Отидете към основна версия

2 447 4

Ден на Ботев и геройски загиналите за България

  • 2 юни-
  • ден на ботев

Днес почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. На 2 юни се навършват 136 години от гибелта на поета-революционер. По традиция, и тази година, на 2 юни в 12,00 ч в продължение на 2 минути сирените в цялата страна ще свирят в знак на всенародната почит. При подаването на сигнала пешеходците и пътните превозни средства ще спрат на място до края на звука от сирените.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път официално през 1901 г., когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници.

Столична община организира тържествена церемония за отдаване на почит по повод 136-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и в памет на загиналите герои за свободата и независимостта на България. Събитието ще се състои пред паметника на поета-революционер в Борисовата градина и ще започне в 11,00 ч. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поднесе цветя на паметника на поета-революционер в Борисовата градина в 10,00 часа. В тържествената церемония ще участва вокална формация „Юлангело” с диригент Йосиф Герджиков и хор „България” с диригент Валентин Бобевски. Водещ ще бъде актрисата Красимира Кузманова. Слово ще изнесе заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини