отговор
    Като гледам, забраната за пушачите устройва алкохолиците! Милите, те досега са били анонимно стресирани и не са посмели да ходят по кръчмите, та да не замиришат на пор. Обаче - ПО-ДОБРЕ ПУШАЧ, ОТКОЛКОТО АЛКОХОЛИК! Та скъпи, непушачи, бягайте към кръчмите, докато не са забранили със закон и там алкохола!
  • 16 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ивайло Спасов":

    Като влезеш в бар за пе...раси няма шанс нещо да ти взеле в тялото без да си го пожелал сам... за разлика от цигарения дим.
  • 17 БМ-21

    1 0 Отговор
    Заведение за пушачи, заведение за непушачи . Просто и логично . Да ама не. И така стъпка по стъпка,, ще ни забранят да мислим ,да се храним с каквото искаме , да се лекуваме както искаме( пр. с народна медицина, билки) и един ден -- хоп в робовладелският строй. Тютюнът вреден ,а храните пълни с Е-та и други химии да не са безвредни. Да не говорим за лекарствата.
  • 18 Haho

    0 1 Отговор
    Ох, на мама горките нещастни пушачи! Най-после ги изгониха от рая. Е, ся че ми пушите на улицата! :) И да умрете от яд все тая, скоро и в цял свят можете да си пафкате отровата само на улицата! Момчето ви каза, че сте най-големите егоисти нали? Айде лека и да не забравите да си изпушите по един фас в леглото, ако не ви напляскат жените! :)
  • 19 гостенка

    0 0 Отговор
    Цървул мамин, първо се научи на български език и после изказвай мнения в интернет, където хората да ти се смеят на неграмотността. Тази дума "дификирам " май само ти си я знаеш...
  • 20 дефекация

    0 0 Отговор
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

    Личното ми мнения като непушач, е че пушачите досега съвсем егоистично дефекираха в моите дробове, дрехи и душа.
    Не е нарушаване на техните права забраната, а опазване на моите/нашите, а компенсация аз и който и да било за миналите години нежелано тровене няма и да получим.
  • 21 A.C.A.B

    0 0 Отговор
    ЗАБРАНА НА ЗАБРАНИТЕ!!!
  • 22 ..!..

    0 0 Отговор
    Господа и дами непушачи, изчетох всичките ви коментари и трябва да ви кажа, че сте доста бедни душички... Под всякаква критика сте! Това ли ви е най-големия проблем???
    до дефекация:
    Личното ми мнения като не-шофьор, е че шофьорите досега съвсем егоистично дефекираха в моите дробове, дрехи и душа.
    Не би дило нарушаване на техните права забрана ЗА КАРАНЕ НА АВТОМОБИЛИ, а опазване на моите/нашите. А компенсация аз и който и да било за миналите години нежелано тровене няма и да получим.
    Трябва всички да се предвижват с колелета, защото аз карам колело и не замърсявам,ТАКА ЛИ???? Не мисля, че е правилно, но ти явно мислиш така...
  • 23 бивш пушач

    0 0 Отговор
    Когато видя човек да се роди с цигара в уста ,тогава ще приема тютюнопушенето за естествено човешко право нарушено с тази забрана. Дотогава (за мое голямо удоволствие) ще се съобразявате със закона драги пушачи, защото той защитава нормалните хора от парадиращите с пороците си като форма на различие.

    Коментиран от #24

  • 24 ..!..

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "бивш пушач":

    Виждал ли си бебе да излезе от корема на майка си карайки кола, или пиейки водка, или говорещо по мобилен телефон, ... ???