Last news in Fakti

1 Юни, 2012 21:55 1 216 0

Плевнелиев: Ботев показа, че българският народ е достоен за свободата си

  • плевнелиев-
  • заря проверка-
  • ботев-
  • враца-
  • 2 юни

Ботев е от онези велики личности в световната история, които очертават най-високия духовен ръст на своите нации. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на на тържествената заря-проверка по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България във Враца.

Ботевата поезия отдавна се е превърнала в най-високата мярка на българския творчески гений, на волята на българина за свобода, за независимост, за достоен живот. Блестящата му публицистика постави на безпощадна дискусия най-важните проблеми, които народът трябва да реши сам по пътя на свободата си, подчерта президентът.

Чрез героичната си саможертва Христо Ботев показа на Европа и на целия свят, че българският народ е достоен за свободата си. Така той направи най-важната крачка по пътя към възстановяване на българската държавност, изтъкна държавният глава.

Преди словото си президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните роти. Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Ботев от името на официални лица и институции. Присъстващите почетоха на колене паметта на падналите за свободата на България. Беше изпълнен националният химн.

На тържествената заря проверка присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, депутати, много официални гости и граждани. Сред официалните лица бе и президентът 2002-2012 г. Георги Първанов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА